Експрес лонец

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by jacqueline.s, Jan 10, 2018.

  1. Anaksunamoon

    Anaksunamoon Популарен член

    Joined:
    Jan 28, 2016
    Messages:
    726
    Likes Received:
    1,843
    Gender:
    Female
    Купив, евтин турски, со надеж дека материјалот е безбеден за бебе. Тој капакот чуден, некој еластичен материјал :worried:
    Уште сум до читање упатство, утре сефте ќе правам со телешко за бебе кашичка
     
  2. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    4,160
    Likes Received:
    20,539
    Gender:
    Female
    Турските се супер, со здравје да го користиш. Ич да не се секираш за безбедност, нерѓосувачки челик е како и сите тенџериња.
     
  3. zverkica

    zverkica Популарен член

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Messages:
    1,476
    Likes Received:
    2,618
    Може ли да споделиш како го користиш за кашички со мевце, можеи некој брз рецепт да пишеш и која марка лонец
     
  4. brm_brm

    brm_brm Форумски идол

    Joined:
    Dec 13, 2016
    Messages:
    5,356
    Likes Received:
    5,242
    Gender:
    Female
    Каде да барам експрес лонец по нормална цена?
    Порано знам капакот им беше обичен а сега ми рекоа имало лонци каде капакот се превиткувал?! Ако добро кажав :D
     
  5. Anaksunamoon

    Anaksunamoon Популарен член

    Joined:
    Jan 28, 2016
    Messages:
    726
    Likes Received:
    1,843
    Gender:
    Female
    Некоја турска, ја фрлив одма кутијата ама ги има скоро секаде.
    Кашички најчесто го варам месото само си вода, а настрана зеленчукот оти побрзо се вари или го ставам на пареа. На беба омилена ѝ е телешко со компир, морков, кромид, целер или пиперка. Можеш да мешаш и со сладок компир, брокула, карфиол..
     
    zverkica likes this.
  6. pepeb

    pepeb Истакнат член

    Joined:
    Apr 9, 2014
    Messages:
    67
    Likes Received:
    37
    Здраво, дали има некој искуство со лонецот од комодита?
     

    Attached Files:

  7. ShtruMfeticka

    ShtruMfeticka Популарен член

    Joined:
    Jun 8, 2017
    Messages:
    1,691
    Likes Received:
    1,791
    Gender:
    Female
    Дали го зеде?
     
  8. Bubi*2

    Bubi*2 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2021
    Messages:
    1,056
    Likes Received:
    17,291
    Gender:
    Female
    IMG_20231005_202410_edit_247661381061687.jpg
    Го добив на подарок. Некоја ако има искуство со конкретниов модел да ми појасни малку околу користење ќе може? Или сите работат на ист принцип?
     
  9. Xxxx2

    Xxxx2 Истакнат член

    Joined:
    Jul 25, 2015
    Messages:
    437
    Likes Received:
    188
    Gender:
    Female
    Ја прочитав темава и видов дека мора да се подизлади лонецот пред да го отвориш. Тогаш, како знаете колку време му треба на јадењето? Јас секогаш кога готвам ѕиркам до каде е.
     
  10. Bubi*2

    Bubi*2 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2021
    Messages:
    1,056
    Likes Received:
    17,291
    Gender:
    Female
    Треба да, да не дојде до "експлозија" :D. За секое јадење на упатството пишува одприлика колку време му треба да се зготви. Јас го научив веќе и само во него готвам. Многу лесно и практично
     
    Xxxx2 likes this.
  11. Xxxx2

    Xxxx2 Истакнат член

    Joined:
    Jul 25, 2015
    Messages:
    437
    Likes Received:
    188
    Gender:
    Female
    Фала, а за варење манџа како правиш (дека на месото вообичаено му треба подолго отколку на зеленчукот)?
     
  12. Bubi*2

    Bubi*2 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2021
    Messages:
    1,056
    Likes Received:
    17,291
    Gender:
    Female
    Се наеднаш ставам, и се се готви во исто време. Баш вчера правев грашок со јунешко. Ставам главица кромид, морков, пиперка, компир, грашок, јунешко, вода до минимум кај што е означено зачини и малку томатело. За 35,40 минути се распаѓа месото и другото е супер зготвено. Некогаш сецкам зеленчук а некогаш кога ептен ми се брза ставам се како што е внатре па одкога ќе се зготви го блендирам.
     
