Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Експрес лонец

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од jacqueline.s, 10 јануари 2018.

  1. Anaksunamoon

    Anaksunamoon Популарен член

    Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.838
    Пол:
    Женски
    Купив, евтин турски, со надеж дека материјалот е безбеден за бебе. Тој капакот чуден, некој еластичен материјал :worried:
    Уште сум до читање упатство, утре сефте ќе правам со телешко за бебе кашичка
     
  2. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Пол:
    Женски
    Турските се супер, со здравје да го користиш. Ич да не се секираш за безбедност, нерѓосувачки челик е како и сите тенџериња.
     
  3. zverkica

    zverkica Популарен член

    Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    2.618
    Може ли да споделиш како го користиш за кашички со мевце, можеи некој брз рецепт да пишеш и која марка лонец
     
  4. brm_brm

    brm_brm Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.332
    Допаѓања:
    5.237
    Пол:
    Женски
    Каде да барам експрес лонец по нормална цена?
    Порано знам капакот им беше обичен а сега ми рекоа имало лонци каде капакот се превиткувал?! Ако добро кажав :D
     
  5. Anaksunamoon

    Anaksunamoon Популарен член

    Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.838
    Пол:
    Женски
    Некоја турска, ја фрлив одма кутијата ама ги има скоро секаде.
    Кашички најчесто го варам месото само си вода, а настрана зеленчукот оти побрзо се вари или го ставам на пареа. На беба омилена ѝ е телешко со компир, морков, кромид, целер или пиперка. Можеш да мешаш и со сладок компир, брокула, карфиол..
     
    На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pepeb

    pepeb Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 април 2014
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    37
    Здраво, дали има некој искуство со лонецот од комодита?
     

    Прикачени фајлови:

  7. ShtruMfeticka

    ShtruMfeticka Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    798
    Пол:
    Женски
    Дали го зеде?
     
  8. Bubi*2

    Bubi*2 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.004
    Допаѓања:
    15.157
    Пол:
    Женски
    IMG_20231005_202410_edit_247661381061687.jpg
    Го добив на подарок. Некоја ако има искуство со конкретниов модел да ми појасни малку околу користење ќе може? Или сите работат на ист принцип?
     
  9. Xxxx2

    Xxxx2 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    165
    Пол:
    Женски
    Ја прочитав темава и видов дека мора да се подизлади лонецот пред да го отвориш. Тогаш, како знаете колку време му треба на јадењето? Јас секогаш кога готвам ѕиркам до каде е.
     
  10. Bubi*2

    Bubi*2 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.004
    Допаѓања:
    15.157
    Пол:
    Женски
    Треба да, да не дојде до "експлозија" :D. За секое јадење на упатството пишува одприлика колку време му треба да се зготви. Јас го научив веќе и само во него готвам. Многу лесно и практично
     
    На Xxxx2 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Xxxx2

    Xxxx2 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    165
    Пол:
    Женски
    Фала, а за варење манџа како правиш (дека на месото вообичаено му треба подолго отколку на зеленчукот)?
     
  12. Bubi*2

    Bubi*2 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.004
    Допаѓања:
    15.157
    Пол:
    Женски
    Се наеднаш ставам, и се се готви во исто време. Баш вчера правев грашок со јунешко. Ставам главица кромид, морков, пиперка, компир, грашок, јунешко, вода до минимум кај што е означено зачини и малку томатело. За 35,40 минути се распаѓа месото и другото е супер зготвено. Некогаш сецкам зеленчук а некогаш кога ептен ми се брза ставам се како што е внатре па одкога ќе се зготви го блендирам.
     
    На Xxxx2 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. brm_brm

    brm_brm Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.332
    Допаѓања:
    5.237
    Пол:
    Женски
    Дали не е добар лонецов или јас не знам да го работам.
    Голем е 7 л.
    Ставив вода до минимумот што пишува со месо.

    Уклучив на најјако. Дури после 20 мин се загреа и почна да испушта пареа кај што е дупчето кај рачката. И намалив. Нели треба на средината да испушта пареа тоа што е со повеќе дупчиња?

    Дали прерано го намалив па не створи доволно притисок за да почне да пушта пареа?
     
  14. bella12

    bella12 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    7.651
    Пол:
    Женски
    Штом пушта да шушти го намалувам на пола од јачината( на пример 9 е најјако кај мене, на 5 го местам или 6) и го оставам 1час да работи на рингла, после тоа си стои на исклучена. Тоа ако ставам свинско замрзнато месо или коска. Ако е копан или кокошка само 5мин од кога ќе почне да шушти и одма исклучувам и тргам од рингла бидејќи ќе се распаднат.
    А за тоа со колкава јачина излегува пареата и не запазувам.
     
  15. brm_brm

    brm_brm Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.332
    Допаѓања:
    5.237
    Пол:
    Женски
    Сум заборавила да прикачам слика..... дилемата ми е дека многу време му требаше да загрее и пична да пушта пареа кај едно дупче кај рачката а не кај вентилот на средина, што всушност го регулира притисокот.
    20240928_101923.jpg
     
  16. bella12

    bella12 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    7.651
    Пол:
    Женски
    Па да треба време дури да почне да испушта пареа и кај мојот што го имам. Тоа што е вентилот што го регулира притисокот од таму испушта пареа кога го подигам за да ја испушти цела пареа за да можам да го отворам.
     
  17. brm_brm

    brm_brm Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.332
    Допаѓања:
    5.237
    Пол:
    Женски
    А не треба да излегува пареа од тоа на средина?

    Изгледа не се загреа доволно.
    Оти пола саат беше на шпорет и кога подигнав на средното минимално шушна и толку.
     
    На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bella12

    bella12 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    7.651
    Пол:
    Женски
    Кај мене на рачката нема дупче туку до копчето за вентил што е да се испушта воздухот до него има едно кругче и од таму излегува пареа дури се вари. Од кога ќе почне убаво да шушти, намали ја тт на ринглата тогаш и едно 45мин нека се вари, ( повеќе или помалку, зависи што готвиш)
     
    На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bubi*2

    Bubi*2 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.004
    Допаѓања:
    15.157
    Пол:
    Женски
    Јас така на почеток исто. Според мене прерано си го намалила. Прво испушта пареа на средината ( од едно дупче) и за кратко ја снемува. Па после тоа за многу краток период се крева индикаторот за топлина и почнува да шишти пареа од тоа со повеќе дупчиња како што пишуваш(вентилот). И тогаш треба да се намали температурата. И во текот на готвењето ќе се слуша по малку шиштење од тоа со повеќе дупчиња. Се надевам ти објаснив
     
    На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  20. brm_brm

    brm_brm Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.332
    Допаѓања:
    5.237
    Пол:
    Женски
    Ќе пробам денес пак ако не враќам. Имам тест период :D.

    Ама башка и многу е голем 7 литри.

    Пример само за варење месо би бил инаку манџи внатре не. Минимумот за течност е скоро 3 литри. А ние дома едни јадачи :D.


    Да се едитирам: почна да ми капе вода кај рачката сега дур врие. Нормално е?

    Ама бааги му треба да загрее нели и да почне врие.
     
    Последна измена: 29 септември 2024