До банка не треба. А за до студентски искрено не знам, јас го подигам од студентски за секој случај, само пријавите и уплатите ги правам оnline. Прашај ги дали може и само испечатен без да одиш кај нив.
Здраво. Студент сум на смер Маркетинг втора година. Сакам да прашам дали предметиве од зимски семестар е подобро да се полагаат на колоквиум сите или да се поделат и два да полагам на испит? Јас сега ги имам запишано Основи на маркетинг, Однесување на потрошувачите, Основи на менаџмент и Дигитална економија.
Незнам за однесување на потрошувачите, ама другите 3 полагај ги на колоквиум. Основи на менаџмент не е многу тешко, дигитална економија малку професорката е чудна ама и тое не е тешко. Ти препорачувам да полагаш на колоквиум тие два за да не ти се собере многу материјал, особено менаџмент затоа што има многу набројуванки. Основи на маркетинг, учи се и моли се да положиш, таа професорка е терсене многу. Иако нешто слушнав годинава го смениле да биде со отворени прашања па може и нема да биде невозможно да се положи.
Здраво, јас моментално сум запишана во прва година на медицинскиот факултет, но сакам да се префрчам на екомомски. Дали некој знае дали е возможно тоа да го направам сега или морам да чекам втор семестар/следна година?
Здраво,дали некој може да ми каже какви прашања се паѓаат на колоквиум по основи на економија и основи на сметководство и дали се паѓаат прашања од либро?
Основи на економија се паѓа по нешто од либро барем така беше 2018 но тоа не ти е гаранција за положување(скрипти и прашања помагаат само како ориентир за тоа кон што да се фокусираш) Основи на сметководство мислам дека не паѓаат од таму,првиот колоквиум беше теоретски и се вадеа добри поени а вториот е потежок со многу повеќе задачи од отворен тип.
Treba da imas 50% od predavanjata za sekoj kolok. Ako imas 10 casa do prv kol i ne otides na 5 moze da e problem.
Дали Дигитална економија да се учи од презентации/книга/прашања од Либро? И дали да се учи на македонски или на англиски?
Какви задачи има отприлика за прв колоквиум за математика за економисти? се паѓаат ли некои задачи кои се веќе решени од книгата или некои од претходните години? за економија исто на што повеќе треба да се обрне внимание? има некои графикони кои почесто се паѓаат?
Matematika nauci gi temite: Matrici i aritmeticka i geometriska i ke go polozis prviot kolokvium, a od knigata ne se pagja nisto iskreno Ekonomija 2 grafikoni dava i obicno gi dava istite od libro sto gi ima i zadackite istite od tamu, a za teorija uci si od kniga najubavo. Pozdrav
Одлуката што ја направиле за присуство на наставата дали важи и за студентите кои се вондредно запишани, дали имате таква информација?
Ne Dobro. Dali znaete zoso uopste ste vonredno, sho znaci toa, koi vi se pravata u obvrskite? Ili se zapisuvate kolku da ste na faks?