Па се воспалува зошто се живо ставате. Мене совет во болница ми беше, буквално ништо да не ставам.. само често да се мијам. Иако бев доста сецната, два пати ме шиеја во рок од 2,3ч, мене раната брзо ми помина... Чешкањето е нормално, секоја рана кога фаќа корупче и заздравува, чешка.
Не, туку секое тело е различно. Јас имав потреба да ставам и гледав подобрување, со самоизмивање не ми беше подобро, туку полошо. Секој си го следи телото и секако ќе си помогне онака како мисли и гледа дека има подобрување.
Epa jas bas nisto ne stavav kako sto mi kazaa vo bolnica pa pak mi se vospali, ne e toa deka se zivo stavame, sekoja koza e razlicna i ne kaj site zazdravuva taka lesno.
Незнам, јас пред 9г ништо не ставав ниту мои другарки. Ни тие што се запознав во болница не ставаа, дека ист совет добивме. Само со солена вода одмивки, плус на секое одење во тоалет миење (без разлика мала или голема нужда). Никоја од нас никаков проблем немаше со раната.
Исто и кај мене беше, само со вода миење, по 3-4 пати на ден, на почеток осеќав дека мн ми е потечена раната, ме советуваа само облоги со ациди борици, и одма се смири. За 7 дена веќе раната ми помина. Не треба се и сфашта да се става, ако нема проблем, доволно е вода.
Па така... најдобро е измивањето и тоа баш на секое. Јас првата недела, може и повеќе.. дури влегував и мочав и се миев во туш, не користев тоалетна. Тие мачкања барикади прават, не ни диши раната... мене ми рекоа никако мачкање.
Препораката од мед лица е само одмивање со чиста вода на секое одење во тоалет. Секој препарат плус само во консултација со лекар. Јас не користев ниту мрежести гаќи, само со бони бев и нормални памучни гаќи си носев. Раната ми заздрави за недела дена. После тоа си користев нормални влошки до престанок на крварењето кое беше веќе оскудно.
Мене ми беше препорачано од доктор и мед сестри често одмивање, сушење со крпа и потоа спрејот 3 пати на ден. Раната многу ме болеше, првите 2 недели едвај одев, а дури после 40тина дена осетив олеснување. Многу е индивидуално, пред се од кожата, начинот на кој е направена епизиотомијата и нејзината големина. Не се сите исти случаи.
Не знам за колкава рана се работи, ама јас имав околу 6 цм емизиотомија, едвај се движев, ама за 7-10 дена негде, ми помина сосема, на почеток маж ми ми помагаше да се качам во када да се избањам, не можев до толку. Препораката од др ми беше вода само, сапун никако. Во принцип и за операции исто предлагаат измивање на раната само со млака вода, и ништо друго.
Zdravo majki.. Jas sum se porodila pred 8 dena, i ranata kaj sto sum shiena, mi pece.. Dali e normalno da pece? Normalno imam i bolki koga odam i nemozam da sedam... Ama toa sto pece, me zagrizuva.. Se miam samo so voda (taka mi rekoa)
Само со вода треба, на почеток пече, може облоги со ациди борици да ставаш, ако не оди на преглед кај др што те пораѓал, да ти ја види раната.
Можеш да се плакнеш со чај од камилица сварен (2,3 ќесички) па у врел ставена една рака сол и да се пододлади, да биде млако со тоа да се одмиваш. Мене тоа ме спаси а катастрофа бев, какво седење, какво одење..
Valjda te proveruval doktor dodeka si bila vo bolnica...ako kazal deka e ok togas normalno e se i pecenje,bolenje. Probaj sedi na strana poveke da ne se iritira
Ме интересира дали кога ви прават епизотомија ви ставаат нешто против болки или дирекно си сечат и шијат на голо...
Тоа искрено не забележав дали ставаат нешто. Имав епидурал и ништо не осетив. За шиењето почна да се губи дејството на епидуралот ама не ме болеше туку језа ме фаќаше.