Ендометриоза и ендометриозни цисти

Discussion in 'Бременост' started by toasumjas, Sep 23, 2010.

1. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Дали може да ми препорачате гинеколог на приватно, што навистина ќе се потруди да откриеме дали имам ендометриоза?

Имам неиздржливи болки, обилно крварење, болки во десен јајник надвор од циклус и болки за време на овулација и на мојата матична гин. сето тоа и е нормално и вели дека имам ниска толеранција на болка, што воопшто не е случајот инаку. :(

Од една страна ја разбирам, затоа што имам редовна менструација, хормоните ми се океј и се е добро на ехо, ама сакам некој да ме барем слушне за симптомите.

Ај што секој месец умирам од болки, ама и скоро сум слабокрвна затоа што моето тело не постигнува да се опорави после толку крварење, иако се многу здраво хранам. Навистина сомневам дека имам ендометриоза, ама да дојдеш до таа дијагноза ми изгледа како научна фантастика.

tambelina likes this.
  2. Modernistka

Modernistka Истакнат член

Здраво,би ти препорачала да одиш во болница Плодност таму имаат најдобра апаратура или во друга приватна болница…

Srckata28 likes this.
  3. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Симптомите се тие, точно.

4. Cinnamon Bun

Cinnamon Bun Популарен член

Малце касно го гледам одговоров. Инаку мислев на одма само што ќе заврши менструацијата, следниот ден-два штом заврши крварењето имам сеуште болки. А за овучација тоа си е башка плус, си ги имам тие овулативни болки од секогаш.

Значи да сумираме, имам болки во:
    1.ПМС
    2. За време на менструација
    3. Веднаш по завршувањето на менструација
    4. Во овулација.

Значи кога ќе видиш скоро цел месец :D

Rozevata likes this.
  5. Simona21

Simona21 Активен член

Kako se izlecivte so alternativna medicina i ishrana ako moze da spodelite?

6. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Мене алтернативна медицина и исхрана не ми помогнаа кај ендометриоза

7. Marcheee

Marcheee Истакнат член

За жал ендометриоза само со лапараскопија можр да се утврди дали ја има и кој степен. Ако е во напредната фаза може и на ехо да ти ја забележат. Кај мене беше така.
    Моја препорака да се обратиш кај др Тофоски на Гак, многу стручен и експерт а други го фалат и др Димитров во Систина. И двајцата се со долгогодишно искуство на лапараскопија и хистероскопија.
    Инаку јас истиот проблем. Кога ќе добијам два дена со апчиња и големи болки. Овулација кога имам исто некогаш знае да ме боли. И при сексуални односи исто.
    Ова трае мислам цел живот откако прв пат имам добиено и ниеден гинеколог не се позамара за ситуацијата и као нормално е болки да се има. За ендометриозата многу малку се збори за жал а и за терапија и лекови па уште помалку.
    Плус тоа може да се шири и на други органи наоколу и да ги слепува а плус и јајници може да оштети.

8. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Девојки предходно не сум имала болни менструации но откако се породив веќе реи години поминаа и некако последниве месеци имам многу болни циклуси, буквално само со кетоналнтри дена сум, имам голема подуеност во стомак постојано и исто кога имам овалуација е болна имам бодежи што и тие се болни. Дали може да станува збор за ендометриоза или се сепак само болни циклуси? Дали имате честа подуеност?

9. Marcheee

Marcheee Истакнат член

За жал кај мене од сам старт кога добив сум со болни менструации исто со апчиња. Дури пред две години на лапараскопија и кога веќе беше видлива на ехо ми дијагностицираа. Исто на овулација имам болки. Можно е кај тебе да е исто ендометриоза ама можеби има и други причини. Сепак со гинеколог консултирај се обавезно. Обично се вели бременоста ја смирува ендометриозата ама многу веројатно и да бувне и да се врати. Ама чудно ми е како наеднаш кај тебе се појави. Обично си тлее подолго време.

10. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Па не знам, можеби не е тоа. Редовно одам на гинеколог и до сега нема приметено. Циклусите минсе редовни, но и пред да добијам неколку дена ме боли стпмак. Да напоменам вежбам редовно и се хранам здраво

11. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Ми открија чоколадна циста 8цм голема,и ми кажа гинекологот одма операција.
    Никакви други испитувања. Ќе одам на второ мислење сега но ме интересира има ли начин друг преку апчиња да се намали?

