Хх...на почетокот на годината верувале или не, сите ама сите професори збореа за тие екстерни тестови. Најверојатно по мојот предмет ќе има екстерни тестови бла бла како не, тоа им беше колку да не заплашат за да учиме повеќе и сега толку штама ни глас ни траг од екстерните тестови па тоооо бееее Фала му на господ што нема да има бидејќи лошо ќе беше
На другарка ми мајка работи во законодавство и да ви кажам законот за екстерни е потпишан и следната година ќе има (годината почнувајќи од овој септември). Ама без паника значи најосновното ќе биде и на заокружување најбитно на компјутер ке биде и во училница сите еден до друг на клупи и гарант ќе има ненормално препишување така да јас не сум против.
Кај нас се зборува дек оваа година ќе има екстерни Да бев друга година ќе го направев и немаше да се бунам ама сега последна година и екстерни и матура
Кај нас изгледа озбилно мислат оваа година,рекоа до февруари мора да се направат....белким нема да има,не планирам и екстерни и матура после да полагам
Јас слушнав дека ќе има пробно овој декември,а некаде околу мај/јуни наредната година дефинитивно ќе има годишно екстерно.Јас сум и за и против.Убаво е тоа за стварно да се види кој знае,а на кој му се подарува оценка.Но,сепак тоа е голем притисок,цел годишен материјал да го научиш.Е сега ако си учел континуирано цела година,ќе немаш проблем Слушнав дека ќе дадат два задолжителни предмети и уште еден по избор.Значи три ќе треба.
Дури сеа ја Спојлер нае*ав работата. Јас си учам од тогаш за тогаш, додека зборуваме за таа тема. И сега професорите ќе прават и пробни тестови, и потоа пробното екстерно и на крајот. Ајде бе аман, убаво е тоа да се прават ама да се има можност ти да одбереш кој предмет сакаш да полагаш.
Јас денес од наставничка слушнав дека најверојатно на 15 декември ќе има пробно екстерно на кое мак. и математика ќе бидат задолжителни.Најверојатно
И на нас ни кажаа дека ќе има.. Еден пред Нова Година пробен, и на крајот од годината што ќе влијае на последната оценка.
На вести баш кажуваа, пред нова година ќе бидат пробните екстерни ама не важат оваа година за 4та средно, а од следната година ќе важат за сите и за 4та година
па зошто да учам и да идам во сколо коа се тоа ке падне во вода.... 1 тест и имаш оценка :/ не е фер а сакам да има од причина да им покажам на 2-3 наставници дека знам за повеке одколку сто ми ставаат на пр македонски ми вика- измегу 4 и 5 си ама ке ти ставам 4 ( на тест имам 4), а друго девојче има 3 и и вика ..... знае ке има 5 или англиски ми вика знаеш за 5 ама ке ти ставам 4 за секој случај да не погрешам заклучок: не ме сакаат ама ни јас нив не ги сакам па со да праам да им ставам помала оцена немозам али мозам да имо одземам од плата ако има 3 оцени над нивната на екстремно само математика ме сака јас 1 на тест му ресив 1 зада4а на табла и ми стаи 5 за тромесечие па нели е срце
тестовите можат да се најдат на нет...али јас незнам како еден другар ги најде али тие за полани оваа година не сме пробувале али ако ги нема ја на*бав работава јас си учам се за 1 месец а следниот почнивам од 0 толку ми памти позокот од заврсуванје до почеток на менструација
Пробните ќе се декември, а ќе има и во февруари ? ? ? Или тоа во февруари паѓа во вода ... За тестовите во февруари знам дека за 4-та ќе нема, а за овие декември ? Ќе полагаат 4-та во декември или и тогаш нема да се полага ? Овие пробните што ќе се декември знам дека тоа е „ пилот“. Ќе се полагаат во секое училиште или ќе е со одбирање од Министерство кое училиште ќе полага во декември , кое не ? Нема логика 4 та да полагаат во декември , ама секој труби како што ќе му текне. Ваши информации ?
ај пробај да ги најдеш и ако ги најдеш постави линк тука.Иначе ја сум осмо одд и ке правиме екстерно пробно на два предмети на 21 декмври математика и 25 декември физика нас тие предмети ни се паднаа и пробував да ги најдам на нет али никао немозам да ги најдам така да ако некој ги најде обавезно да стави линк