Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Екстерни тестови

Дискусија во 'Образование' започната од Wild.Child, 26 октомври 2010.

1. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    29.021
    Па да, и тука ги дадоа за осмо. ;) Ама нешто слушам дека годинава ќе немало казни, дури догодина, а догодина ќе се полагало 4 пати во текот на годината. :sweat:

2. jjoovvaannaa

jjoovvaannaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2012
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    81
    100 пати е подобро да полагаме 4 пати, наместо еднас на цел материјал :P

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    29.021
    Мене лично така ми е потешко, цела година под стрес...

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  4. cien-cin

cien-cin Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    11
    Da ne se sekava nekoj od vas na prasanjata od makedonski za II godina sredno ?

5. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    Класната ни даде книги на оние кои им беа земени а,ги има и на e-учебници :D

На tea4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. cien-cin

cien-cin Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    11
    Само се слуша (оти сешто се слуша деновиве!) или имаш чуено од сериозно и компетентно место?

7. sara3

sara3 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    384
    ... и на крај испадна дека ова екстерново ќе важи :@ :'(

8. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    29.021
    Пишуваше на една статија некаде... Мислам на Fakilteti.mk беше. :^)
    Инаку мајка ми е наставничка, денеска донесе свидетелства за пишување, и каолку што видов нема место за две оценки... :?:

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  9. cien-cin

cien-cin Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    11
    Najdov satija na fakulteti.mk (ВТОРИОТ РОК ОД ЕКСТЕРНОТО ТЕСТИРАЊЕ ПРЕДИЗВИКА ВИСТИНСКИ ХАОС), ama ne pisuva deka nema da se pisuvaat ocenkite. Majka ti donela svidetelstva. Dobro, no ja prasa li dali im rekle deka ke gi vnesuvaat ili ne? vo sekoj slucaj, mnogu ti blagodaram za odgovorot. :)

10. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    29.021
    Не знам каде пишувало. :?: Не ја прашав дали ќе ги внесуваат, ама гледам отворени табови на лап топот, со свидетелства, не знам, сигурно да. Ама од другата страна на свидетелствата пишува
    Резултати ос екстерно проверување
    Наставни предмети
    и 4 линии одоздоле.

вака:
    ______________ __________ ______
    вакви 4, првата линија е сигурно за името на предметот, втората за зборот на оценката и третата за оценката на пр.
    Математика Одличен (5)

Од напишаните свидетелства што ги напишала до сега, не ги напишала оцените од екстерното отпозади, веројатно не знае кои се. Ама овие свидетелства се за основно, во средно не знам како ќе е. :?:

Би ги сликала, ама можеби е забрането да се прикажуваат, од кај знаеш, ама ајде, да не си отварам работа. :$

11. cien-cin

cien-cin Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    11
    Добро, немој, доволно е. Не и прави проблеми на мајка ти. Значи, сепак запнале да ги пишуваат.

12. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    и јас го видов свидетелството на братучетка ми...од позади имаше 4 линии за оценки од екстерно тестирање ;) ама немаше напишано ништо бидејќи сега заврши 4та и не полагаше..... :wasntme:

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Оценките од екстерно ќе ви бидат внесени во свиделства и ќе важат. Незнам од каде ви е идејата дека не важат, па помина пробното тестирање.

14. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.277
    Целокупниот концепт на екстерното тестирање ми пречи од две едноставни причини.

1. Образовниот систем во нашата држава не е доволно стручен да изведе, а не пак да се справи со работи од ваков тип од проста причина што материјалот за учење во средните училишта секоја година станува се покомплексен и посеопфатен.

2. Ова е држава каде речиси е се труло и пропаднато. А тоа значи дека шансите за просперитет од ден на ден се се помали. Тоа автоматски значи дека не е во ред младите да се малтретираат и да подлегнуваат под стрес кога и онака, да си бидеме реални, ако немаат утре врски, пак нема да просперираат.

