^ Потполно се согласувам со тебе,на пример баба ми од секогаш ја правела само со оцет и вода и била феноменална туршијата... А денес кај и да спомнеш ке те гледаат попреку,па не треба ко канта да стааме се во себе и сирот наш организам трпи се додека не почнат јетрата еден ден да ни праќаат сигнали дека сме ги преоптеретиле со конзеерванси и токсични материи де од храна,де од козметика Ние дома доста пазиме на тоа што пишува ма колку било вкусно,маж ми поготово Колку е тешко денес чоек да најде чист леб бес конзерванси и подобрувачи на вкус,а тек за други намирници? Зошто кога можеме да читаме состав и да бираме,ние свесно се "загадуваме"? ЛУЃЕ ЧИТАЈТЕ СОСТАВ НА ПРОИЗОДИТЕ ЗА ВАШЕ ДОБРО
Во право си, малку се знае за ова, а се тоа вештачки работи, болестите туку така не се појавуваат, ништо не е случајно, затоа треба да се внимава.Инаку, вистина е дека тешко може да се најдат производи без емулгатор.Во светов,наместо ова да го отстранат, кое има зошто истото да биде отстрането, сосем обратно се случува.А за некого и смешно е ова.Погрешно е што она за кое се смета дека не ни страшно, на кое не му се придава значење, а истото има лошо влијание.Белким ќе се сменат овие работи, па ќе биде подобро,незнам.А каква храна му даваме на организмот, таква и ќе бара, ќе биде зависен од неа, само треба малку да се смени тактиката кон подбро, не за друго, туку за сопствено здравје, оти се знае, џабе е се, кога истото го нема.
Среќни сте вие што имате такви мажи ! Сакам и јас таков Баш како што викате луѓево те гледаат попреку ако им кажеш дека емулгаторите се претерано штетни, па и мојава посилна половина ако ме види дека читам состав знае да ми рече: "пак ли почна да читаш тоа глупостите?! "..и јас: "ама знаеш не чини, се труеме, ќе се разболеме... "...тој: "доста веќе пребираш, ме нервираш..! " и крај на дискусијата. За наше добро зборам ама не им се слуша бре на луѓево, на никој скоро. Јас не велам дека ако јадам храна без конзерванси, адитиви итн. нема шанси да се разболам или дека ќе се изолирам од се друго што е штетно во околинава, ама сепак ќе придонесам колку толку да не долевам масло на огинот и да си го уништувам свесно здравјето со храна која не е добра за јадење.
http://en.wikipedia.org/wiki/E_number жалам нема македонски превод, но се надевам дека ке се информирате... се на се, се што не е свежо обрано така кажи или произведено содржи некој адитив т.е емулгатор или било што те за да задржи боја, што за да задржи вкус, па за да остане свежо, да не се расипува итн итн е штетно. Па дури и месото мислиме дека е свежо го земате од проверена месара и сл. но со што ги хранат животните триста хормони и што уште не за побрзо да се згои и порасне за повеке месо... жално е тоа што сме опкружени со контаминирана храна и не можеме да и избегаме... единствено сами да произведуваме како што било некогаш ке бидеме сигурни а во оваа доба веке никогаш
Ахххх, ни кога ќе биде предоцна луѓето нема да се освестат! Под капата на фактор „стрес“ се протнуваат сите отрови на светот (емулгатори, конзерванси, лекови, „витамини и додатоци за здравје“), како демек ништо од горенаведеното не е страшно по нашиот организам, како што е стресот (нели). И, додека сите бараме начин како да се релаксираме, телото ни е иструено со 300 глупости, и полека, но сигурно, се распаѓа. Се рафрламе премногу со нашето здравје, посебно што во подоцнежни години ќе се осетат сите последици, ама НИ ТОГАШ никој нема да помисли дека сето ова е од долгогодишната исхрана, туку дека „не` изеде стресот“. И тоа не` изеде, не дека не, ама верувајте, ако правилно и балансирано се храните, стресот МНОГУ ПОЛЕСНО се поднесува во организмот Ние со сопругот ја имаме испринтано листата на емулгатори, и секогаш ја носиме во новчаниците, па кога сакаме нешто да провериме - ОП, се вади китапот и бараме И кој колку сака нека мисли дека сме луди, и дека интернетот не` учи на глупости. Мој живот, мое тело, мој избор. Не дека и ние нема да умриме, јасно е дека сите натаму сме тргнале (5мин плус-минус разлика ), само сакам во старост телото да ми е поздраво и да бидам колку толку поподвижна..колку ќе успеам, времето ќе покаже, ама барем се трудам.
Колку што можам водам сметка за емулгаторите .Вчера ми се случи една малку необична работа и сеуште сум збунета. Сакав да сменам и за синот да купам некои други житарици и фино лепо вртам и читам декларација и состав. На налепницата со македонски превод стои Е339 .Искрено се извадив од памет ,зошто сепак тоа е нешто наменето за деца.И почнав детално да го разгледувам пакувањето и да читам се што е напишано.На ниту еден друг јазик не сретнав Е339 освен како емулгатор наведен соја лецитин ???Сега дилемава ми е дали нашиве не знаеле што пишуваат ,па мислеле колку повеќе работи напишат толку подобро(во случај да мислеле дека оваа ознака е за нешто добро) или пак (во што искрено се сомневам) производот да е испитан и да е пронајден овој емулгатор
Еве што најдов за Е339.... http://en.wikipedia.org/wiki/Trisodium_phosphate Соја летицинот е Е322, и тој е исто штетен за желудникот, а е најискористен емулгатор во храната. Подолу имате објаснување повеќе за ова, се извинувам што е на англиски Спојлер If you read nutrition labels and ingredient lists, you’ve probably come across “soy lecithin” more than a few times. It’s actually a very popular ingredient – one of the top 10 most used ingredients in processed foods. But what exactly is it? What does it do? And most importantly, what are its health and nutrition characteristics? What you need to know: Lecithins are oily substances that occur naturally in plants (soybeans) and animals (egg yolks). Some people use it as a supplement because it’s high choline content. Choline is a micronutrient that is good for heart health and brain development. But that’s not the reason soy lecithin is used as an additive in foods. It possesses emulsification properties. This means it can keep a candy bar “together” by making sure that the cocoa and the cocoa butter don’t separate. It is also used in bakery items to keep the dough from sticking and to improve its ability to rise. You can also find it in places you wouldn’t expect, like tea bags, cough drops, prescription medications and even asthma inhalers! Soy lecithin (E322) is extracted from soybeans either mechanically or chemically using hexane. It’s actually a byproduct of the soybean oil production. Редактирам: Еве уште еден натпис, кој вели дека само надминати количества на примен соја летицин може да делува негативно на здравјето, иначе е сосема ОК, дури и поволен од аспект на: Researchers say that soy-derived lecithin can lower cholesterol and triglycerides, and it can increase HDL (good cholesterol) levels in the blood. Choline and inositol are the main elements of soy lecithin. Choline is especially considered good for brain development and heart disease prevention. These two components enhance the flow of nutrients in and out of the cells. Спојлер http://www.buzzle.com/articles/soy-lecithin-dangers.html Редактирам по 2 пат Иако е за Србија, вреди да се прочита. Спојлер Srbi jedu hranu krcatu materijama koje izazivaju rak, a nisu ni svesni toga! Kurir 18.04.2010 10:51 Kurir objavljuje spisak materija za koje se osnovano sumnja da izazivaju pojavu najteže bolesti l Pažljivo proučite šta piše na ambalaži prehrambenih proizvoda, poručuju lekari l Na vrhu liste opasnih namirnica šunka u crevu, “pica šunka”, viršle... “Umro je posle kratke i teške bolesti.” Čitulje su pune slika i imena onih koji su život okončali na ovaj način, odnosno onih koji su umrli od raka. Rak ili kancer reč je koja se izbegava, ne izgovara se i ne piše čak ni u umrlicama. U Srbiji svake godine od ove bolesti oboli 