Јавни финансии Втор кол. од двете групи Двојно оданочување Буџетски дефицит Метод на флексибилнот на формула Модел на пренесување на генерации Донесување на буџет Теорија на систематски буџет Причини за децентрализација Распределба на функции Буџет на централна власт Прв кол. Дистрибутивна и стабилизациона фунскција Екстерналии Принципи на јавни расходи Класификација на јавни прифоди Елементи на даноци Цели на оданочување Даночни прогресии
Да ја освежам малку темава Колеги, да не ви се наоѓа некое прашање по Банкарски менаџмент за колоквиум? Ви благодарам однапред за колегијалноста
ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Финансиски менаџмент - Кочани Финансиски менаџмент - Струмица Здравствен менаџмент – Штип (во мирување) Меѓународна економија – Кочани Менаџмент и претприемништво – Кочани Сметководство, финансии и ревизија – Кочани Сметководство, финансии и ревизија – Делчево Банкарство, финансии и осигурување – Кочани Банкарство, финансии и осигурување – Скопје Маркетинг - Кочани Манаџмент и претприемништво – Радовиш Финансиски менаџмент - Радовиш Оваа година нема ниеден смер во Штип... Штета
Прашања од завршен испит што се паѓале почесто по Царинска политика, Банкарски менаџмент, Јавни финансии, Финансиски пазари и институции? Благодарам однапред!
ЈАВНИ ФИНАНСИИ - фебруарска и априлска сесија 1.Стабилизациона функција ? 2.Карактеристики на јавни приходи ? 3.Формула на флексибилност ? 4 Даночна основа ? 5.Индексирање на данокот ? 6.Даночни олеснувања ? 7.Методи на вградени стабилизатори ? 8.Даночни прогресии ? 9. Дефинирање на буџетски дефицит?
Темава само прашања и одговори Ај малку да продискутираме за професориве. Верувам дека сте слушнале што се случува. Посебно, последниов инцидент, од пред некој ден. Мое мислење - воопшто не им доликува на универзитетски професори вакво однесување, без разлика за што станува збор. На што не учат? На насилство? На криење и затскривање зад псевдоними (така да ги наречам)? Ги знаеме добро професорите, барем ние што сме биле или сме студенти на факултетов. Од тројцава, Шајноски е навистина добар професор, жалам што истото не можам да го кажам и за Костадиновски и за Матлиевска. Зборувам од аспект на предавање на материјата, на самата дискусија која се развива на часовите. Кај Костадиновски не можеш збор да изустиш, кај Матлиевска етика и само етика :geek: Исто мислење имам и за деканот. Како ќе го погодиш во моментот. Еднаш ангел, еднаш ѓавол Што мислите вие?
Јас сум вонреден студент на овој факултет и немам буквално никакви информации па затоа ве молам за помош. Од каде да купам книги, скрипти, такви работи? ако има некој од претходните генерации нека ми пише, би сакала да ги купам. инаку ми требаат книги за банкарство, финансии и осигурување ( основи на економија, математика, информатика, деловно комуницирање и не знам другите кои беа)
Ве молам за некои прашања кои се паѓале на завршен испит Основи на економија од Дарко ???или микроекономија ???
Дечки, има ли некој што полагал веќе статистика од Трајко Мицевски,и економика на претпријатие од Круме? Нешто ако знаете отприлика какви прашања дават на колоквиуми?