И, што имаше на пробното од општа култура? Прочитав погоре дека некој корисник ќе повторува се што е учено во основно. Нема шанси. Само онака прашувам, кај нас ќе има наредната недела. Какви беа прашањата отприлика?
истоо и јас ама ни рекоа по македонски а утвари ќе било од општа култура...и од сите предмети по некое прашање така ни кажаа
^^Епа така нешто и кај нас..Наставникот ни рече се што е во учебникот, што го имаме земено да го повториме, особено граматиката. А на другите оделениа (нзз точно на кое) рекоа дека ќе било од општа култура нешто најбитно што требало да го знаеме
Малку навистина не е во ред порано немало екстерни оценување порано било построго на секој час ги испрашувале и повеке знаеле,а сега измислуваат глупости и тоа измислиа и деветолетка до девето одделение ќе учиме сега, и тоа до 4-та година средно ќе бидеме екстерно оценувани само факултет нема на факултет да бидеме оценувани сестрами помина осмолетка без екстерно оценување сега она ќе биде само 3години оценувана не дека сум љубоморам навистина не е фер зошто мораа сега да го измислат ова екстерно оценување! Нели сум во право?-како што иде времево се полошо и полошо е. И да ви откријам јас сум 5-то одделение.
Ние правиме на 16.04.2013 екстерно оценување а тоа е утре вторникк пробно е но сепак е важна работа,а екстерното ке биде во јули незнам кое дато т.е. така нас ни кажаа а екстерното оценување зависи на оценките.Оценките од екстерното и од наставникот ќе бидат запишани на сведителствата ако имаме 5-ка од наставникот,а 3-ка од екстерното ооценување тие ќе ни стават 4-ка. Некои деца што ни кажуваа општо што правеле пред нас ни кажаа дека ќе имало прашање кое дете на 11 години дознало дека има во себе моќ?-а тоа е Хари Потер се разбира но сепак треба да истражуваме повеќе исто ќе имало прашање Кој е режисерот на филмот 3-то полувреме?-јас тоа не го знам но ќе истражувам малку ве исвестив само нешто кратко но неможам да ви ги откријам сите прашања т.е. не ги знам,а некои потврдуваат дека ќе имало околу 30-60 прашања кои треба да се одговорат за еден час т.е. 60минути мислам дека ќе биде малку тешко но сепак ќе биде од чиста култура!!
срцка тоа е пробно , и е од општа култура,за тоа ти не добиваш оценка,ако сакаш можеш и на еци пеци пец да си ги решаваш, тоа е само за да се види дали системот ќе издржи а екстерните ќе бидат по 2 предмети и ќе бидат од 27мај-10 јуни
вие правевте пробно тестирање? Ако сте правеле сакам да ве прашам дали ќе биде лесно и дали ќе има нешто тешко т.е. сакам да ми кажете нешто општо што ќе има....Дали ќе бидат со заокружување или ќе бидат со пишување и некое прашање да кажете за пример јас утре дека сум од 9:00 нешто кањете ми да вежбам да барам да истражувам..И сакам да ве прашам ако знаете кој е најмал град во Р.Македонија!!Плисс ако знаете нешто кажете!!
Некои деца викаат дека ке биде тешко али ако сте правеле вие плисс кажете и ја ќе ви кажам ако нешто ви треба....
Нас ни кажаа дека ЕКСТЕРНОТО ОЦЕНУВАЊЕ ќе биде во Мај или во Јуни тоа по два предмета незнам кои ни кажаа но ако биде по општество ја ќе умрам таму пред сите!!!!!!!!!
епа и јас го викам тоа на повеќето деца не знам ни што сум направила вчера ќе памтам што се случило во септември ама пак треба да се знае најосновното!!! ПРАШАЊЕТО МИ Е ЗОШТО ГО СМИСЛИА ЕКСТЕРНОТО ОЦЕНУВАЊЕ АКО НЕ БИЛО ДО СЕГА ЗОШТО БАШ СЕА ГО ИЗМИСЛИА БАРЕМ ДА ЗАВРШЕВМЕ СРЕДНО ПА ТОГАШ НЕКА ГО ИЗМИСЛАТ АМА ТОА ТИ Е СЕГА НА НИКОЈ НЕ МУ СЕ ЖИВЕЕ ДЕКА Е ВАКВО ВРЕМЕТО АМА ШТО ДА СЕ ПРАВИ ТОА Е ЖИВОТО!!!!!!