32.000, a umre 18.000 ljudi! U svakom momentu najmanje 160.000 Srba ima neku vrstu karcinoma. Budućnost je, nažalost, još crnja. Profesor dr Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju, najveće ustanove za lečenje malignih bolesti u našoj zemlji, za Kurir kaže da se broj obolelih svake godine uveća za pet odsto! Kao potencijalne uzročnike raka direktor Instituta navodi i hranu punu aditiva i raznih vrsta konzervansa za koje je dokazano da su kancerogeni. - Kao doktor ne mogu da zabranim da se u pojedinim namirnicama nalaze te materije. Mnoge vrste pesticida koje se upotrebljavaju za prskanje biljaka koje se kasnije koriste u ishrani mogu biti potencijalni izazivači raka. Potrebno je da se one zakonom zabrane - ističe doktor Borojević. Sa tvrdnjama doktora Borojevića slaže se i doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije i nekadašnji savezni inspektor za uvoz i izvoz. - U nekim mesnim prerađevinama nalazi se i zabranjeni polifosfat, koji na ljude deluje mutageno i u drugom i trećem kolenu, a koji utiče na obolevanje od raka debelog creva. Svinjsko meso u srpskim mesarama najčešće je lošeg kvaliteta. U ishrani svinja koristi se takozvana sano hrana, puna hormona, antibiotika i sedativa, zahvaljujući kojima je životinja za pet meseci spremna za klanje. Jedući takvo meso, naročito pljeskavice koje su pune soje, loja i polifosfata, koji spada u genotoksične materije i čija je upotreba zabranjena svuda u svetu, ljudi mogu dobiti mutacije gena koje će se ispoljiti tek kod njihove dece ili dece njihove dece - objašnjava doktor Stojšić. On dodaje da na deklaracijama ne piše da meso sadrži te materije, već se one vode kao aditivi, koji nisu zakonom zabranjeni. - Šunke u crevu i “pica šunke” takođe spadaju u vrlo loše prerađevine koje, ako se dugo i često jedu, mogu da izazovu rak debelog creva. Šunka se pravi od svinjskog buta, čija je cena oko 500 dinara, a ona je duplo jeftinija. A to je zato što na 100 kilograma svinjskog buta ide od 100 do 150 kilograma leda. Da bi se ta masa ujedinila, dodaje se soja, a u to još ulaze i već pomenuti polifosfati, kao i poboljšivači ukusa i glutaminati - priča Stojšić, i naglašava da tu nije kraj “recepturi”. U masu se dodaje i emulgator karagenan, koji se dobija iz morskih algi i spada u hidrokoloide, materije koje vezuju vodu, pa je takođe kancerogen. Doktor Stojšić naglašava da za kancerogene materije nema bezbedne granice vrednosti zbog čega i najmanje količine mogu uticati na razvoj i pojavu raka! - Ni viršle nisu bezbedne. Isto kao i šunka, upola su jeftinije od mesa od kojeg se prave. U njihov sastav ulaze šija, leđa, trtica i kosti od pilića koji su puni antibiotika, hormona, teških metala i bakterija - zaključuje Stojšić. PAŽNJA! PAŽNJA! Zalepite ovo na frižider i prekontrolišite ima li u onome što jedete emulgatora sa spiska! Emulgatori Lista emulgatora (aditiva) koji su sumnjivi, opasni i zabranjeni u EU: više od 2% nitrita kancerogeno (u određenoj količini izaziva rak) više od 3% polifosfata - veoma opasno E102 - opasan E103 - zabranjen E104 - sumnjiv E105 - zabranjen E110 - opasan (veštačka boja) E111 - zabranjen E120 - opasan E121 - zabranjen E122 - sumnjiv E123 - veoma opasan E124 - opasan (veštačka boja) E125 - zabranjen E126 - zabranjen E127 - opasan E130 - zabranjen E131 - izazivač raka E141 - sumnjiv E142 - izazivač raka E171 - sumnjiv E173 - sumnjiv E180 - sumnjiv E210 - izazivač raka E211 - izazivač raka E212 - izazivač raka E213 - izazivač raka E215 - izazivač raka E216 - izazivač raka E217 - izazivač