Па, еве и под претпоставка дека доаѓаат генерации со се повисок IQ, дали мора тоа да важи за сите подеднакво?
    Па, затоа постојат послаби и посолидни економски училишта и гимназии каде градивото за совладување е значително потешко за разлика од претходно споменатите.
    Според ова значи дека без оглед на степенот на образование, подготвеност и совладаност сите подеднакво на крајот од годината треба полагаат еден ист екстерен тест?
    Значи оние кои не чувствуваат дека имаат капацитет, и токму од таа причина се запишале во ,,ГУЦ'' на пример, праведно ли е да го полагаат истото што и ,,Орце Николов'' или некоја друга посолидна гимназија, каде кадарот на професори е посериозен и по ригорозен во однос на оценувањето?

Се прашувам, овие од министерство толку се глупави што не го земале во обзир овој факт? :fubar:

И за крај, ќе кажам дека со веќе добро познатите изговори од типот дека ученикот кој има врски постигнува повеќе, во однос на оној кој нема и учи дупло повеќе од него не се на место.
    Па да, нема правдина, и сега што?
    Зар ова е единствената работа за која не е пронајдена правдина во државава?

Башка ако е за тоа, тогаш самата влада си е контрадикторна.
    Зошто работава испаѓа уствари, ти учи, крши ја главата од ѕид четири години, потресувај се и за матурски испит, во кој нема да се содржи ниту м од македонски, и ниту а од англиски, ама битно, кога ќе ти треба работа извади си ти партиска книшка (нели за секој случај) |( или чекај уште 20 години, па може на половина век ќе ти се насмевне среќата. :|

Луѓе, до каде бре? Мислам стварно, нема поента веќе да се зборува за ова и да се повторуваат излишни фрази кога сите знаеме до каде и сме, и колку ни се можностите. :!:

15. cien-cin

cien-cin Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    11
    Ke vlezat, znam. Koga nekoj ima vlast, a se zainatil od nemu dobro poznati pricini, taka ke bide. Stvarno ni jas ne sfakam kako po edno taka BRILIJANTNO sprovedeno testiranje mozeme da ocekuvame da ne bidat vneseni vo svidetelstvata. Poveke bi me cudelo da se ima dovolno dostoinstvo i da se priznae deka testiranjeto bese KATASTROFA. Ne, takvo nesto ne mozeme da ocekuvame, imate pravo. Ni na son!

16. anamariia.x3

anamariia.x3 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    857
    Јас денес го добив сведителството. На другата страна се оценките од екстерното и влегуваат во просекот. Имаше многу деца со сите 5 од професорите, но поради една 4 од екстерното просекот им е 4,9.

17. cien-cin

cien-cin Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    11
    Imaa li pravo da prepolagaat ili i toa vetuvanje e samo mlatenje prazna slama i lazenje?

18. eemmiilliijjaa

eemmiilliijjaa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    213
    утре полагам ликовно,(прва година економски техничар) немаме учебници па ако некој полагал ке може ли да ми каже какви прашања имаше :?:

19. teedybeear

teedybeear Нов член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    28
    1. Поради екстерново ке завршам со помал успех,со 3.
    2.Нема да ми го дадат сведителството,директорката не сака да потпише бидејки немам оценка од екстерното на едниот предмет.
    3.Ако повторно полагам нема од каде да учам.
    4.Ако повторно полагам ке го испуштам првиот уписен рок.
    Дали има тука нешто добро?

20. cien-cin

cien-cin Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    11
    Ima. MON. Toa e sekogas super i samo super. Sto ima ti da imas ucebnici? Seedno ti se faka. Ionaka prasanjata nemaat vrska so ucebnicite. Sto deka se skinav ucejki istorija. Da znaev, ic ne ke ucev. Ni pola prasanja ne bea od materijalot, nitu imase vo ucebnikot takvi podatoci. Mi odmile skoloto, mi odmile zemjata, mi odmile zivotot uste otsega. Sonuvam eden den da najdam bilokade rabota i da fakam magla ottuka. Ete, taka ke si odime...
    [mod-kirilica:25uui4a2][/mod-kirilica:25uui4a2]