Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ендометриоза и ендометриозни цисти

Дискусија во 'Бременост' започната од toasumjas, 23 септември 2010.

1. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Јас лично неможев да останам бремена, отидов со болка во јајник му кажав што како ми се случува ме виде на ехо и ми го кажа тоа. И после две ипол години јас му ги памтам зборовите пред да си одам од болница. " Сега сум 100% сигурен дека е ендометриоза, може да се врати за некоја година ама ти ќе си останеш природно бремена " По две ипол години од операцијата ја терам 15 недела моментално :)

На ButterflyBaby, Radost i ocaj и intj_girl им се допаѓа ова.
  2. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Хормони имаш испитано?

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Супер баш ми е мило ^_^
    Јас се плашам дека кај мене сега почнува да се развива во некој почетен стадиум ваљда и дека си направив поголема беља што се решив на ин витро и нема да си простам ако сум во право. Ич не сакав да се нафатам на ин витро ама ај демек ми бегаат годините, па да убрзам... И еве сега нови дијагнози само од тогаш...

4. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Да цело време се проверувам и се е во ред.

5. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Искрено, јас верувам дека после две ипол години ми се вратила во некој почетен стадиум бидејќи ги имав истите болки како пред операцијата, само што несакац да се замарам повеќе со лекари и пак испитувања. Инвитро докторот што те води не ти спомнал ништо?

6. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Не, секогаш не може да најде никаков проблем исто како и матичната. Нареден пат кога ќе отидам ќе му речам, мене скоро ми текна на ендометриоза и не сум му спомнала.

7. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Не се секирај, за се има решение, јас ако не останев бремена во јуни планирав сеа од септември да праам пак лапаро и хистеро ама дијагностички па после ин витро. Ма да мислам дека со ендометриоза потешко се останува бремена, но не е невозможно. Ти ја пуштам целата среќа што побрзо да си решиш све и да си галиш меше набрзо <3

8. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Дај Боже :sun: и ти да си се израдуваш за некој месец :l:

На Ivana 8 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Radost i ocaj

Radost i ocaj Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2020
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    558
    redoven mi e i pred i po operacijsata

10. Mony mony

Mony mony Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    10
    Zdravo
    Jas sum 29 godini
    Imam po edna cokoladna cista na dvata jajnika ednata 1cm ednata 1.5 i edna vodena 2.5cm na desniot jajnik
    Redovna menstruacija vo normala site hormoni i tumor marker
    Imam simptomi bolki vo karlicata naduvanost na stomak
    Dali bi smetale za bremenost

11. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    1.605
    So vodena cista od 3.5 sum trudna 30 nedela a za cokoladnata ne znam. Konsultiraj se so dr doktor.

12. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    6.111
    Добро бе до кога ќе не оперираат од цисти. Еднаш сум оперирана ми се појавиле пак. Јас незнам што е ова со цистиве што се толку честа појава. Се плашам да одам втор пат што ќе остане од моите јајници. Болки фала богу немам ама цисти имам.

13. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    491
    И мене после опрација на чоколадна циста пак ми се појавија, втора не ми препорачаа бидејќи резервите мн.се намалуваат. Може да се проба со хормонални апчиња ( јаз, јасмин..) или евентуално бременост. Индивидуално е, кај сестра ми не се појавија пак.

На izabela.nik му/ѝ се допаѓа ова.
  14. JanaDarling

JanaDarling Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    623
    Девојки, дали некоја има искуство со Visanne 2 mg препишани ми се од ивф доктор поради ендометриозата. При прв циклус од земање, еве 8 ден мене ми тече се уште и се посилно некако кафеаво црвено. Не е како регулар циклус но сепак замара, посебно и навечер сум жива вода. :sweat: дали е вообичаено ова? Прво искуство ми е со вакви таблети.

15. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.200
    Допаѓања:
    7.382
    Правеше лапаротомија и каде? Како е опоравувањето?

16. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.645
    Допаѓања:
    79.434
    Да, на државна клиника. Обично лапароскопски ги вадат тие цисти ама кај мене беше поголема циста а и една друга докторка што ме прегледа таму, таа рече да биде класична операција, се сомневаше дека е тумор а не циста. Па и не беше баш лесно опоравувањето, веќе наредниот ден почнав да станувам ама додека да закрепнам да можам да се исправам и да одам нормално, си требаше некое време, еден месец најмалку.

На LadyR му/ѝ се допаѓа ова.
  17. octopussy

octopussy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Здраво женски. Веќе година и пол се сомневам дека имам ендометриоза, но на црева. Има некој од вас вакво искуство?

Дијагнозата што ми ја дaдоа беше иритабилен колон ама некако чувствувам дека причината е гинеколошка бидејќи најголемите болки ги имам за време на овулација и пред циклус. Е сега на ехо не гледаат ништо па сакам да одам на преглед кај некој доктор што има искуство со ендометриоза и би ме ислушал а не би ми рекол ,,се ти е во главата.'' Кој доктор би го препорачале? Нема врска дали е приватно или државно, само некој кој има искуство со ендометриоза и од кого вие имате позитивно искуство. Читам овде дека препорачувате неколку доктори од ГАК и Систина.

А дали би ме советувале да проверам хормони пред да одам на преглед и каде? Не сум прегледала до сега.

Фала однапред на сите ваши одговори.

18. spatifilum

spatifilum Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    3
    Zdravo,
    Dali moze da spodelite iskustva so tenok endometrium. Posle dve inseminacii, stimulirani so letrosol, endometriumot mi e istencen. Znam deka se prima estrofem, ama mozebi nekoi lekarstva na prirodna baza ako znaete da spodelite.
    Pozdrav

19. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Тука секој ќе ти каже свеж ананас, цвекло и бадеми. Колку помага не знам...

20. agios

agios Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    580
    Bitter Sweet може да ми пишеш порака, јас не можам.