raka E221 - poremećaj creva E222 - poremećaj creva E223 - poremećaj creva E224 - poremećaj creva E226 - poremećaj creva E230 - štetan za kožu E231 - štetan za kožu E232 - štetan za kožu E241 - sumnjiv E250 - izaziva poremećaj krvnog pritiska E251 - izaziva poremećaj krvnog pritiska E330 - limunska kiselina (klinika za pedijatrijsku kliniku u Diseldorfu tvrdi da izaziva rak) E311 - izaziva osip E312 - izaziva osip E320 - holesterol E321 - holesterol E322 - napada želudac, lecitin E338 - poremećaj želuca E339 - poremećaj želuca E340 - poremećaj želuca E341 - poremećaj želuca E407 - poremećaj creva E450 - poremećaj želuca i creva E461 - poremećaj želuca E462 - poremećaj želuca E463 - poremećaj želuca KONZERVANSI IZAZIVAČI ZLOĆUDNIH TUMORA: E105, E121, E125, E131, E142, E210, E240, E447 IZAZIVAČI OBOLJENJA ŽELUDAČNO-CREVNOG TRAKTA: E221-226, E320, E338-341, E405, E407, E461-466 IZAZIVAČI ALERGIJE: E230, E239, E311-313 IZAZIVAČI BOLESTI JETRE I BUBREGA: E171-173, E320, E322
Све тој ја поштуем АМА.... Пред две-три години золва ми работеше во ХЕС во болница. Спојлер КОј не знае во ХЕС се врши испитување на храна, дали емулгатори, конзерванси се во одредени количини, дали ги има и колку ги има состојките наведени во декларацијата..... Тоа и беше период кога со малиот се боревме со дерматитис. Секое второ дете, тогаш а сега можам да кажам дека скоро секое дете има некаква си алергија. Е од што? Од тоа што го внесуваме преку исхрана а да не зборувам за ,,лошите состојки,, за да се добие на квантитет а не и на квалитет. Резултатите беа застрашувачки. Ниедна фирма производител не ги почитува ,,правилата,, односно дозволените количини. Резултатите се лажираат (со цел да се зголеми рок на траење и ,,квалитет,,), хара мито и корупција, а ако сакаш да те биде ,,бизнисмен,, по секоја цена ќе подмитуваш и спонзорираш кампањи од Инспекторат до Влада..... Спојлер Зетот на братучетка ми работи во Инспекција на контрола на квалитет на храна при увоз. Веднаш ќе ви кажам да престанете да пиете сокови - густи и оние на растварање, да јадете бадеми, лешници, ореви, индиски ореви....и многу др. риба, туна, ...и др. про-ди кои се увезуваат од Кина или Јапонија а овдека се само препакуваат, а се озрачени и набилдани со хормони, емулгатори, конзерванси. Одамна се имам научено да читам што содржи производот. Јасно ми е дека е штетно и колку што можам ќе се пазам. Не дека ќе се чувам мене и моите во стаклено ѕвоно, јасно ми е дека е невозможно, ама ете сепак пазам колку што можам. Едно е да го направиш домашно да е па и од каква овошка или зеленчук нека е, ама знаеш дека нема емулгатор, конзерванс, хормони...природна пастеризација. Се што е природно нормално е дека не стои и брзо се расипува.
Мислам дека поверојатно нашиве да го испитале производот,бидејки нема производ кој нема емулгатор. Бидејки за да се задржи вкусот,мирисот, рокот на траење на еден производ мора да има емулгатор, со оглед на тоа кога е направен, а и дека истиот треба да го задржи мирисот и вкусот,потоа колку време поминува додека биде истиот транспортиран на друго место.Не ми изгледа дека нашите би го измислиле, туку можеби само го преиспитале.Ако емулгаторот не го пишува само со буква и бројка, може да го пишува целосно името, ама најчесто е запишан со буква и бројка. Незнам како нема закон за овие работи, кои што се од особено значење.Преочигледно е што прават истите кај организмот, после незнаеле странциве како некои болести се појавуваат.А вакви навидум не толку опасни работи, ги пропуштаат и ништо не преземаат околу нив.
