Форумџика на годината

Експрес лонец

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од jacqueline.s, 10 јануари 2018.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Барав ваква тема, не најдов.
    Вчера си купив експрес лонец. Читав дека брзо се правеле јадењата.
    Ај тие со иксуство споделето што готвите во него најчесто, колку често го користите, некои рецепти или совети. Било што би ми било од корист моментално.
    Освен манџи, сарми и грав што друго може да се спрема во него?
    Јас купив еден турски 1600 ден од 7 литри, баба ми ми го предложи оти на него гума не требало да се менува. Вака изгледа.

На Esmeralda-MD, cresa-jagoda, chocolade и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    20.842
    Јас немам. Мајка ми имаше на времето, не сум сигурна дали уште го користи а ако не зошто не. Знам дека покрај за другото редовно го користеше за правење чорби. Ептен и ги фалеа, дали од лонецот или од неа беше... :). Значи телешка чорба со коски, чкембе чорба, кои захтеваат подолго варење па со ова се скратуваше времето на подготовка. Не знам каква марка беше нашето.
    Пробај направи нешто па сподели искуство.

3. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.175
    Допаѓања:
    83.849
    Јас имам еден во кутија уште не почнат ,незнам зошто ама ми е страв со такво чудо. Мајка ми ,свекрва ми многу го користат и се задоволни,и вистина се скратува времето за варење .
    Можеби треба да му се земи редот и нема филозофија .

4. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Аааа го сефтосав денес. Правев нешто полесно за почеток, манџа грашок со свинско мевце. Ми го бендисаа многу дома. Значи мисија успешна. Варењето се на се беше 15 минути :o.... и месото и грашокот беа идеално варени. Не ми се верува дека имав ручек за 30 минути од почеток до старт. Ќефови сум.
    Ќе пробувам и други работи, степ бај степ.
    Важно, од пусти страв, ко за прв пат, капакот го отворав со оклопи околу мене, и ракавици, наметки преку глава, за секој случај.... хахаххахахахха. Беше комично, ама барем видов дека не е ништо страшно :D

На Esmeralda-MD, cresa-jagoda, irenna и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.497
    Допаѓања:
    201.447
    Ме охрабруваш и јас да почнам да го користам. И мене така ми стои во кутија. Додуша, имам и slow cooker, па се двоумам меѓу него и експрес лонецот, ама вториов ми е поевтина варијанта. Не знам со отворање/затворање како е, и јас исто ко тебе со оклопи изгледа ќе го отворам :lol:

На Esmeralda-MD, kankus, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.733
    Допаѓања:
    172.793
    Оставете го на ладна рингла 5мин, па тек после отворете.. е јас 10 го оставав, од страв де:wasntme:
    Ми кажуваше колешка на мајка ми како кокошката и завршила во таван, па затоа:rofl: да не треба да го варосувам пак:angel:

Добра опција е за варење месо..
    Сепак, во него не преферирам да зготвам целосен оброк..
    Сакам кога ќе го промешам уз варење, додадам зачини итн..

Кај моите имав еден експрес лонец од Бугарија купен пред многу години, душа му извадивме.
    Бренд - непознат:lol:

На Antebellum, Esmeralda-MD, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  7. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Денес направив кременадли. Прво ги намачкав со сенф и зачин за свинско месо, ги запржив во лонецот во врело масло од двете страни, да заруменат. Турив пола литар вода со зеленчукова коцка супа, ловоров лист и црн пипер. 15 мин во лонецот, плус 10 додека падне притисокот. Супер испаднаа, и не личат на варени. Меѓу печени и варени.

На cresa-jagoda, irenna, Bozica1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Ние го имаме. Одличен е за се, за храна и други работи.
    Нема да се разочарате од него,секако ако имате кој да ве подучи.

