Ендометриоза и ендометриозни цисти

Дискусија во 'Бременост' започната од toasumjas, 23 септември 2010.

1. Sandrus17

Sandrus17 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    536
    Здраво денес бев на гинеколог имам болки при крајот на уринирање и последната менструација ми беше многу крвава на ехо е видено задебелување на матката 16 мм и фоликул на лев јакник 17 мм препишана ми е терапија Норетистероне да пијам. Ме интересира дали задебелувањето е исто што и ендометриозата? Ви благодарам

2. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.135
    Те молам пиши ми порака, кај мене ја нема опцијата.

3. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.135
    @LadyR ако можеш пиши ми порака, ми требаш да ми споделиш искуство.

На LadyR му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Modernistka

Modernistka Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2018
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    39
    Дали после операцијата има лузни на телото?

5. Cinnamon Bun

Cinnamon Bun Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2017
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    6.508
    Здраво драги девојки/жени. Во ендометриоза се сомневам веќе повеќе години.

Откако добив на 11-12 години, целиот живот имам големи болки за време на менструација, во време на ПМС, па дури и во бодежи во овулација. Никакви апчиња не помагаат. Исто така при односи одредени пози секогаш ме болеле. Болките се во пределот од стомакот, долниот дел на грбот и дури и мигрира кон нозете. Циклусот ми е генерално редовен, со исклучок на 1-2 пати годишно кога знае да касни неколку дена, така да овде не можам да се пожалам. Единствени периоди кога сум осеќала минимално подобрување било кога сум била по фит и сум применувала здрава исхрана. Но како што кажав, сосем минимално подобрување. Не можам веќе вака да живеам, пречка ми е во секојдневниот живот.

На гинеколог сум била 2 пати во цел живот, што е лошо и неодговорно, знам.
    Првиот пат на гинеколог бев на 20-21 годишна возраст, кај еден дрзок стар вампир што ме направи од го**о подоле. Ми рече дека не ми е ништо и дека таква ми била среќата и дека болките ќе ми исчезнат кога ќе родам. Со ултразвук само виде неколку цистички на едниот јајник, а другиот беше чист. Претпоставувам не биле чоколадни цисти бидејки рече дека се нормални и сами ќе си се исчистат.

2-3 години после тоа бев на нов гинеколог, а од тогаш немам појдено воопшто. Жената беше супер и фина, само што прегледот беше пребрз и единствено направивме само многу површинско ехо каде што не може баш нешто подетално да се види и единствено нешто што ми кажа е дека имам превртена матка, поставена обратно и дека болките се најверојатно поради превртената матка. Е сега, имам читано дека може да си родена со таква матка, но може да биде и како последица на ендометриоза.
    Во врска со било какви цисти на јајниците не спомна ништо, ако воопшто можеше да види како што треба со оглед на тоа што беше површинско ехо. Во случај да немам видливи со ехо - цисти на самите јајници, дали има овде некоја од вас со ендометриоза само на јајцеводи, матка итн.?

Сепак, сево ова ми е мене некако како на пљукни залепи, од ракав истресени дијагнози, со оглед на тоа што ендометриозата е позната по тоа што тешко се дијагностицира.

Дајте ми некој совет и мислење, дали изгледа како да има некаква шанса за ендометриоза според симптомиве или да не си губам време и нерви. Ако да, ваш совет од каде да почнам, на што да инсистирам кај докторите, на што да сум спремна и што да очекувам.

6. Modernistka

Modernistka Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2018
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    39
    Најдобро да одиш на приватно тие најдобро ќе видат и ќе ти објаснат се

7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.484
    Допаѓања:
    120.159
    @Cinnamon Bun апсолутно имаш основ да се сомневаш дека имаш ендометриоза со наведените симптоми.
    Врвните доктори гинеколози и акушери ќе ти кажат дека менструацијата не смее да боли а доколку боли нешто не е во ред.
    Односно, дека да, нормални се болки, (секако не можеме да очекуваме дека тој период ни е насјаен), но тие болки ни под разно не смеат да влијаат на квалитетот на живот на жената/девојчето. Не може ни под разно секој циклус да повраќаш, или да не можеш да станеш од кревет, да ти се тресат нозете и да завршуваш на инекции. Не може константно да пиеш таблети против болка, а притоа да не ти помагаат. Не, тоа дефинитивно не е нормално.

Што се однесува до матката, да, може да си родена со таква матка и тоа нема врска со болките, ниту со можност за забременување и носење на плодот во иднина. Личен пример за тоа сум јас. Имам таква матка зачнав без потешкотии два пати, од кој вториот пат од само еден единствен однос. Бременостите ми беа беспрекорни и родив здрави деца. Кога мене ми соопштија дека имам таква матка докторот ми направи паралела со левак, како што поголем процент се раѓаат десничари, така постојат и леваци. Никаква маана немаат леваците, исти работи можат да прават како и десничарите, само со лева рака.
    Така и нашата матка, наназад е само и толку.

Како и членката погоре би ти препорачала да одиш кај приватен гинеколог со повнимателен пристап, кој добро ќе го сослуша и уважи твојот терор.

На Cinnamon Bun му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.135
    Направи си дополнителни испитувања за да бидеш помирна. И да има нешто да се фати и третира навреме. Супер што размислуваш и се интересираш сега, пред воопшто да се обидуваш да забремениш, многу од нас тек тогаш почнуваме со испитувања.
    На тема превртена матка и јас се интересирав и мене ми имаа кажано дека ми е превртена. Тоа не е сериозна состојба, но може да предизвика болни менструации, како што ти кажале.
    Screenshot_20250825_185049_Chrome.jpg
    Веројатно веќе имаш истражено, но еве и за илустрација, превртена велат кога матката наместо да е наклонета кон бешиката, е превртена наназад накај ректумот, како на сликата.

Од останатите симптоми што ги спомена, има една состојба што се нарекува ретроградна менструација, кога дел од менструалната крв оди нагоре во матката и се манифестира со болка, повраќање, вртоглавици, а често причинува ендометриоза, меѓутоа ендометриозата тука се јавува како последица а не примарна причина и не мора да значи дека ја има. Прочитај баш за ова.

Најди добар дијагностичар на државно или приватно и слушни други мислења.

Последна измена: 25 август 2025
  9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    6.046
    Ова како јас да сум го пишувала, со ендометриоза сум. Оди кај Димитров во Систина