И јас внимавам на исхраната во смисла да е здрава и да содржи што помалку конзерванси и емулгатори .Кога купувам нешто секогаш го читам составот.Така на пример кај нас не се јаде кечап туку доматно пире и ако ти е густо додаваш вода, оригано и сол и имаш супер кечап, е маната му е поради тоа што нема конзерванс бргу се расипува за 1 недела.Ова важи и за други продукти.
^ И ние исто користиме, и за да не ни се расипува, земаме од малите теглички. Иначе, колку за инфо - свртете еден кечап и прочитајте што се` има во него
Јас нешто да прашам? Купив едно млеко од соја во течна форма е , и гледам во составот има -декстроза -калциев карбонат -регулатор на киселост - дикалиев фосфат , стабилизатори ( гуар гума , ксантан гума , карагенан) ова се емулгатори или? дали се штетни? за да знам дали да го фрлам или не
Повелете инфо http://bs.wikipedia.org/wiki/E-brojevi Список на адитиви (емулгатори) опасни по здравјето (се користат за конзервирање, за подобар изглед и вкус на прехрамбените производи) ПРЕДИЗВИКУВАЧИ НА РАК: E 216, E 217, E 131, E 142, E 210, E 211, E 212, E 213, E 215 ЗАБРАНЕТИ: E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130 СОМНИТЕЛНИ: E 104, E 122, E 241, E 141, E 171, E 173, E 180, E 320, E 250, E 251 ПРЕДИЗВИКУВААТ ПОРЕМЕТУВАЊЕ НА ЦРЕВАТА: E 221, E 222, E 223, E 224, E 407 ШТЕТНИ ЗА КОЖАТА: E 226, E 231, E 232 МНОГУ ОПАСЕН: E 123 ПРЕДИЗВИКУВААТ ОСИП: E 311, E 312 ПРЕДИЗВИКУВААТ ПОРЕМЕТУВАЊА НА ЖЕЛУДНИКОТ: E 322, E 339, E 340, E 341, E 450, E 461, E 462, E 463, E 465, E 466
Емулгаторите служат за стабилизирање на производи кои содржат водена и масна фаза, односно го спречуваат нивното изделување (мастите како полесни од водата без додадените емулгатори би излегле на површината на производите). Буквата Е стои пред бројот за да означи дека дадениот адитив е одобрен за употреба од ЕУ, а не мора да значи дека претставува емулгатор. (пр.Е300 не е емулгатор туку витамин C, кој се додава како антиоксиданс). Освен емулгатори, во адитиви спаѓаат и конзерванси, антиоксиданси, стабилизатори, бои итн. Поради ова мислам дека насловот на темата не е соодветен, бидејќи овде станува збор за сите видови адитиви, не само за емулгаторите. Инаку, калциум карбонатот и декстрозата не се штетни, дури кај некои заболувања се користат како лекови. Спојлер Oфтопик, калциум карбонатот во медицината е антацид - се дава против желудечни киселини. Декстрозата е тип на сложен шеќер кој кај пациенти се дава во инфузија како плазма експандер. Фосфатите се природни за нашето тело, не покажуваат никаков спореден ефект. Како адитиви претставуваат најчесто средства против згрутчување. Гумите во најчесто употребуваните количества немаат споредни ефекти, а во поголеми можат да предизвикаат дуење во долниот дел на стомакот доколку набабрат во цревата. Последното, карагенан или Е407 е поврзан со чир на желудникот и препорачливо е производи кои го содржат да не се даваат на мали деца. На оваа страна ги имаш сите адитиви, нивно потекло, застапеност, несакани ефекти итн. http://www.food-info.net/uk/e/e-alphabet.htm
Емулгатори се, бидејки сите имаат функција да ја подобрат состојбата на производот, односно да ја зачуваат, да го продолжат рокот на траење на одреден производ, без разлика дали станува збор за адитиви, конзерваси итн., бидејки иста функција имаат, затоа и се наречени емулгатори.
Не,не се емулгатори. Што претставуваат напишав во минатиот пост(регулатори на киселост, стабилизатори.. ) Често и на самото пакетче пишува: Бои : Е 124, Е 443 ...Стабилизатори : Е668, Е 656 (примери се ова) Уште оттука можете да видите зошто се додаваат. Гледам во темава има малку измешана терминологиjа. Адитиви се сите оние супстанци кои се додаваат во производите со цел да им ги подобрат своjствата, вкусот, мирисот, рокот итн. Емулгаторите се ВИД на адитиви чиjа цел е да не дозволат фазите да се одделат. Не може да се каже дека конзервансите, антиоксидансите, боите итн претставуваат емулгатори, затоа што тие имаат сосем поинаква улога. Прочитаjте на интернет.
Пред некој ден дознав дека прашакот за пециво содржи алуминиум оној кој го има во дезодорансите кој предизвикува рак на дојка Како замена моше да се користи сода бикарбона ама и таа треба да е чиста а таква кај нас малку потешко да се најде најдов нешто што ќе го споделам со вас но ќе го ставам во спојлер бидејќи е на хрватски Спојлер Izbjegavati prašak za pecivo ili ne? Često koristite prašak za pecivo? Naravno, na popisu je u gotovo svakom receptu za kolače. Prilikom stavljanja te vrećice, uvijek se zapitate je li to zdravo. Svjesni ste da je to neka kemija, al ne znate točno... Djelovanje praška za pecivo temelji se na otpuštanju plinovitog ugljikova dioksida što tijesto čini rastresitijim, šupljikavijim, mekšim. Ako uzmete vrećicu i pročitate sastojke vidjet ćete: E500, E450, kukuruzni škrob i slično. E500 je obična soda i bezopasna je. Problem je što soda ima lužnati ph, pa djeluje samo u kiselim sredinama. Zato kad radite kolače sa jogurtom, sirom, vrhnjem, limunom, octom ili nekom drugom kiselom namirnicom, u tom slučaju soda bikarbona je sasvim dovoljna da se tijesto podigne i bude mekano. Prašak za pecivo je proizveden tako da uvijek djeluje, bilo kisela sredina ili ne. Takvo svojstvo povezano je sa drugim njegovim aditivom E450, koji je malo problematičan. Aditiv E450 sadrži fosfate koji služe za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, podmazivanje, oblikovanje, stabilizatori i sekvestreni. Ti fosfati upotrebljavaju se u pekarskim proizvodima, keksima, topljenom siru i pripravcima od topljenog sira, napitcima, proizvodima od mesa, krumpira (npr, pommes frites, čips), ribe i rakova, u koncentratima za juhe i umake, prašku za pecivo, slatkišima, bezalkoholnim osvježavajućim pićima. Fosfati u velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu, pa unos velikih količina može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcija u organizmu. Fosfor se dovodi u vezu s hiperkinetičkim sindromom, no znanost o tome još nema konačno i jasno stajalište. Česta upotreba nije preporučljiva. Neki prašci za pecivo sadrže i aluminijske spojeve štetne po zdravlje. Ukratko, komercijalni prašak za pecivo je bolje izbjegavati. Savjet Umjesto industrijskog praška za pecivo radije koristite bezazlenija sredstva za rahljenje u vidu obične soda bikarbone (natrijev bikarbonat, natrijev hidrogenkarbonat, NaHCO3). U tom slučaju ne zaboravite napraviti kiselu sredinu. To znači ako u receptu ide mlijeko, vi stavite istu količinu jogurta. Ako nema mliječnih sastojaka, zakiselite kolač sa malo soka od limuna ili malo octa. To neće pokvariti ukus kolača (čak će ga i popraviti). Na taj način ste sigurni da unosite zdrave namirnice. Fosfate ionako previše konzumiramo u drugom industrijskim