Zdravo. Jas sega se vkucuvam vo diskusijava ,pa neznam moze veke imas polagano kaj prof.Fotov. Jas ke polagam kaj nego vo septemvri finansiski menadzment.Bev na konsultacii I toj mi rece deka treba da si ja ucam cela kniga zaedno so formulite I zadacite.Ispitot bil pismen, so nekolku teortski prasanja I nekolku zadaci.pozdrav
Kako pomina ispitot i kakvi prashanja se padnaa? Ako ne ti e teshko i ako se sekjavash da mi kazhesh koi prashanja i zadachi ti gi dade? Blagodaram.
Јас требаше да полагам,ама имав други обврски и не полагав, па неможам да ти помогнам со прашања. Ти кога си со план за полагање?
Па не знам, сакам што побрзо да полагам ама материјалот е обемен, така да со сигурност не знам во која сесија.. Ти што планираш?
Здраво колеги, Ме интересира каде може да се купат книги, скрипти,прашања за финансиски менаџмент, студирам вонредно па секоја информација ми е од помош.поздрав
Меѓународен фин. менаџмент имаш презентации на е -учење на курсот , презентациите се од проф. Оливера а Фин.Менаџмент е од проф. Ристо Фотов книгата
Ti blagodaram a uste ova da prasam moze e smesno ama prvpat go koristam sajtot za e ucenje, zosto nekoi kursevi baraat enrolment key i sto treba da se vnese
Imaat staveno pass , sigurno profesorot go ima kazano na nekoe predavanje , ako moze da ti pomognam so nekoj pisi mi ke ti pratam ako se sekavam koj e klucot za prijavuvanje
Здраво, пишав во пвеќе теми за исто прашање па ајде и тука, што мислите дали треба мн учење за да се положи, јас сум вонредно на уким, па сакам да се префрлам, ве молам за една општа слика на факултетот, прашањата кави се тешки, лесни, отворени, лекции, на заокружување??? Секој совет е добредојден, имам завршено веќе еден факултет, овој ми е втор па да знам дали да се префрлам на УГД или не???
zdravo bi sakala da te prasam od koj materijal se uci za ispitot devizen sistem i devizno rabotenje jas ja imam knigata od Krste Sajnovski no vo prasanjata kako pomos za ispit sto mi gi dade profesorkata gledam deka ne gi ima site odgocori vo skriptata dali moze da mi pomognete ?
А кои прашања ви ги даде поради тоа што и нас ни даде прашања .. но право со одговори за помош на колоквиум и рече тие ќе бидат и на испит
mene mi isprati prpfesorkata na mail 8 dokumenti vo word so prasanja mi rece deka od tie ke bide na ispit,kakvi se tvoite prasanja i kolku se dali ima i odgovori, jas moite mozam da ti gi ispratam na mail, jas ucam od knigata ne sum odela na predavanje ama nekako e obemno i nejasno
Здраво дечки! Дали може некој да ми каже какви прашања дава на испит проф.Дарко по предметот основи на економија?
Има некој студент од Струмица овде ?? да ми каже како ќе е испитот утре кај проф. Елена (хартии од вредност)
Kombinacii PO menadzment kaj trajko 1 Liderska uloga Deviziska organizaciska struktura Otkazuvacki komunikator 2 Odlucuvacka uloga Prednosti I nedostatoci na eksterni faktori na regrutiranje Demokratski still na rakovodenje 3 MenadErska uloga Povlecen komunikatoren still na komuniciranje Matricna organizaciska struktura
4 Nivoa na menadzment Selekcija na kadrite Sloboden still na rakovodenje 5 Koordinatorska grupa na menadzerski ulogi Raspon na menadzmentot Dvolicen still na komunikacija 6 Teorija na zajaknuvanje Teorija na ocekuvaje Teorija na kontinium 7 Hotornov efekt Bihevirosticka skola Maslova teorija
8. менаџерска способност, унапредување на кадри, елемнти на процесот на контрола 9. x и y теории, компензација за човечки ресурси, информациона улога 10 планирање на кадри, фактички авторитет, хебрејска теорија 11. теорија на преведност, бирократски менаџмент , ликеров систем 12. управување со ком. како цел на човечки ресурски, дволичен стил, три основни нивоа на менаџмент 13. повлечен пасивен стил, координаторска улона на менаџерски улога, компоненти на внатрешна мотивација 14.теорија на очекувања, научен пристап на тејлор, административен менаџмент на фјол 15 америчка етика, заблуди или стапици во коминирањето , SMART акроним 16. страт. опер. планови , кохезија во групата, извеснот, ризик и неизвесност 17.техничка способност на менаџерот , обука на вработени и 3 не го знам