и јас правам денес од 12 30 во 11 00 треба во школо да сум гајле ми е немам ништо учено нема ни да учам и онака ќе паднам зашто ништо незнам од општа култура ќе се збркам цела Имало прашање која е најретката руда во светот ? е тоа незнам .. Кое дете го извадило мечот од карпа ? -Артур Каква боја има сафирот ? е ова не го знаев сега видов дека има син...Кој е најмалиот град во Македонија ? незнам, Како се викал коњот на Александар Македонски ? Букефал............ толку знам,толку ми кажа Колку ѕвезди има на знамето на ЕУ? Дали гранка е именка? да Што е тоа минере? дле од џамија Каква боја е рубинот? црвен Кој град е град на светлината? Периз што е демократија? потекнува од демос-народ кратео-владеење. значи валдеење на народот што е фаланга? Војската на Александар Македонски оној што ке победи во трката се вика? Победник кои луќе живеат во игло? Екимите кој е најмал град во рм? Пехчево . Кој ја нацртал Мона Лиза? Леонардо да винчи Колку заби има човекот? -Колку ѕвезди има на европското знаме? 12 -Кој е хемискиот симбол за кислород? О -Кое дете на 11 години дознало дека е волшебник? Хари Потер -Колку години има еден век? 100 -Како се викала војската на Александар Македонски? Фаланга Спојлер извинете за Едитов ама дополнувам прашања
Нас денес ни кажаја дека дури иликовно требало да се учи Не разбирам како може ЛИКОВНО тоа е цртање и боење а сега требало да се научи цела книга Која никогаш на час не сме ја користеле само така ни ја дадоја и не ја употребивме на час воопшто И сега наставникот ни вика дека ќе има тестирање и ликовно Па како брее не ни знам каде ми е книгата а камо ли да ја научам Значи тестирање ликовноо незнам што ми е ама немошам да сватам што прашања би имало на тоа тестирање по ликовно
dog-lover Прашањата беа само со заокружување или имаше и нешто за дополнување? Патем, најверојатно овие нема да бидат прегледани па да ‘падниш‘, како што разбрав ова е само проверка на системот, како работи програмата за да не се случи нешто ‘неочекувано‘ на крајните.
епа немаше ни бодови ни ништоо,како што кажавте проверка на системот прелеснооо го решив прва за 2 минути точноо !! цел е со заокружување има 30 прашања еве тиешто ги пишав погоре ги имаше и плус овие што ги запатив Кое од наведените е наречено црно злато а) нафта б)графит в) јаглен- под а е точно после кое од наведените не се рециклира и имаше наведено вода,пластични шишиња,кеси,хартија-точно е вода, после имаше колку проценти на планетата е вода а колку копно- точно е 70% вода 30 % копно, после имаше Оној кој мислите дека ќе бобеди во борба е :финалист,аутсајдер,фаворит,губитник- фаворит е, после имаше Апсолутистичкиот владетел на Египет бил : фараон,претседател,премир... точно е фараон па имаше Боксерите се борат во : ринг,арена,бина... точно е ринг тоа одприлика прелесноо беше одма се решава
Абе девојки, без паника! Ова е само за да се провери дали сиситемот би издржал, за учениците да се пробаат да се најават. Нема поени и слично. Потоа во мај ќе има тестирање по два предмети, секој ученик ќе биде тестиран, а предметот ќе му беде кажан пред неколку денови, можеби седмици. Прашањата ќе бидаат поопшти сигурно нема да има пр. за македонски јазик и литература: Во која година Св. Кирил и Методиј заминале за моравската мисија?.
О.о лесно беше екстерното оценување ама малку беше тешко дека ја имав трема неколку не ми се точни -_- GOSPODI
Хаха значи стварно беа скроз прашањата. Погоре ви ги напишаа ^^ Најкасно за 10 минути го имав решено али тастатурата ми се закочи па тоа ми одзеде доста време Иначе прелесен беше. Да не речем прост
Господе боже бре деца што ви е вам Ова беа пробни екстерни само да се види дали системот функционира и на еци пеци пец да заокружуваш исто ти е немаш никакво влијание на успех ЕКСТЕРНИТЕ вистински се во мај-јуни тогаш ќе има прашање од матријалот не се ни надевајте дека ќе бидат вака безвеза лесни Каква трема какви глупости Туку кажете кој ве надгледуваше?? Проф од вашето училиште или некој од министерство што ли јас знам
^^Да, знам секако дека нема да бидат вакви али сепак не изнауплашија за ништо- вакви ќе биле онакви.. пфф .Иначе нема врска за тоа кој не надгледувал и да си којзнае колку прост сепак ќе знаеш каде се борат боксерите или кое дете сатанал волшебник на 11 год и сл затоа немаше потреба од некакви си наставници и специјални надгледувања.. мислам...Зборувам за ова пробно екстерно но за овие што се однесуваат на предметите и прашањата на материјалот секако дека нема да бидат толку едноставни и не секој може да ги реши али ова беше..толку едноставно што не верувам дека некој ќе има 0 поени..