Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Епизиотомија

Дискусија во 'Бременост' започната од girl.23, 13 октомври 2011.

1. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    8.451
    Со првото дете имав такви болки. Првите денови после пораѓајот ништо не осеќав, ама после неколку дена болките беа стварно неподносливи. Имав проблем да седнам, се некоја положба на страна, полулегната седев. Бебето не можев да го држам во скут за да го дојам, притисокот врз стомакот ми пречеше. Мораше внимателно да се наместам прво самата, па некој да ми го подаде бебето, па да го дојам. А прво дете, уште учите како да се доите.. И тоа траеше недели. Ми се чинеше и дека конците долго стојат... Најтешкиот период ми беше тоа...не знам која недела беше ама отидов на контрола кај мојот матичен гинеколог. И јас се прашував дали е нормално да е заздравувањето толку бавно и болно.
    Ми рече ништо абнормално нема- рана која зараснува нормално и треба време..
    Кога паднаа конците тогаш ми се подобри.

Индивидуална е болката (т.е прагот на болката), индивидуално е зараснувањето на раната (во смисла на тоа дали бил неправилен или правилен рез, колку телото брзо ти зацелува рани и сл.).

Со второто дете немав шиење, немав ваков проблем и побрзо се кренав физички. Ама со него па имав со хемороиди какви што не сум имала никогаш. Што од напор од пораѓајот, што од што си подработував и си постојував на почетокот (се осетив силна дека физички бев као подобра).
    Зборот ми е: си има причина зошто родилка треба да си се штеди и да си одмара...

На Lanna89, Barbie 12 и Ive13 им се допаѓа ова.
  2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    1.649
    Иста бев и јас со првото, едвај одев како ногата да ми беше деформисана, не можев д седам, ни лежам од болка... очајна бев ама за една нед мине болката... тоа е ке трпиме.. сега терам 33 недела од денес.. и полнува веќе страв да ме фаќа , како ќе е , болки, дали ке издржам , успеам ама господ дава сила ајде како сите така и јас и ти и друга..

На Barbie 12 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    201
    Ме болеше сигурно 40тина дена многу. Тешко се движев и седев. Пиев блок макс 3 пати на ден и така го поминав тој период. Со тек на време стануваше подобро, ама сеуште имам непријатно чувство и ја осеќам доле. Со лесно и брзо да заздрави.

4. .baby.love.

.baby.love. Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    117
    Породена пред 18 дена , надворешните конци зараснале веќе, има околу нив како топчиња мали ама ве читав поназад нормално било, внатрешно раната и конците се уште стојат и на 2 места има како мали бели точки , дали тоа би можело да е гној ? До сега ништо не ставав само се миев со вода под туш секој вечер и секое сабајле и понекогаш со физиолошки одмивав. Точките се баш во внатрешноста се мисла м дали да посетам гениколог или да земам Банеоцин прашок да ставам

5. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Како знаете крвта дали е од раната или од матката?

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.234
    Допаѓања:
    76.242
    Светла крв е?

7. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    не е светла како од циклус погуста. Ама чудно ми е првите денови немав толку пецкање не ја осеќав раната, дали со заздравување може повеќе за затега или да се осеќа не знам. Ич не памтам со првото како беше.

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.234
    Допаѓања:
    76.242
    Од матка се дочистуваш чим е таква крв. А раничката знае да пецка, чешка.. додека да заздрави...

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Дали 7 дена е рано за да падне конец? Знам досадна сум со прашањата ама не ми е едноставно да се организирам со толку мало бебе да ме види докторката а не сум сигурна дали имам проблем со раната или само сум хиопохондрик.

10. LadyInPainting

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    201
    Здраво,
    Моите кончиња ги видов првпат околу 2-3 недели после пораѓај, беа темна боја, не знам кога паѓаат чисто споделувам искуство.
    И јас имав чувство дека нешто не е ок со раната бидејќи ме болеше/чешаше/затегаше па на 1 месец отидов ме ѕирнаа и рекоа се е океј, и покрај тоа што имав уште болки и тогаш.
    Генерално е многу непријатна раната, верувам дека имаш чувство како да нешто не е океј бидејќи и јас така се осеќав. Освен ако не е некоја многу чудна миризба или нешто гној да тече причекај уште некое време па ако уште се сомневаш оди на контрола. Јас миев, сушев и прскав со спреј.

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LadyInPainting

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    201
    Имав и јас такви бели точки, на контрола ми кажаа дека тоа се конците што паѓаат.

На .baby.love. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Бидејќи прашував за раната, еве моето искуство може на некого ќе помогне. Сепак бев кај гинекологот да ме види бидејќи се сомневав некој од конците дека пуштил, ми рече дека е добра раната и дека најверојатно малку крв има од хемороид внатрешен.

13. MDMD

MDMD Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    25
    На местото каде што е раната имам мало топче розево - како штипната кожа, незатворена (веројатно неубаво зашиено). На изглед е слично на хемороид само помало.
    Дали со тек на време се повлекува? Како го третирате? 3 недели како сум породена и уште не е затворено, боли и пече не можам да седам ни да функционирам нормално. Хелп

14. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    429
    Idi kaj maticen ginekolog,ke ti kaze najdobro

15. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.424
    Допаѓања:
    1.163
    Majki vcera sabajle porodena sum ama eve 2 dena ne sum bila na kakanje, strav mi e da ne raspukaat koncite ama doktorot mi kaza deka se si e vo red deka nema problem. A pa mene od strav ne mi se ni odi. Kako bese kaj vas?

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    429
    Slobodno odi ne SE stegaj,nema nisto da pukne.Ova od iskustvo..posle dve prirodni raganja

На снежана2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MDMD

MDMD Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    25
    И мене ми беше така, пред 2 месеци се породив природно, пострашно звучи него што е. Ништо нема да ти испука, без гајле. Во случај на потврда столица, земи две лажички парафинско масло, на гладно, испробано го олеснува празнењето. Good luck :)

18. Barbie 12

Barbie 12 Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    24
    Исто и јас , се плашев после 4 5 дена завршив работа , не болеше и не беше страшно како што си замислив. Конци неможат да пукнат

19. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    2.517
    Cestitki Majka,zivo i zdravo bebce neka e i pobrzo oporavuvanje dasi imas:l:

20. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.424
    Допаѓања:
    1.163
    Fala majka:inlove: