Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Екстерни тестови

Дискусија во 'Образование' започната од Wild.Child, 26 октомври 2010.

1. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Јас не спомнав казнување ... и сметам дека оцената на ученикот е труд постигнат и резултат докажан во текот на целата учебна година, а не за време од 60 мин. и правопропорционално со тоа сметам и дека не е реално работата на наставникот и неговото оценување да се едначи со оцена добиена од компјутер.
    гледав дечиња од 9-10 год. кои пред полагањето се тресеа од страв, а наставничките им ги бришеа солзите и им даваа поттик, ги храбреа ... и сакаа. Нека ги научат компјутерите да го сторат тоа, па нека поистоветуваат педагог со машина

Од МОН овој проект го најавија како оцена на квалитетот на образованието и контрола за работењето на наставниот кадар. Ако е така, постигнатиот успех на учениците е небитен за објавување. требаше да изнесат резултати за наставниците (кои повторно ќе беа/се нереални)

На VMP му/ѝ се допаѓа ова.
  2. VMP

VMP Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    53
    Ни јас не реков дека не се согласувам со Вас. напротив, ми се допаѓа Вашето мислење. Знам дека не спомнавте казнување. Јас го спомнав. Ако некому му се одземе од платата зашто нереално оценувал, зарем тоа не е казнување? Уште ако неговото нереално оценување се мери со вака невалидно екстерно тестирање, тогаш значи е и неправедно казнување. Токму пред малку прочитав дека Ристовски си останува на своето после се. Изгледа дека однапред од не знам кои причини убаво знаеле и што ќе биде и како ќе биде. Се согласувам и со тоа дека не требаше да им се впишуваат воопшто оценките на учениците ако навистина беа наменети само за наставниците. Нели имаа едно време некоја концепција според која ќе се сметаше за отстапување само ако имаат две оценки разлика? Една оценка помалку-повеќе. Па, нели е стимулативно за ученикот да му се впише поголемата ако е помеѓу две оценки? Вака треба и наставниците да се разберат ако од следната година почнат да ја впишуваат пониската. Реков, ова инаетење на Ристовски и МОН може да има последици во сите сегменти на основното и средното образование.

3. ABeautiful

ABeautiful Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56
    Лично јас сум премногу задоволна.Едниот предмет го положив со 4 а другиот со 5. Трудот се исплатил! :D

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Јас ради екстерново одлична не поминав, 4.466 ми е просек да даде Господ сите од министерство бел ден да не видат, и после немало да има штета на учениците, абе нека идат на плоштад нека се обесат. :@

На Sara123 и VMP им се допаѓа ова.
  5. Primadonna

Primadonna Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    2.163
    Покрај толку пропусти,се правеше тестирањето.Прво средете системот бе,а после правете тестирања.
    Сестра ми требаше да полага информатика од 9 часот но бидејки системот паднал го правеше во 12 часот и дремеа 3 саата во школо.Кога видам на колку одлични ученици им е расипан просекот со екстерново,коса ми се дига ..ништо друго нема да кажам освен дека оценувањето не помина како што треба и со многу пропусти.

На VMP му/ѝ се допаѓа ова.
  6. VMP

VMP Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    53
    Што е најинтересно, ако на нивното успешно тестирање (ниеден ученик нема да биде оштетен!) си ги потврдиш оценките од свидетелството, ако си бил одличен, ќе ти се намали успехот и ќе станеш мн. добар. Знаеш ли за петицијата што се потпишува во Македонија? Веројатно ни таа нема да успее, ама барем да се знае дека има многу незадоволни од ова тестирање.

7. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.354
    И јас исто...одлична си бев и денес кога ги зедовме сведетелствата...многу добар успех :sweat:
    Да многу ми е добар успехот заради шо се рачунаат оценките од екстерното... :swear:
    4 географија и 3 математика
    ете... :headbang:

8. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    29.020
    Како тоа 4.466, нели на 2 децимали беше? Ако, тоа не е битно. Стварно ми е жал, а ако и догодина правиме на 4 предмети во текот на цел година, е тогаш веќе.... :tmi:

9. levely

levely Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    902
    Ако си била скроз одлична по другите предмети, 3кта и 4ката од екстерното неможат да ти го расипат целиот успек 5ка :)

На tea4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. VMP

VMP Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    53
    Не ако била СКРОЗ одлична ( 5.00 ). Само џабе се трудела цела година да биде СКРОЗ одлична. Но, ако имала 4.54, на пример, би била - одлична. Сега, ако две оценки по кои имала 4 ги потврдила (односно има четворки и на екстерното), казнета е што и биле исти оценките со тоа што просекот паѓа под 4.50, а тоа е веќе мн. добар.

11. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Не е можно да ти се расипал успехот поради екстерното бидејќи ако ти досега си била одлична(со сите 5-ки) пак ќе си поминела одлична безразлика на оценките од екстерното. :)

12. VMP

VMP Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    53
    Ти читаш ли добро? Можеби не била СКРОЗ одлична, ама била ОДЛИЧНА. А сега не е одлична после екстерново! Ако била со сите петки, сега не би била со сите петки. Ако била со 4.54 би била ОДЛИЧНА, а со потврдените оценки од свидетелството на екстерното (значи - исти како во свидетелството), паѓа под 4.50 и НЕ Е ОДЛИЧНА туку МН. ДОБРА. Девојчето не зборуваше за сите или не-сите петки, туку за одличен (над 4.50) и мн. добар успех (под 4.50).

13. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.747
    Допаѓања:
    3.586
    ^^ ехееј, не ја тепај.. амаан |(
    Инаку јас сум сведок на многу различни ситуации со ова екстерново. Едни намалија успех, други зголемија и кога ќе видиш се е хаос... :swear: Иначе јас си ги оправдав петките :$

На tea4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.354
    ехеј полека ќе се скарате... :hai:
    4.5 ми беше просекот :^)
    си учев по предметот ептен и на екстерново мислам дека згрешив 4 прашања,а со 3 петка ќе имав...а со екстерното заради предметот географија шо имав 4 на екстерното ми се намали на 4.4 просекот... :(
    на 6 души од кај мене во класот му се намали,а на некој му се зголеми...
    ама готово сега се помирив...в година ете повеќе труд :emo:
    Готово нема потреба да се нервираме..помина :swear:

15. VMP

VMP Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    53
    Нема да се скараме. За тоа постојат мислењата, за да се спротивставуваат. Мене не ми пречи што некој си има мислење и што си го објавува. Ама, останува фактот дека имаше многу пропусти и дека повеќето се оштетени. Во некои школи цели генерации. Ти велиш - мислиш си згрешила. А виде ли колку имаш згрешени? Имаше ли увид во тестот? Има кои не згрешиле , па сепак знаат дека им се сметало како погрешно точно одговорено прашање (според учебникот) и за тоа не може да се даде приговор. Има кои имале прашања од непознат материјал. И за тоа не може да се даде приговор. Што има тоа врска со повеќе труд идната година, кога може и да не зависи од трудот?

16. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Дали тие од министерството се нормални?
    1000денари, да поднесеш приговор :^)
    Не биле важачки приговорите поднесени од тестаторите.
    И сега, каде ќе одат парите за проговорот?
    И зошто не ни ги дадат тестовите да видаме каде сме згрешиле? :roll:

17. VMP

VMP Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    53
    Ова со платените приговори го има ли на некој званичен сајт? Јас немам чуено ништо за тоа. Нели поминаа одамна роковите за приговори? Ова нешто ново е? Да не има некој нов рок за приговори?

18. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    ^ Викаат дека оваа апликација може да се симне од сајтот на Државниот испитен центар, поминаа роковите, ама приговорите кои биле доставени од страна на тестаторите не биле валидни.

19. VMP

VMP Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    53
    Ако не е некоја спекулација, овој податок би требало да се достави до МОФ да се провери. Јас сега го прегледував сајтот на ДИЦ и не најдов ништо такво. Ако е ова вистина, тогаш станува збор за сериозна повреда на правото на приговор (покрај тоа што не е застапена повеќестепеноста). Ова сепак ќе мора да се провери добро пред да се употреби како аргумент.

20. Buterflygirll

Buterflygirll Нов член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    77
    Јас сега ја видов темата честитки до тие што имаат 5 јас имам 3 географија и 4 математика :(