Екстерни тестови

Discussion in 'Образование' started by Wild.Child, Oct 26, 2010.

1. feminium

feminium Истакнат член

така е кај нас во школо пробно немаше :?: :?:

2. Dog-lover

Dog-lover Популарен член

ни кај нас немаше пробно,во четвртокот на разглас ни кажа директорката дека сигурноо ќе правиме на 25 мај стигнало некое писмо :@

3. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

cc
    nie nemam kompjuteri
    a toa znaci deka ne mozeme da pravime ili ?

4. dream.queen

dream.queen Истакнат член

може да правите во други училишта да одите и да правите.

5. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

нема каде, две се училишта за средно :) и нема компјутери
    ама можеби не е тоа проблем, а ни кажуваат дека сигурно ке правиме
    можеби во кабинет по информатика или пак на лист ко секогаш

6. dream.queen

dream.queen Истакнат член

зависи се е до одлуката на директорот.

7. Witchy-style

Witchy-style Популарен член

Кај нас требаше првин пробно да има во февруари и април, ги направија сите компјутери затоа што голем дел од нив беа искршени од страна на учениците, а после една недела пак ги расипаа...И сега рекоа демек немало да има пробно тестирање туку само екстерно во мај-јуни. :devil: :puke: :sweat: .Јас лично не верувам дека ќе се случи тоа иако професориве навистина се уплашени поради нереалните оценки кои ги ставаат :rofl: ]:)

8. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Срамно и неодговорно е ова што го прави МОН.
    Шпекулации, нагаѓања.
    Излагаат во медиуми за се и сешто, па толку ли е тешко јасно и гласно да се каже - ќе биде вака и вака, тогаш и тогаш. Она што јас го знам (од рекла-казала) е дека ќе биде во сите училишта во исто време, а два-три дена пред тестирањето ќе кажат кои предмети (мада верувам дека топ сикретов не важи за сите).

Прашање е колку има потреба од овие циркузијади?
    Оној кој има 5 а реално заслужува 2, пак ќе го добие тестот сервиран + со прилог - точни одговори, и тоа за тоа.

Ајде и да ги нема овие работи... мерило ли е еден тест? Детево цела година се уби проекти, домашни, тестови, испрашувања и сега та дам - сега му е мајката. Прво децава се под притисок, ќе ги фати паника, ќе рикне некој компјутер ... Не ја сваќам поентата. Да не правиме муабет што има наставници кои се принудени да предаваат од енциклопедии, постари учебници и тн. бидејќи учебнициве се со по 100 кикса во нив, а прашањата ќе бидат од учебниците ( а нели и различни учебници се користат во школиве?)

И ако ова тестирање е клучно, што ги замарате наставниците да испрашуваат, тестираат...

Кога би имала поддршка, би организирала штрајк :).

9. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

И нас ни кажаа дека од 25 мај ќе започнело екстерното а за кои предмети уште не се знае иначе сакам да прашам нешто што долго време се шушка и ме прави нервозна како демек оценката шо ќе ја добиеш на екстерното таа ќе биде за на крај-конечна? :?:

10. Butterfly14

Butterfly14 Популарен член

На крај во свидетелство ќе ја има оценката од професорот и плус оценката од екстерното.Јас лично во ова уште не верувам и стварно безмислено е по две оценки во свидетелство, каде го има тоа.Глупости |(

11. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Маја - Наводно ако нема отстапување поголемо од 2 оцени, оцената ќе остане иста.

12. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Океј.. Фала ^^
    Затоа си викам како е можно така зошто во моментот од нервоза и одличниот ученик може да се збуни и да направи помала оценка од оние кои поминале како добри.Во моментот може некој да препише или на среќа па ќе има повеќе од нервозниот одличен ученик + мислам дека би било апсурдно секој ден да одговараш и после едно екстерно да ти го расипе успехот .. Сепак ова екстерново не го бива за ништо, незнам како мислат дека можат со ваков тест на учениците да ги проверат реалните оценки на наставникот, за тоа мислам дека има еден тон различни начини како да се спроведе тоа, а не вака .. ЦЦ |(

Someonespecial likes this.
  13. Golden

Golden Популарен член

Кај нас кажаа дека ќе правиме од 25 мај и секој клас добивал два различни предмети.Кај нас компјутери има но,не лажат oд декември дека ќе правиме.Иако во некои училишта веќе имаше пробно.Не верувам искрено дека ќе има годинава.
    Екстерново мислам дека е голема глупост.Како можам јас да памтам во Септември што сум учела?Јас вчера незнаев што правев не па Септември и навака. :x

Someonespecial likes this.
  14. Flower27

Flower27 Популарен член

Кај нас ќе правиме :(
    Мене ова ми изгледа многу глупо :x
    Како можам јас да запамтам се од септемви :fubar:
    Воопшто ова не ми се допаѓа :x

Dog-lover likes this.
  15. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Eве јас веднаш ќе ти дадам поддршка. :handshake: Ај да го организираме. :lol:
    Не, стварно, ова е премногу. И професорите се повеќе не гњават заради скапаново екстерно. |( :@
    Еве сега математика почна и да испрашува...Аман бе жено, 8 теста во годината правиме, уште и усни оценки ли ни фалат? :talk: :devil:
    И сега покрај 5-6 оценки во графа, уште екстерно ли фали? Ако некој ги има сите еднакви оценки или една што отстапува, апсурдно е да прави уште и тест. Еве нека тестираат таму каде што е сомнително, на пример каде што има 4ки, 3ки и по некоја 5ка и на крај е ставено 5 (има и такви случаи). Ама тие што имаат врски ќе ги имаат и за ова. :!:
    А за болдираното посебно :bow: - се согласувам со секој збор. Ние што сме одлични ученици, што сме активни усно цела година, за тест се подготвуваме минимум по 5 саата и добиваме 5ки на сите тестови, сето тоа не е доволно па сега со еден глупав тест на цел материјал можат да ни го фрлат во вода целиот труд во текот на цела година. :sweat:

16. feminium

feminium Истакнат член

имате поддршка и од мене ;)

17. Witchy-style

Witchy-style Популарен член

Лелеее кај нас во понеделник ќе има пробно екстерно тестирање..значи ќе биде од општа култура но после во мај кога ќе биде вистинското ќе ни кажат два дена по кои предмети ќе се полага..уфф бее :devil: :( ;(

18. Dog-lover

Dog-lover Популарен член

ние требаше да правиме денес,ама ни одложија за во вторник ке биде по сите предмети-од се по нешто и ни кажаа дека ќе имало 30-40 прашања...материјал од:5,6,7 одд :| :fubar: уфф бее леле сега саботаа и неделаа ќе треба се да повторувам :@

19. Lili.lili

Lili.lili Истакнат член

На нас ни рекоа дека кога претходниот пат имало екстерно комјутерите не биле во ред не можел да издржи софтверот :devil:

feminium likes this.
  20. prettyliar

prettyliar Популарен член

Леле луѓе па ова многу рано ќе биде бе.Оценките треба да се стават до 27 или кој таму Мај,леле фала Богу што барем си ги средив малку за тромесечиево иначе ќе си го окркав.Ама мислам дека на крај од што ќе им биде страв на наставниците и ќе намалат по некоја,мене искрено многу ми е страв зашто знам дека ќе бидам многу возбудена и ќе ми се тресат рацете.Јас на пробното цела се тресев па не за ова,незнам да се надеваме на чудо,да го откажат. :lol:

П.С-имате и од мене подршка за протестиве :D

feminium and Someonespecial like this.