На cresa-jagoda и Annath им се допаѓа ова.
  9. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    И јас имам од 9л е кај мене :tmi: го имам една год и макс го користиме најчесто за дивеч стави го и заборај го јадењето така викаме ние за експресов сум готвела и кокошка фантазии излева наставај све и затворај телешко сега за малата сето го обарив во него .. за отварањето бев хит и јас на балкон првиот пат го отварав и одалечена од него и тоа пола сат го остаив да мирува :D:D и чекав некој да има околу за случај помош да ми треба :D

На Ava.84, cresa-jagoda, victoria и 3 други им се допаѓа ова.
  10. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
    Јас не сум користела експрес лонец. Но, мајка ми и баба ми често готвеа во него. Ми се допаѓа вкусот на храната и сакам да експериментирам со садови.
    Предноста е брза и чиста работа, а сепак домашен оброк.

На cresa-jagoda, Bozica1980 и Annath им се допаѓа ова.
  11. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.587
    Многу одамна, кога колевме свиња, кога ги полневме фрижидерите за длабоко замрзнување, користев експрес лонец за да се свари главата од свињата, потоа го вадев лесно месото и правец во рерна на потпечување.
    Сега ретко го користам, тежок ми е за миење..инаку го употребувам за варење пченка и за зелка..

12. Ana Marija 1

Ana Marija 1 Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2015
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    11.321
    Јас максимално го користам експресот. На почетокот ми беше страв, ама сега немам гајле. Еве денес направив грашак. пред тоа сарма, компир манџа. Речиси се' готвам во него.

На cresa-jagoda, Annath и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  13. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Му го зедов јас редот, готово :) омилен сад ми стана во кујната. И мм среќен, и ќерка ми јаде повеќе мевце вака, повеќе го сака... И јас побрзо готвам. Win-win

На joy1, Ava.84, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  14. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Жаки пиши од каде го купи. Јас каде и да видам под 100 евриќи нема експрес лонец. А не знаеш колку ме настрви :D

15. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Има поефтини, турски, исто си ја бркаат работата. Дури и подобро, зошто на тие гума не треба да им с е менува.Барај по продавнички каде што продаваат чинии, тави, такви работи. Или ако си скопје на пластичарска побарај.

На Annath, cresa-jagoda и irenna им се допаѓа ова.
  16. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Имам сличен погоре на сликата, но е многу стар иако сеуште си ја врши улогата на експрес лонец. Сега ќе почнам пак да го користам со оглед на скратеното време на готвење, а денес и тоа како е потребно во извршување на секојдневните активности.

На jacqueline.s, Annath и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    31.200
    Порано по дома го користеа, мала бев и многу ми беше страв од него. :D

На Matotheja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Експрес лонецот ми е најискористено нешто во кујна. Подарок од свекор ми :lol:
    Готвам се во него. Моите се германски и одеа комплет од 4 и 8 литри со еден капак.
    За жена, поготово вработена, експрес лонец е спас.. Ние кога го купивме наводно рекоа дека е единствен експрес лонец што нема ризик да пукне.. А за отварање, јас го ставам цело тенџере под чешма, кај рачката тука има едни како дупчиња од кај што искача воздухот при варење. Штом влезе тука вода нема потреба од чекање, одма се отвара.. Еве ваков е мојот.. Fissler Vitaquick се вика моделот..

Fissler_Vitaquick_Quattro_Set_1_1000.jpg

На joy1, victoria, jacqueline.s и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.768
    Допаѓања:
    33.601
    Јас морам да прашам зошто сите се плашите од отварање?Мислите ли дека може да експлодира? Немам искуство , а со вашите мислења ме ставивте во двоумење дали да си купам.Особено кога ќе одам на работа вчерашно јадење не јадеме , а за свежо и брзо ми фаќа око:)

20. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    И јас се плашев, мислев којзнае што ќе се деси, ама ете не било ништо страшно. Кога ќе си падне тоа како копче надолу, значи нема веќе притисок, и можеш да до отвориш. Сега веќе ич немам страв :)

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.