Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Екскалибур

Дискусија во '„Другата“ наука' започната од kelebeim***, 23 октомври 2015.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    38.929
    Мене некој да ми испраќа вакви пораки автоматски ми се активира рефлекс на повраќање.:drunk:

На simoncelicius, Cosmic Girl, Tan4ence и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.789
    Ме интересира дали некогаш си наидел на закани заради напуштање на што и да е ова ? И дали сега со ова што го објавуваш би можел да бидеш во опасност ?

На Cosmic Girl, Snowflake97 и Jana06 им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Оти тоа го прават предаторите (во случајов лидерите).

И семејното насилство користи иста психологија.
    'Coercive control' се вика.

Те опсипуваат со лаги за најдоброто утре, тие се тука да ти ги оставарат сите соништа, да се грижат за тебе...
    Па те изолираат од блиските (фамилија, пријатели, партнери)
    И после, кога ќе те имаат в рака, веќе немаш никој свој, тие ти се Бог и батина и што и да ти речат, ќе правиш.
    Ако не правиш, ќе те убедуваат дека во тебе е грешката, ќе те остризираат, па ќе почнат физички, финансиски, психолошки, сексуално (или било која комбинација од овие) да те малтретираат...

И се будиш едно сабајле и веќе не се препознаваш себеси.

Тешко се излегува од вакви циклуси.
    Прочитајте за 'Trauma bonding'.

На MeowMeow, venus♡, Angie1432 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Никогаш, ама никогаш повеќе вака да не речиш!
    буквално на секој од нас може да му се случи.

Какви интелигентни, успешни, славни луѓе потпаднале под влијанија на култови.
    Сите сме потенцијални жртви.

Затоа погоре реков: Предатори.
    Предатори се.
    Те ловат кога си во некој лош период.
    А сите имаме лоши периоди во животот!

Речете: Скраја да е.

На Splendor., simoncelicius, dejziii и 11 други им се допаѓа ова.
  5. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.789
    Ме интересира во поглед на безбедноста, бидејки во многу вакви култови има народ кој сака да избега а е уценуван по својот живот и на семејството...
    И дали ликов бездомик има поврзаност со случајот што го видовме, со детето што исчезна ?

На Snowflake97 и WildMk им се допаѓа ова.
  6. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.789
    Точно !Како што рекле ... страв лозје чува :) бидејки сите имат слабост и сите можат да бидат заведени. Затоа не треба да е табу тема туку да се разговара и да се буди свест.

На Elf, Waverly Raven, Angie1432 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Апсолутно се согласувам! (y)

На Snowflake97, Summerbaby и Infinity freedom им се допаѓа ова.
  8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    Не знам човек, мене не ми е верно
    Замисли сеа као шо не се знаеме вака по лик, да се погоди ја да ти проповедам како ако дојдеш во мојата секта ќе имаш здравје, пари, дека ќе те прочистам од сѐ
    Ќе ми веруваш?не би рекла
    башка не за џабе има психолози и психијатри, ако нѐ мучи нешто таму да се обратиме не по секакви секти и култови.
    Дека ако идам таму па ќе се опраам.
    Не знам или мојот мозок мисли дека не се паѓа лесно под такво влијание
    Ја најутепана кога сум била, на Господ сум се молела, ни на крај памет не ми текнало да гуглам некои проповеди глупости таму за да ме ,,спасат”
    Сама ќе си се спасам боље место у оган да влезам

На Infinity freedom, Snowflake97 и orce им се допаѓа ова.
  9. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    9.096
    Ми се наежи душата од ова што го прочитав, поготово пораките. :puke:
    @orce Фала му на Господ што си се извлекол од ова, ама немој да си направиш некој проблем лично со ова што го објави.
    Мислам секако треба да се рашири ова и сите да дознаат и да бидат претпазливи како за себе така и за сопствените деца, ама некако после се што прочитав имам искрено огромен страв дека ќе почнат да ти се закануваат или нешто слично.

На simoncelicius и orce им се допаѓа ова.
  10. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.789
    Мислам дека повеќето од народот и не се ни свесни дека се во секта. Имам искуство личност која беше во слични води од тој тип .. и начинот на кој го проповедуваше. Таа проповедуваше студентска организцаија која замисли имаше многу членови. И веке познати ни се некои од организациите преку факултет и на крај прамет нема да помислиш дека се работи за организација од таков тип, почнуваат за општи теми и проекти и нудат шетање .. и најверојатно посетепно навлегуваат во тој дел.
    Второ незнам дели некоја од вас има искуство во моментов ја искористуваат економската криза и рандом се обраќаат за работа да нудат на млади и тоа огромна легална органзација и ке отвориш ке видиш дека се е легално и може ке се вклучиш бидејки работиш на некои глупи проекти.

