Елементал хрватска група, формирана во 1998год., чија музика спаѓа на повеќе жанрови. Почетокот е со 3 рап членови кои во 2000та ги објавиле деби албумот "Moj njegov i njen svijet" (Kondorcomm) и "Tempo Velegrada - Demiurg" (Menart). Во 2002 год. за издавачката куќа Menart, го објавиле својот албум "Tempo Velegrada/Demiurg". После 6 години се јавува групата повторно со изменет состав, кој брои 7 членови со кои и следат нови три албуми "Male Stvari" - 2004год., "Pod pritiskom" (Menart) - 2008год. и "Vertigo" 2010год. Во 2005 год. биле номинирани за хрватска дискографска награда "Porin", каде што Реми добила награда за најдобар вокал. Имаат вкупно 6 студиски албуми од кои последниот им е од 2013 год. Да не трупам небитни информации, членовите и албумите: "Moj, njegov i njen svijet", 2000. (Kondorcomm) "Tempo Velegrada - Demiurg", 2002. (Menart) "Male Stvari", 2004. (Menart) "Pod pritiskom", 2008. (Menart) "Vertigo", 2010. (Menart) "U redu je", 2013. (Menart) Вокали: Мирела Приселац Реми Лука Тралиќ Шот Гитара: Ерол Зејниловиќ Бас: Конвард Ловренчиќ Клавијатурист: Давор Заношки Бубњеви: Иван Водопијец Пратечки вокал: Вида Манестар Ми се допаѓа музиката, творењето, ја почитувам оргиналноста. Опуштено, со слика за општеството, денешницата. Има некој што ги слуша? Некој за дискусија?
Ги слушам веќе неколку години, се заразив од песната Из дана у дан, спотот го пуштаа често на МТВ Адриа (или која и да беше). Пред се текстовите се многу реални, Хрватска, Македонија, тука некаде, можеме да се пронајдеме. Ги поштувам бидејќи имаат реални, ама не и депресивни песни, колку и да е текстот реален сепак некако звукот целата песна ме тера позитивно. Ги обожавам Природа и друштво, Романтика, Вертиго, Малена, Волим Све и секако последната По мојој мери, спотот е склопен во целост да асоцира на текстот. Според мене Елементал е еден од најдобрите балкански бендови.
Енергични, одлични, супер текстови, едноставно визионери за денешново време и инспиративни. Реми е лудница на сцена, ја обожавам. Мале ствари ми е баш онака по терк. Романтика ми е химна. Одличен бенд, нека прават музика уште 100 години. http://www.youtube.com/watch?v=3hFdHOR1enc
Во процес сум на преслушување на новиот албум. До пола и ми се допаѓа дотука. Иначе на 2ри август ќе настапуваат во Охрид на плажа Немо, па се надевам дека ќе ги слушнам во живо. Ајт по еден поздрав .. Priroda je lijepa al zajebano drustvo http://www.youtube.com/watch?v=yGxdakyiGCo