А која година/ одделение си? И јас утре полагам англиски, не ми е нешто многу страв, само ме интересира како се поминало.
Се плашам дали и двојка ке имам. Зошто? Учев, ама се збунив, се блокирав и ништо не направив. Како бе така се ви е толку лесно и 5-ки си вадите? Јас двојка дали ке имам?! Ете тоа е. И џабе што сега скоро се знам кога ке имам 2-ка. Касно е. Инаку истите прашања беа.
Кај мене од класот што полагаа Вовед во право(гимназија) кажаа дека им биле сменети прашањата. Социологија и Македонски било прелесно. Се надевам и Математика е така.
Полагав прееска Деловна психологија и имаше сменети прашања... Исто и јавно право има доста сменети Не ја сфаќам поентата зошто ни ги даваат прашањата ако ги менуваат ???
Здраво. Утре полагам Математика и ми е многу страв.Ве молам ако некој го тестирале Математика нека пише дали се сменети прашањата и дали беше тешко Инаку сум 3та година.
Полагав денес физика и се помина супер, прашањата не беа сменети и сите ги одговорив.За препишување, со овие наставници што се тестатори кај нас во школо нема шанси, повеќето не дозволуваат да погледнеш во туѓ компјутер а таман работа да подкажеш. Инаку, за тестови и вакви работи не сум паничарка, не ми се случило да се блокирам.Дури се прашувам дали е нормално ич да не чувствувам страв. Ќе извадам 5-ка или 4-ка(уствари првото е поверојатно ама ај да не се урочам).
Како што сум против полагање матура, така сум и против овие екстерни тестови ! Јас полагав во јануари, и секој ден ни ги менуваа прашањата! Ве сфаќам како ви е, дома си ги решите прашањата, а на тесирање се паднат сосема други одговори, за кои што прв пат слушаш. Начинот на спроведување на ова тестирање е многу погрешен и не ја дава вистинската слика за знаењето, а особено за вештините и способностите на учениците. Со еден тест од 30 прашања никако неможе да се утврди знаењето на ученикот, покрај тоа никој не сака уште сега факултетско образование и испити на огромни материјали. Децата не се компјутери! Не треба да се скратува детството уште сега!!
Утре полагам Музичко. Ги имам одговорено сите прашања а и предметот го учев цела година и лесен ми е. Ама сега слушам Информатика и Математика биле сменети па професорките паничат децата не ги знаеле тие прашања кои уствари биле од минатата година по тој предмет за таа година, додека пак други професорки викат немало врска тоа. Сега не знам во што да верувам Не може бе така кога ќе им текне да ги менат, тие што полагале првиот ден истите прашања и подобри резултати а другите да си загазат со неизвежбани прашања. Мислам ќе прснам сега ептен ми е страв
Денес полагав математика,имаше 2 или 3 прашања преформулирани,да речам,не беа исти како тие што ни се дадени на страницата за прашањата. I passed one,one more to go,со среќа на сите!
Одговори на прашањата од екстерно може ли некој од тие што полагале екстерно да ми каже дали прашањата на тестовите што ги полагавте во школо се исти со тие што ги има на страната за екстерно тестирање? фала многу.
Има предмети по кои учиме од три учебника. Професорот не оценувал ЦЕЛА година и сега одеднаш некој сака во период од еден час да го процени нашето знаење? Ма немој. Во оваа оценка се вбројува само кој колку може да научи напамет. Не се вбројува практиката, проектите, лабараториските вежби, усмените одговори... Мене не ми се проблем тестовите, гарантирам дека ќе добијам 4тка во најмала рака, но стресот е огромен и одеднаш од учениците за солидна 5тка се бара 5 пати повеќе знаење од минатите години... Со ова се казнуваат учениците кои навистина учат, а оние мамини мази чиј вујко е сопственик на убава и распозната фирма си ги добиваат оценките исто како и порано. Екстерното воопошто не е проблем за тие што веќе имаат врски.
Добро побогу,ако е ко што кажувате некои од прашањата да се сменети.Тогаш зошто ги кажуваа прашањата,и зошто учев 400 прашања. Да и им ибам.
Дојдов само да ви кажам дека математика (втора година) е претешко. Се' ми е на среќа, ќе видеме колку ќе има точни. Ако не ги знаете формулите, џабе ви е се..