Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Епизиотомија

Дискусија во 'Бременост' започната од girl.23, 13 октомври 2011.

1. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.277
    Допаѓања:
    9.100
    За сечење ништо не ставаат, ама од породилните болки нема ништо да осетиш кога ќе те сецнат, а за шиење ставаат локална анестезија.

На Sofi.ja, Spidy, blackdeath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. MeryS

MeryS Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    113
    Мене епизиотомијата ми беше поголем страв и од самиот пораѓај. Уште кога ме примија во болница само за тоа ги прашував сестрите и докторите. Епидуралната ми фати само на лева страна, а ме исекоа на десна. И можам да ти кажам дека воопшто не ме болеше, туку почувствував огромно олеснување. Така да, немој воопшто да се плашиш :)
    За шиење ставаат локална и плус ми пуштија нешто во инфузијата за опуштање мускули, и не болеше, само е чудно и непријатно.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.606
    Допаѓања:
    39.710
    Директно си сечат, ама воопшто не осеќаш од породилните болки, а за шиење боцкаат лидокаин. Не мора да значи дека ќе те сечат

4. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    17.013
    Ме боцнаа со локална анестезија доле пред да ме шијат. Кога сечат не се секирај ништо не осеќаш, зошто веќе си отрпната на болка од што даваш напон. Анестезијата фаќа внатре, не осеќаш кога те шијат. Е надворешно ептен мала е болката кога го затвараат делот кај што е кожата. И подобро да те сецнат они правилно, отколку сама да распукаш.

5. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    188
    Колку време трае тоа отприлика??

6. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    17.013
    Јас бев малце сечена. Три внатрешни и нели надворешно исто 3. За неполни 5 минути бев готова.

7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    19.998
    Имав епидурална што не ми фати баш и кога дојде ред за шиење на епизиотомијата осеќав болка па ме боцнаа со локална анестезија пред да почнат со шиење и не осетив апсолутно ништо. Не е страшно воопшто ако се плашиш, поголемата мака е отпосле кога ќе треба да заздравиш. Ама сѐ се издржува и поминува.

8. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    188
    , ама тоа во приватна болница така? Ја не трпам болки затоа и мие страв. А за колку време е се заздравува? Слушам на газот неможат да си седнат т, кај некои загнојува..

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    19.998
    Во Систина. Нема потреба да навлегуваш во детали до толку зошто не знаеш дали воопшто ќе те сечат. Пушти душа малце, нормална процедура е и поминува. Мене ми требаше околу месец дена за целосно да заздравам и да бидам како воопшто да не сум шиена. Не можев да станам и седнам лесно во првите денови, ама тоа е нормално. Си има препарати што се ставаат, смееш и апче за болка да пиеш, така да не мисли на тоа.

10. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    188
    Знам дека е така се преоптеретувам со глупости кој знае дали и природно ќе бидам а а ајде јас пред време да си знам што ме се следува.. :(

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.387
    Допаѓања:
    13.382
    Во Чаир, со епидурална пораѓај, па локална за шиењето, шиена и внатрешно и надворешно, како нова за една недела. Повеќето што ги познавам немале компликации од епизиотомија, така да мислам нема потреба да се секираш однапред.
    Ама затоа со хемороиди какви маки видов, 10 пати да ме сечеа немаше да се споредува.

На jasna0305, LiquidLuna и blackdeath им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    19.998
    Ништо нема да се смени ако знаеш. Ќе биде така како што треба. Природно или царски, важно живи и здрави да сте со бебе. Создадени сме за тој процес, опушти се.

На H.VAGA, MeryS и blackdeath им се допаѓа ова.
  13. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    17.013
    Тие што сте користеле Виоплекс, дали кога прскате ве печело / жежело ?

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    19.998
    Да, нормално е.

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    17.013
    Уф добро е. Др.ме прегледа , ми даде да продолжам со спрејот, ама брзаше на итен царски и не прашав.
    Дојдов дома , се измив , шприцнав и како ме запече…
    Ама штом е нормално нека. Само да поминува.

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    19.998
    Прскај од малку подалеку. Ќе помине, само треба малку време.

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    188
    Сакав да прашам после онолку време ви паднаа конците? И болката помина,ви зарасна раната?! Јас како пророк кога прашував тука, ме исекоа добро и добро осетив се особено кога ме шиеја, до гз ме има исечено незнам колку конци се точно ама од 6 до 10 се сигурно. На почеток ставав само борова вода, дома кога дојдов ставав кантарионово масло на улошка ама изгледа полошо си направив, бргу ми паднаа конци за неполна недела имав страшна болка неможев на гасот да седнам, јадев стоечки ми се отвори раната нели со дете кога плаче се тегне или нз како ми имаше загноено. Уште не жи е средено сега. Е малку подобро ставав спреј и бетадин.ама пак ми паѓа по малку конче и ме чеше многу како вошки да имам ..и како игли да ме бодат по некогаш дали и кај вас е така очи што би можело да биде. Инаку и кога одам во вц и станувам од шоља кога ми се свива дундата имам како некој притисок. Ме маваат филмови дали е нормално или имам нешто..страв ми е да не имаат некој тампон заборавено или кој знае што...:worried:

18. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    201
    Мајка здраво, и мене ме болеше многу, дури не им беше јасно на луѓе како може толку многу да болела раната, па не било царски. А јас едвај одев и едвај седев. Конците ми паѓаа полека и негде после 40тина дена мислам ми паднаа сите. После 2 медеци почнав да одам нормално, ама осеќав чудно чувство доле, и до ден денес (скоро година ипол) уште осеќам дека нешто е пресечено таму. На 30 дена од пораѓај бев на лекар, ми рекоа дека се е ок и покрај тоа што мислев дека ми гнои раната. Провери се кај доктор обавезно. Јас ставав само спрејот што е, не ми текнува како се викаше и ништо друго, миев сушев и спреј. Со лесно...

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.494
    Допаѓања:
    7.734
    А што не си појдеш на гиниколог да те види. Моите конци не беа од тие сами што паѓаат, туку одев да ми ги вадат, немам искуство со тие што паѓаат сами и не можам да ти кажам за колку време би требало да паднат.
    Јас останав со расцеп од попуштените конци и што не се поврза раната добро кај мене.
    По одење во вц на секое се миев сушев и ставав спреј. После ми дадоа едно да ставам демек ќе ми се поврзи раната, ама само се измачив мачкајќи, ништо не помогна.

20. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    188
    Искрено си мислам може подобро царски да беше ќе имав помал рез,што е најважно бев 9см отворена за 1 см што се вика се изнамачив 5 саати на бокс и на крај 3 пати не крцнаа со ножички а тоа како сум крпена како што се гледа како некој да се учел на мене ама изгледа тоа кога си немаш среќа и врски.. леле страшно ако остане тоа со години да имам нелагодност. Читав една имаше пишано дека коганима односи и пукаа раната,др.имаше дека на вториот пораѓај и кажале дека и го имаат запрено и цервиксот кој знае што прават ..јас се сеќавам дека кога бев во шок соба дојдоа да вадат еден тампон го имаа заборавено о сега ми е страв на снаата сестра и умре од такво нешто..