Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Епизиотомија

Дискусија во 'Бременост' започната од girl.23, 13 октомври 2011.

1. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    17.013
    Мислам еднаш пишав. Мене ми се отвори надворешниот дел што е шиен. Бев на преглед и повторно ме шиеја. Третирав со физиолошки и уште една течност, што ми ја дадоа. После продолжив со Виоплекс и откако ми кажа дека е се во ред, Витамин Ц апмула ми даде, по малце со шприц ставав.
    Вчера после точно 2 месеци од пораѓај бев на преглед, мат гинеколог рече дека сум преубаво сошиена и средена доле.
    И тогаш кога пиша, ти пишавме неколку да идеш на преглед, да те приверат убаво и внатршно и надворешно како ти е раната.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  2. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.375
    Колку време е поминато од пораѓај? На контрола зашто не одиш? И да немаш никаков проблем по 40дена се оди на контрола. Кога имаш проблем одиш одма, не чекаш да помине само од себе. Конците ти паднале од кантарионот порано, кантарион се става после мин.2 недели од пораѓај, кога веќе е зарасната раната.

3. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    201
    Така се осеќав и јас дека може подобро ќе беше царски бидејќи многу другарки околу мене со царски како помалце мака да видоа со заздравување. Но тоа сега воошто не е важно, требало да биде како што требало да биде. Фокусирај се на опоравување и оди на лекар, без дополнителни стресови, раната боли но со соодветен третман нема да се искомплицира и со време ќе заздрави убаво.

4. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    188
    Бев тогаш ме погледна и рече ставај хидроген неколку дена и бетадин рече има едно конче се држи,ќе помине така не треба шиење, сега е подобро ама уште не е ккао што треба, мислам се затвори дупчето,ама ме мава психа и имам некое чешање. Продолжив со бетадин ама сега 2 дена го оставив како да ме гори од него. После 2мсеци отиде на контрола? Се мислам дека нема да можам долу да се средам ни за 2 месеци. А како некоа грмушка сум,страв ќе ми биде. А влакната од чешање мислам сами почнаа да паѓаат.:D Нели гледаат само не ехо?
    Нема уште 40, уште малку месец. Да за кантарионово доцна дознав дека де имам зафркнато изгледа од него полошо си направив :( ама кој да ти каже... се што слушнеме сакаме по ргу да залечи.

5. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    17.013
    На два отидов, дека нели ме шиеја повторно, па добив после тоа и на два месеци бев. Комплетен преглед имав, со вагинално ехо, брисеви и пап. Тоа што те чеша, може имаш и некоја инфекција.

6. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    179
    Ми треба помош. Породена сум во петокот. Шиена и вагинално (внатрешно) и надворешно ама ептен малку. Сега на последната влошка имав конче долго околу 1-2 cm (најверојатно од внатре) бидејќи сопругот ја виде раната од надвор и рече дека нема паднат конец. Исто така, прееска заспав на кратко и станав со многу јаки грозници, а немам температура, се плашам да не се од некој процес внатре. Дали е нормално за толку кратко време, 6 дена да падне конец од вагиналното шиење, а на последната влошка некако и крварењето ми изгледаше поголемо? За колку време ви паднале конците ако сте биле и внатрешно шиени? Се консултирав со доктор ми рекоа до утре да почекам за на ГАК, ама пусти страв ме јаде... :(
    P.S. Имам слика од кончето на влошката, ако некоја од вас би можела да процени за што се работи пишете ми да ви ја пратам, да не ја ставам овде, малку непријатно за гледање е.

Последна измена: 7 ноември 2024
  7. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    17.013
    Паѓаат конци ако добро заздравува. Нема ништо за паника.
    Крварењето ќе ти биде еднаш појако, еднаш послабо. Ми се случи и како чешма да тече со парчиња, па се намали скроз, па само по некоја капка, па пак имав обилно и се така до кај некој ден пред 40 дена. 6 дена си само породена, нормално е.

На lala15 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    179
    Да, малку паничам и јас од страв да не ја распукам раната и траумите од тешкиот пораѓај, сега ќе следам како ќе биде ама најверојатно не е ништо страшно.

9. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    17.013
    Нема да шириш нозе. Нема клекнување, нема како пеперутка нозете. Ќе седиш на спротивна страна од шиеното.
    И само виоплекс спреј. За 3-4 дена си како нова.

На lala15 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    188
    Како знаеш дека си шиена внатрешно и надворешно?! Ја појма немам ккао сум шиена :^) инаку почнаа уште првата недела кратки а а третата веќе еден голем. Исто конец, ако сакаш можеш да ми пратиш и ја си го чувам. Или тука во спојлер.

11. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    17.013
    Не ти кажаа?
    Мене ми ставија анестезија и ми рекоа ова фаќа на внатрешниот дел , таму нема да те боли, а надворешно кога ќе ја шиеме кожата, малце ќе те заболи.
    По ово сфатив, а и после кога ми пукна надворешниот дел, др ми кажа дека внатре сум супер сошиена и дека држи.

12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.223
    Допаѓања:
    170.149
    Ја по тоа шо слушав
    Дај игла за дебела кожа дај игла за тенка кожа дај за....
    Ја прво почнав да пукам и после ме исекоја шкрап шкрап слушнав не болеше

13. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    179
    Мислам дека секоја епизиотомија се шие и внатрешно и надворешно, ама мене и внатре вагинално ме шиеја во каналот, ми кажаа на визита, не знам оти, веројатно сум распукала некаде. Инаку бев на ГАК, отворена сум малце ама не ме шиеја, рекоа ќе зарасни само, само одмивање многу често и сега се одмивам на два саати со физиолошки, а кончето било од внатре, како што претпоставував.

14. MDMD

MDMD Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    25
    Можно е грозницата да е поврзана со воспоставување на лактација, надоаѓање на млеко и слично, ми се случи и на мене, не мора да значи дека е последица на некаква несакана состојба со раната.

15. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    179
    Да, испадна дека од млекото е, сега ми престана, само уште многу потам навечер, а немам гној од раната, само минимално е отворена, значи и грозницата не е од тоа.

16. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    188
    Ништо не ми кажаа, во Чаир се породив многу сум незадовлна незнам др каконсе задоволни дали сите се со врски незнам ама катастрофа никој ништо не ти кажува таму. На боксот ее мачев 5 6 саати и не се симнуваше детето а бев 9 см отворена изгледа незнаев да туркам...|( се мачев и паѓав во транс само видов кога ги донесоа ножичките и знаев што ме чека и ме чкрапна еднаш и се не бидна па ајде уште два пати слушнав,го извадија детето само го погледнав ама не бев многу свесна и потоа ми ставија маската ама осеќав скоро се како ја вадеа плацентата, како ме шиеја осеќав и видов кој доктор ме шиење како ме префрлија на кревет ама само на моменти нели како да се будиш и пак паѓав и знам дека барав многу вода ама неми даваа и реков само да ме потпрат со вода и потоа бев мокра и кој знае колку време лежев мислам дека триипил саати и барав да минуваат провокација ама немаше никој со една др лежевеме и се прашувавме колку е сат и кога ќе дојде некој. Ми имаа ставено катетер. И сите се чудеа зошто природно а со катетер,два дена неми го извадија. Страшно еј и никој не дојде да каже што како на визита си идеа они си погледнат картонот си направат муабет на албански и одат на следна ако знаат некоа се задржуваат кај неа и обраќаат внимание...