namirnicama. Recept - domaći prašak za pecivo soda bikarbona vinski kamen prah streličastog korijena Pomiješate pola jednaku količinu sode bikarbone, vinskog kamena (soli vinske kiselina) i streličastog korijena. Ovog zadnjeg ima za kupiti u dućanima s makrobiotičkim namirnicama. Ovu smjesu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Ukoliko želite smanjiti unos natrija, onda umjesto natrijevog bikarbonata (sode bikarbone) upotrijebite kalijev bikarbonat, kojeg možete kupiti u ljekarnama. Radi se tome da se u reakciji sode bikarbone s kiselim vinskim tartarom oslobađa plin (ugljični dioksid, CO2 ) pa tijesto brzo postaje rahlo, pjenasto. Prašak strelastog korijena upija vlagu pa koči preuranjenu kemijsku reakciju. Ovaj prašak za pecivo u receptima zamjenjuje jednaku količinu komercijalnog. Спојлер SPISAK OZNAKA MATERIJA (EMULGATORA) OPASNIH PO ZDRAVLJE: E102 - opasan E103 – zabranjen E104 – sumnjiv E105 - zabranjen E110 – opasan E111 – zabranjen E120 – opasan E121 - zabranjen E122 - sumnjiv E123 - veoma opasan E124 - opasan E125 - zabranjen E126 – zabranjen E127 - opasan E130 – zabranjen E131 - izazivač raka E141 – sumnjiv E142 - izazivač raka E171 - sumnjiv E173 – sumnjiv E180 - sumnjiv E210 - izazivač raka E211 - izazivač raka E212 - izazivač raka E213 - izazivač raka E215 - izazivač raka E216 - izazivač raka E217 - izazivač raka E221 - poremećaj crijeva E222 - poremećaj crijeva E223 - poremećaj crijeva E224 - poremećaj crijeva E226 - poremećaj crijeva E230 - štetan za kožu E231 - štetan za kožu E232 - štetan za kožu E241 - sumnjiv E250 - poremećaj tlaka E251 - poremećaj tlaka E311 - izaziva osip E312 - izaziva osip E320 - kolesterol E321 – kolesterol E322 - poremećaj želuca E330 - izazivač raka E338 - poremećaj želuca E339 - poremećaj želuca E340 - poremećaj želuca E341 - poremećaj želuca E407 - poremećaj crijeva E450 - poremećaj želuca E461 - poremećaj želuca E462 - poremećaj želuca E463 - poremećaj želuca E465 - poremećaj želuca E466 - poremećaj želuca
И jac ja имам истава листа на фрижидер и во тевтерчето во ташна. Само не знам зошто тука го немаат пишано Е621 т.н. тивкмот убиец И што мислите за соja летиционот, коj го има во чоколиното, животинско царство, чоколада и секоja детска храна и грицки Ова се може да се сопри, да се забрани со закон, и сите ние да почниме да конзумираме се она што ни дала природата во таква форма необработувано. Тогаш не би ни постоеле болестите на денешницата како ракот. Но на владите ширум светот тоа не им одговара, како и што не им одговара лекот за ракот да биде пронаjден. Од што ке профитираат наjмокните фамилии во светот. Зошто и се дозволува во водвта да се додав толку флоур, коj се користи како отров за глувци. Зошто се дозволува генетски модифицирана храна? Зошто сиот зеленчук не биде органско производство наместо да се прска со толку пестициди? А оружjeто дозволено е со закон, тоа не е опасно а сите горенаведени сра*а не се?! Што прави ова општество од мали ги перат мозоците на лугето. Но сега барем за разлика од порано сите информации ни се на дофат на рака користете го интернетот правилно, едуцираjте се, размислете што треба да примате во организиот а што не. Посакувам на сите многу здравje, повисока свесност да се заштитиме од злата коj ни ги наметнува овоj свет. А и многу ми е мило што тука гледам мнгу свесни и грижливи мамички кои се информираат што им даваат на своите наjмили и споделуваат искуства.