Јас лично неможев да останам бремена, отидов со болка во јајник му кажав што како ми се случува ме виде на ехо и ми го кажа тоа. И после две ипол години јас му ги памтам зборовите пред да си одам од болница. " Сега сум 100% сигурен дека е ендометриоза, може да се врати за некоја година ама ти ќе си останеш природно бремена " По две ипол години од операцијата ја терам 15 недела моментално
Супер баш ми е мило Јас се плашам дека кај мене сега почнува да се развива во некој почетен стадиум ваљда и дека си направив поголема беља што се решив на ин витро и нема да си простам ако сум во право. Ич не сакав да се нафатам на ин витро ама ај демек ми бегаат годините, па да убрзам... И еве сега нови дијагнози само од тогаш...
Искрено, јас верувам дека после две ипол години ми се вратила во некој почетен стадиум бидејќи ги имав истите болки како пред операцијата, само што несакац да се замарам повеќе со лекари и пак испитувања. Инвитро докторот што те води не ти спомнал ништо?
Не, секогаш не може да најде никаков проблем исто како и матичната. Нареден пат кога ќе отидам ќе му речам, мене скоро ми текна на ендометриоза и не сум му спомнала.
Не се секирај, за се има решение, јас ако не останев бремена во јуни планирав сеа од септември да праам пак лапаро и хистеро ама дијагностички па после ин витро. Ма да мислам дека со ендометриоза потешко се останува бремена, но не е невозможно. Ти ја пуштам целата среќа што побрзо да си решиш све и да си галиш меше набрзо <3
Zdravo Jas sum 29 godini Imam po edna cokoladna cista na dvata jajnika ednata 1cm ednata 1.5 i edna vodena 2.5cm na desniot jajnik Redovna menstruacija vo normala site hormoni i tumor marker Imam simptomi bolki vo karlicata naduvanost na stomak Dali bi smetale za bremenost
Добро бе до кога ќе не оперираат од цисти. Еднаш сум оперирана ми се појавиле пак. Јас незнам што е ова со цистиве што се толку честа појава. Се плашам да одам втор пат што ќе остане од моите јајници. Болки фала богу немам ама цисти имам.
И мене после опрација на чоколадна циста пак ми се појавија, втора не ми препорачаа бидејќи резервите мн.се намалуваат. Може да се проба со хормонални апчиња ( јаз, јасмин..) или евентуално бременост. Индивидуално е, кај сестра ми не се појавија пак.
Девојки, дали некоја има искуство со Visanne 2 mg препишани ми се од ивф доктор поради ендометриозата. При прв циклус од земање, еве 8 ден мене ми тече се уште и се посилно некако кафеаво црвено. Не е како регулар циклус но сепак замара, посебно и навечер сум жива вода. дали е вообичаено ова? Прво искуство ми е со вакви таблети.
Да, на државна клиника. Обично лапароскопски ги вадат тие цисти ама кај мене беше поголема циста а и една друга докторка што ме прегледа таму, таа рече да биде класична операција, се сомневаше дека е тумор а не циста. Па и не беше баш лесно опоравувањето, веќе наредниот ден почнав да станувам ама додека да закрепнам да можам да се исправам и да одам нормално, си требаше некое време, еден месец најмалку.
Здраво женски. Веќе година и пол се сомневам дека имам ендометриоза, но на црева. Има некој од вас вакво искуство? Дијагнозата што ми ја дaдоа беше иритабилен колон ама некако чувствувам дека причината е гинеколошка бидејќи најголемите болки ги имам за време на овулација и пред циклус. Е сега на ехо не гледаат ништо па сакам да одам на преглед кај некој доктор што има искуство со ендометриоза и би ме ислушал а не би ми рекол ,,се ти е во главата.'' Кој доктор би го препорачале? Нема врска дали е приватно или државно, само некој кој има искуство со ендометриоза и од кого вие имате позитивно искуство. Читам овде дека препорачувате неколку доктори од ГАК и Систина. А дали би ме советувале да проверам хормони пред да одам на преглед и каде? Не сум прегледала до сега. Фала однапред на сите ваши одговори.
Zdravo, Dali moze da spodelite iskustva so tenok endometrium. Posle dve inseminacii, stimulirani so letrosol, endometriumot mi e istencen. Znam deka se prima estrofem, ama mozebi nekoi lekarstva na prirodna baza ako znaete da spodelite. Pozdrav