По пораѓај после две недели почнав да го користам спрејот, и со него целосно зарасна за еден месец. Требаше подолго време.
Зборуваме за внатрешно така? Дека и мене ми рекоа подолго треба внатрешно,ама не ми дадоа ништо да прскам,матичната рече треба време додека помине ,не мора ништо да ставаш.. Надворешно со контатубекс мачкам и целосно си заздраве,дури не се познава толку сечењето,ама внатрешно јок.. Ти благодарам,се надевам ќе се среди се наскоро.
Да за внатрешно. И мене во прво време не ми дадоа ништо, ама после ми се воспали и многу ме болеше, не можев ни да седам ни да одам како човек па затоа ми го дадоа спрејот. Дури и ми крвавеше после тоалет. Со спрејот ми се смири за кратко време.
Здраво на сите. Читав и барав по интернет ама ништо, па може некоја да има некое слично искуство. Породена сум пред 6 месеци напревена ми е епизотимија раната е заздравена (така вика докторт). Е сега јас имам друг проблем до сега сум пробала да имаме со мм односи се вкупно 2ти и после односите јас крварам 1 недела а во текот имам страшна болка. Дали некој имал слично искуство. Поздрав и извинете на долг текс ама мака ми е
Другарка се жалеше на нешто слично по првиот пораѓај, немаше крварење ама имаше болка при и по однос. Беше на консултација со хирург, и рекоа дека тоа се решавало на пластична хирургија и ќе треба приватно да оди, или со следен пораѓај да ја исечат и повторно сошијат подобро. Затоа направија второ дете релативно брзо, и болката ја нема сега после второто, ама викаше дека пак лошо ја сошиле бидејки сосема поинаку се чувствува сега. Што точно беше проблемот не знам да кажам, може и не е ист со твојот, ама како и да е крварење не е добро. Тоа е отворена рана, секави инфекции може да развиеш. Би ти препорачала преглед кај друг доктор, евентуално и после однос додека крвариш, нема шанси да не се види од што е. А заздравено не може да е ако крвариш при контакт.
Мајки се познава ли нешто после епизиотомијата? Како изгледа кога е раната веќе заздравена? Психички се подготвувам после месец дена да се погледнам ама страв ми е, не знам што да очекувам
Јас погледнав штом дојдов дома. Потечено и црвено. После 40 дена кога ми престана и крварењето минимално како лузна се познаваше. Сега после 5 месеца не се познава воопшто, само на допир се осеќа погруба кожата минимално. Барем јас ја осеќам, маж ми вика ништо не приметува различно од претходно.
Јас штом дојдов дома одма се видов и скоро секој ден проверував како заздравува.Тек после 3 месец ќе почне скоро ич да не се познава.Сега имам само малку линија како лузна и накај анусот некако како тврдо и повдлабнато е местото,ама и тоа е нормално.Раната заздравена е супер,нема набори или слично како на почеток кога те шијат,сега само мала линија се познава.Мачкај со Контрактубекс и побрзо заздравува лузната,јас еве и после 4 ипол месеци мачкам и супер е. Иначе немој да се секираш кога ќе го пипнеш местото прв пат,на допир е тврдо,ама после некое време и тоа се средува.Значи дај му време на телото да заздрави и сè ќе биде како што треба.
Кај мене ништо не се познаваше ама се видов дури после 40тина дена. Болките што ги имав ми поминаа уште во болница, а дома после 2 дена функционирав како да не сум родила. Ни линија, ни лузна, ни тврдо имав. Не знам колку бев шиена, ама кратко ме шиеја, така да сигурно малку.
Со прв пораѓај сум лошо сошиена и имам на влезот како топче од ткивото, но не ми смета воопшто, само изглед квари После второто супер ме сошија и еве после една година нема апсолутно ништо. Само една линиичка тенка бела како лузна. Не му се секирај, и јас си правев филмови и се плашев дека сексот нема да биде веќе ист. Ама грешка бев. Премногу секирации за секоја жена
Уффф не знам тоа.... А се познава белег јас не ни имам погледнато уште еднаш ко се вратив од болница погледнав и само толку, страв ме фати
Епа ако со контратубекс нема да има белег немаше да постојат операции со кои се 'бришат' белезите. Не би ти препорачала да мачкаш, подобро ништо, и сама велиш веќе зараснала раната, а белег мора да има, а и што ти врши раб, белегот во гаќи е.
Белегот се губи со тек на време, јас сум породена пред 8г, се познава една тенка линиичка што воопшто не е страшна. Имав голем рез со 9 конци, се секавам само дека допко време ги осекав чворовите, но сега нема ни трага од нив.
Откако целосно ќе се затвори раната ДА,можеш да мачкаш секое утро и секоја вечер. Јас уште мачкам и можам да ти кажам дека мене ми помогна многу,па среќно❣
Ако твоево било голем рез, што да кажам јас со 20 конци?  П.с еве веќе 2ипол недели после пораѓај, уште се немам решено да си ја ѕирнам ранава..