И редовно идам еднаш-два пати годишно на контрола, зошто никој не ми кажал, кога искочи да имам толкава циста? Страв ми е да се оперирам за да немам проблеми понатака, допрва тек би сакала да забременам, некако се плашам.. Една операција веќе имав, повторно ако ми го чепкаат тоа место ме фаќа страв.

12. Modernistka

Modernistka Истакнат член

Пробај со чаеви и исхрана од Роза Канина,мене така ми се поднамали.Може хормоните да ти прават проблем

13. Bitolchanecot

Bitolchanecot Истакнат член

Здраво на сите,

со вереницата веќе од февруари активно пробуваме да праеме дете, али еве како и сите претходни месеци, и каснеше 6 дена, денеска поново разочарување за двата. Знам дека има ендометриоза, како помала у средно школо, имала преголеми болки секогаш кога ќе добиела, а и сега знае така пред да добие да ја фатат болки неподносливи. Почнува веќе самата себе да се наоѓа виновна за тоа што еве 6 месеци +, не се дешава ништо. Мислење од поискусни? Незнам веќе што да мислам :/

14. Marcheee

Marcheee Истакнат член

Jas sum so endometrioza i isto problemi od sredno shkolo so jaki bolki. Na laparaskopija dopolnitelno se utvrdi deka stanuva za endometrioza. Ne znam kako ste so godini ama ne chekajte odete na specijalist. Mozhebi nema odma da vi predlozhi in vitro, kje probate prvo so inseminacija. Ima i sled ispitivanja shto kje treba da gi napravite. Ima i drug protokol za endometrioza, mozhe prvo kje sakaat da ja smirat mesec, dva. Teshko e eve nie vekje dolgo vreme se obiduvame bareme chare i so in vitro pochnavme vekje na 4to in vitro kje odime. Ednash vo dve godini so prirodno uspeav da zabremenam i toa ispadna neuspehsno so spontan. I in vitroto ne e voopshto lesno i garancija, iscrpuva na sekoj mozhen nachin. Ama nema otkazhuvanje. Daj bozhe shto pobrzo kaj vas da ispadne. Prv chekor konsultirajte se so specijalist. Ili eventualno probajte do 1 godina. Do 35 godini se preporachuva 1 godina probuvanje, od 35 - 39 godini 6 meseci, od 40 pa nagore da pominat 3 meseci i da se konsultirash so doktor.
    Zdravo za gotovo dosega ne zemaa nas so endometrioza, sega vo posledno vreme pochna da se zboruva povekje na temata. Prethodno beshe kao normalno bolni menstruacii i nikoj barem kaj mene ne sakashe da se zanimava so toa.

15. Bitolchanecot

Bitolchanecot Истакнат член

Со години сме јас 32, таа 34. Па незнам веќе искрено што да мислам. Ајде бевме оддвоени до пред 2 месеци, се гледавме на секои две недели, од фебруари до јуни све така. Од јули сме редовно заедно и пазиме и дати и све али све нешто ми вели дека имаме проблем, а пробвам да бидам позитивен и да мислам позитивно

16. Marcheee

Marcheee Истакнат член

Dajte si shansa ushte nekolku meseci. Opushteno kolku mozhete, iako ne e lesno. Koga sakash brzo da bide, togash pa kako da ne odi rabotata. Sledete plodni denovi, metilirana folna kiselina i b12 obavezno. Potoa ako ne odi, konsultacija so doktor kje si napravite. Kje ve upati shto ponatamu. Ne e lesen toj pat ama zhelbata za dete e pogolema i kje ve drzhi hrabro. Samo so zaednichki sili i poddrshka. Jas ne znam shto bi pravela bez soprugot da ne mi e tuka kako poddrshka. Niz shto pominavme zaedno i ushte kje se borime. Nema otkazhuvanje.

17. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Да си направиш ти спермограм прво
    А и она нека почне микробиолошки брисеви ,пап,ехо да,се виде дали има оцулација,хормони,кариотип,тромбофилија,
    проодност на канали
    Тироидна

Marcheee likes this.
  18. le.soleil

le.soleil Популарен член

8цм е преголема циста за да пробуваш било што друго, колку години имаш? Дали планираш бременост? Консултација кај Димитров во систина