Ако учениците во средно музичко, кајшто се докажуваат со јавни часови, полагања на испити по сите музички предмети пред повеќечлена комисија, државни и меѓународни натпревари, никој не им го мери талентот според тоа какви музичари се, туку според општа историја, зошто ти да не полагаш ликовно ?
Само што се вратив биологија прелесно беше како што дознав ако имаш од 23-30 точни одгвори било 5ка,сигурно ќе имам 5ки по 2 предмети
Ама овде не гледам место и за другите предмети оценки да може да се стави. Или можеби 2 сведителства треба да добиеме или 1 ама и од двете страни ќе има оценки
Само што се вратив од тестирање. 10 прашања дали беа од книга, друго се логични, плус имаше и прашања од лекции кои што воопшто не сме ги учеле 23 точни одговори и добиваш 5 ? Не е логично ова, ај 4-5 да погрешиш во ред, али ова 7 ? Хмм.... Ако е така ке имам и по двата предмета 5
Не е ни битно дали се тестовите лесни или тешки. Важно е да ја даваат реално сликата на усвоениот материјал, предвиден со наставните планови и програми. Размисли малку: ако 10 прашања само биле од книга (од материјалот), тогаш и 23 се премногу. Значи, за 5 треба да знаеш воглавно податоци надвор од предвидениот материјал. Што е тука добро?
^Резултатите од екстерно само за осмите се истакнати а за другите како што разбрав до крајот на неделата.
На 15 нели? Да, мајка ми била тестатор по биологија, и на сите на 15 прашање им паѓал системот. Затоа им рекла решавајте до 14, 15то прескокнете го, одете на 16 и 15 на крај.
да и кај нас беше така ама само на 5 комјутери можеше да почнеш од 14 па да прескокнеш 15 и после до крај, на другите и да почневме од 14 пак беше закочено
МОФ: ЕКСТЕРНОТО ТЕСТИРАЊЕ ОД ОВАА УЧЕБНА ГОДИНА ДА СЕ ПРОГЛАСИ ЗА ПРОБНО http://www.fakulteti.mk/news/13-06-19/m ... robno.aspx
Од мене разбра нели? Не јас не сум видела убаво, оценките за екстерното се од другата страна.. а јас кога гледав го видов само од едната, не видом место за 2 оценки и реков дека нема место.
А за нас од средните школи кога ќе има резултати од ова екстернтоо тестирање. И уште не ми е замено сведителството, што планираат овие јас во Јули да земам сведителство