    Xxxx2 likes this.
  13. brm_brm

    brm_brm Форумски идол

    Joined:
    Dec 13, 2016
    Messages:
    5,356
    Likes Received:
    5,242
    Gender:
    Female
    Дали не е добар лонецов или јас не знам да го работам.
    Голем е 7 л.
    Ставив вода до минимумот што пишува со месо.

    Уклучив на најјако. Дури после 20 мин се загреа и почна да испушта пареа кај што е дупчето кај рачката. И намалив. Нели треба на средината да испушта пареа тоа што е со повеќе дупчиња?

    Дали прерано го намалив па не створи доволно притисок за да почне да пушта пареа?
     
  14. bella12

    bella12 Популарен член

    Joined:
    Nov 20, 2015
    Messages:
    1,479
    Likes Received:
    7,943
    Gender:
    Female
    Штом пушта да шушти го намалувам на пола од јачината( на пример 9 е најјако кај мене, на 5 го местам или 6) и го оставам 1час да работи на рингла, после тоа си стои на исклучена. Тоа ако ставам свинско замрзнато месо или коска. Ако е копан или кокошка само 5мин од кога ќе почне да шушти и одма исклучувам и тргам од рингла бидејќи ќе се распаднат.
    А за тоа со колкава јачина излегува пареата и не запазувам.
     
  15. brm_brm

    brm_brm Форумски идол

    Joined:
    Dec 13, 2016
    Messages:
    5,356
    Likes Received:
    5,242
    Gender:
    Female
    Сум заборавила да прикачам слика..... дилемата ми е дека многу време му требаше да загрее и пична да пушта пареа кај едно дупче кај рачката а не кај вентилот на средина, што всушност го регулира притисокот.
    20240928_101923.jpg
     
  16. bella12

    bella12 Популарен член

    Joined:
    Nov 20, 2015
    Messages:
    1,479
    Likes Received:
    7,943
    Gender:
    Female
    Па да треба време дури да почне да испушта пареа и кај мојот што го имам. Тоа што е вентилот што го регулира притисокот од таму испушта пареа кога го подигам за да ја испушти цела пареа за да можам да го отворам.
     
  17. brm_brm

    brm_brm Форумски идол

    Joined:
    Dec 13, 2016
    Messages:
    5,356
    Likes Received:
    5,242
    Gender:
    Female
    А не треба да излегува пареа од тоа на средина?

    Изгледа не се загреа доволно.
    Оти пола саат беше на шпорет и кога подигнав на средното минимално шушна и толку.
     
    Bubi*2 likes this.
  18. bella12

    bella12 Популарен член

    Joined:
    Nov 20, 2015
    Messages:
    1,479
    Likes Received:
    7,943
    Gender:
    Female
    Кај мене на рачката нема дупче туку до копчето за вентил што е да се испушта воздухот до него има едно кругче и од таму излегува пареа дури се вари. Од кога ќе почне убаво да шушти, намали ја тт на ринглата тогаш и едно 45мин нека се вари, ( повеќе или помалку, зависи што готвиш)
     
    brm_brm likes this.
  19. Bubi*2

    Bubi*2 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2021
    Messages:
    1,056
    Likes Received:
    17,291
    Gender:
    Female
    Јас така на почеток исто. Според мене прерано си го намалила. Прво испушта пареа на средината ( од едно дупче) и за кратко ја снемува. Па после тоа за многу краток период се крева индикаторот за топлина и почнува да шишти пареа од тоа со повеќе дупчиња како што пишуваш(вентилот). И тогаш треба да се намали температурата. И во текот на готвењето ќе се слуша по малку шиштење од тоа со повеќе дупчиња. Се надевам ти објаснив
     
    brm_brm likes this.
  20. brm_brm

    brm_brm Форумски идол

    Joined:
    Dec 13, 2016
    Messages:
    5,356
    Likes Received:
    5,242
    Gender:
    Female
    Ќе пробам денес пак ако не враќам. Имам тест период :D.

    Ама башка и многу е голем 7 литри.

    Пример само за варење месо би бил инаку манџи внатре не. Минимумот за течност е скоро 3 литри. А ние дома едни јадачи :D.


    Да се едитирам: почна да ми капе вода кај рачката сега дур врие. Нормално е?

    Ама бааги му треба да загрее нели и да почне врие.
     
    Last edited: Sep 29, 2024