На Cosmic Girl, WildMk и Angie1432 им се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    Епа дајте нешо да напраиме, убаво кажа Снешка горе, да скоцкаме еден реферат за срањево и да направиме да е вирално, никој да не иде, па да видиме кому ќе мачкаат очи секташи едни пореметени

На Snowflake97, orce и Infinity freedom им се допаѓа ова.
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    Абе кај ќе ме натера, ќе ја фрлам у Вардар ако отиде на такво нешто, ислам, атеизам, будизам, за ништо не сум против.Ама за вакви шатровачки срања сум.Да слично е ама не е исто, ја сум свесна дека сектите не се добра работа и дека е перење мозок, серија некоја не.Не сум тип на човек што ќе го наведеш на нешто, ја да те наведам да, може да те вртам ко киша око Крагујевца дур да ти ,,продадам" тоа што сакам, ама не потпаѓам под такви влијанија, плус искрено страв ми е.
    Влагам со тој мајндсет дека ќе бараат од мене да колам таму, жртви да носам, или не дај Боже фамилија да си убијам, и затоа сум со став-НЕ и не.
    Не сме мали деца ај.
    Ја сите овие околу мене шо ги знам, никој не верува у такви глупости среќа, попрво ќе ти поверуваат дека Месечината е виолетова него дека некој Ментор или као и да се вика ќе им помогне.
    Ама тоа е очајот кај луѓето уствари.Коа ќе доеме до некој степен на очај, беда, тага, беспомошност, се фаќаме на секоја сламка шо ни` се нуди или што може да ја фатиме, и брзајќи да се спасиме може уште толку да заглавиме.Затоа се мисли со ладна глава за решавање проблеми.
    Ова ко со бајачките.
    Не можеле да спијат, готово урочени се ќе идеме да ни` баат таму со води да не` бањаат и триста глупости.
    не моеш да спиеш?-оди на доктор
    Имаат анксиозност, не иде на психолог, на бајачка или у секта иде
    епаа...
    Ја не можам од овде на сите посебно со инка да им го турам тоа у глава

На x-MajaEsposito-x, Snowflake97 и orce им се допаѓа ова.
  13. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.789
    Оваа организација е на некој начин како Јеховините сведоци, Евангелисти.... (нововерски заедници кои се повеќе проширени) и многу е тешко да се направи поделба дали се според мене дали шират духовно сфаќање или секта. Бидејки овие поголемиве истово го прават само јавно одат по доми и пробуваат да заведат доста луѓе со брошури и незнам што. И исто имаат одредени правила кои ги наметнуваат. Затоа е многу тешко да се пријави или да се најде доказ. "Опасните" секти од друга стана мислам дека имаат сосема друг начин на фунционирање.

14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Ја најмалку сакам да правам victim blaming ама ме мачи како на некој му е сеедно да оди во Грција во случајов на неколку дена со непознати кои не се официјално регистрирани никаде и не го знаеш името на "главниот" и ти го земаат телефонот притоа и се водиш по нивни правила и слични глупости. И притоа не можеш баш сам да напуштиш и да се вратиш.
    Значи не обвинувам, ама се чудам само.
    Ја и да би отишла, со страв би спиела да не ме отепа у сон некој од нив.

Сакам да кажам, се гледа дека удираат на наивни и осетливи луѓе или такви што минуваат низ некој тежок период па посегнуваат по сѐ трагајќи по помош.

На simoncelicius, Cosmic Girl, Ivan4e04 и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Asteroidcrashboy

Asteroidcrashboy Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2021
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    42
    Imaat mnogu dobar pristap kon lugeto obicno ne sme naviknati na tolku dobar pristap ali cim se spomne zborot prosvetli se znae deka nesto ne stima .

На Waverly Raven, Infinity freedom, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Snowflake97

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    9.096
    Има некој одат од радозналост ама еве овие толку добро им го перат паметот па луѓето се како хипнотизирани после.
    Прочитај ја пораката што му ја пратил за Водици, како ги споредуваат со Бог, и како што Исус добил просветлување така и они да се просветлат. ;(

Господе прости им не знаат што прават. :worried:
    Жално искрено, којзнае колку жртви има што овој мајсторот го гледаат ко светец што ќе ги избави.

На simoncelicius, Cosmic Girl, x-MajaEsposito-x и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    Кај е тоа?Поназад?Многу е језива?
    Да знам дали да читам сакам да спијам мирно, ја вака бестрашна сум у прицнип само од Господ ми е страв, ама малце и од секташи и хероинаши пошо они немаат 2 чисти у главата
    А тој нека не го става Господ во уста, телетабис непрокопсан

@Tan4ence епа и мене тоа ме чуди, ама и ме чуди како се до тој степен очајни, да идат на такви места непроверени.Абе у кафич непроверен не одам, не па да спијам или телефон да ми земат.Одма по дифлот ќе мислам дека ќе ме заколат како прасе и дека моиве нема да дознаат за мене

На Tan4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.789
  19. Snowflake97

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    9.096
    На претходната страна, не е страшно, само се гледа на каков начин пробува да ги задржи членовите.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Asteroidcrashboy

Asteroidcrashboy Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2021
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    42
    Ne kako hipnotizirani tuku navistina se hipnotizirani tehnika za hipnoza e toa navistina

На Snowflake97 му/ѝ се допаѓа ова.