Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Етичноста на зоолошките, аквариумите и циркусите

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Briar Rose, 17 јули 2020.

?

Дали сметате дека зоолошките, аквариумите и циркусите се етички?

1. Да

1 глас(а)
    1,2%
  2. Не

44 глас(а)
    52,4%
  3. Само под определени услови и стандарди

36 глас(а)
    42,9%
  4. Не знам

3 глас(а)
    3,6%
  5. Не ми е грижа

0 глас(а)
    0,0%
  1. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Еднаш во живот сум била во золошка како помала ме однеле моите. Според мене никаде во светот не треба да постои вакво нешто,и треба да се пуштат животните на слобода. Има други начини како децата да ги научат животните пример сликовници,јутуб, цртани, на Nathional geographic има еден куп емисии за животни итн.Мене не ми претставува задоволство да идам и да ги гледам така затворени :(

2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Какво зачувување на животинските видови. Еден вид кога изумира значи штета на екосистемот. Животно во зоолошка од вид кој изумрел надвор, не може никако позитивно да влијае на екосистемот надвор. За да се зачува еден вид од изумирање други мерки се превземаат, а не зоолошки.
    Редовни ветеринарни прегледи. Ова ми е уште посмешно. Во дивина тие единки на видот што се болни, повредени изумираат за тие единки што се здрави да имаат поголема шанса да преживеат. И така опстануваат видовите. Не им треба спасување од ветеринар на дивите животни. Природата го прави тоа. Во зоолошки животните се разболуваат од стресот и грдите услови на живеење. Подолг животен век е слично на ова погоре. Никој не сака да му овозможиш подолг живот, поминат во мачење. Секое животно би одбрало пократок животен век во уживање одколку подолг во мачење. И не знам која си ти или јас или некој трет за да одлучуваме за животниот век на животното. Животното се раѓа во дивина колку што треба да живее , ќе живее, не е тоа од човекот да одлучува. Ај и тебе да те затвориме во затвор ама редовни лекарски прегледи ќе добиваш може? Вака надвор можат многу несреќи да ти се случат, дома ако се затвориш мислам најбезбедна ќе си, не излегувај воопшто, и исто така нека ти идаат комшии нека те замараат од утро до вечер без да те прашаат дали сакаш да се дружиш, ама лекарски прегледи ќе добиваш, нели доволно е тоа за животните да се среќни?
    Не можам да верувам дека имаш напишано дека сметаш дека на некои животни им е поубаво во зоолошка одколку во дивина. Не ги разбираш животните. Информирај се, сериозно. Најсериозно.

На Briar Rose му/ѝ се допаѓа ова.
  3. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    Имам многу работи да кажам на темава,ама ќе постирам САМО една слика. Доволно е...

На Dentina, mssuniquee, Ahoy и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Само би сакала да се надоврзам дека постојат бројни истражувања кои докажале дека животните во зоолошките страдаат од депресија. Дури има и посебен термин и дефиниција за ова однесување препознаени во склоп на животинската психопатологија:

"Zoochosis" - is a word used to explain the stereotypical behavior of animals in captivity. The stereotypic behavior is described as an invariant, repetitive behavior pattern with no apparent goal or function. Animals in zoos and other forms of captivity suffer from stress and depression and display unusual behaviors.

https://www.worldatlas.com/articles/what-is-zoochosis.html

Особено ми се допаѓа делот од статијата на Animal Equality, која претставува интернационална организација за заштита на животните, каде се искажува:

"If you care about animals, do not visit the zoo. Educate your children to respect others.

Animals suffer in zoos. They get depressed, psychologically disturbed, frustrated, they harm each other, become ill, go hungry, and are forced to endure extreme and unnatural temperatures. These animals cannot live as they would wish to live. In zoos, animals such as dolphins and sea lions are ridiculed in demeaning and embarrassing performances, animals can get extremely stressed by screaming visitors. They are subjected to camera flashes and the hordes of hundreds of people who spend each day in front of their cages to watch but learn nothing. If you care about animals do not go to the zoo. Educate your children with true respect for animals."

https://animalequality.org/news/zoos-the-life-of-animals-in-captivity/#:~:text=Animals suffer in zoos.,they would wish to live.&text=If you care about animals do not go to the zoo.

На theowndemon, Mantub и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  5. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Точно така. Зоолошката не е природната средина во која живеат животните. Некои од нив се створени да живеат во дивината и какви услови и да им се обезбеди зоолошката не може да им биде место за живеење на тие одредени животни. Океј во зоолошка има и куче,кокошка,некои други домашни животни.. За нив не е проблем да се таму.Ама и тие не мора таму да бидат, едноставно ако некој сака да ги види може да отиде на некоја фарма.

6. Zavisnaodblago

Zavisnaodblago Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2016
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    250
    Гледам ме нападнавте поради што кажав дека зоолошките до некаде се ок поради причините кои ги набројав. Свесна сум дека во зоолошки со лоши услови животните добиваат депресија и не им е убаво. И самата пишав дека на орли, тигри, мечки и слично не им е местото во зоолошка, какви сакаат услови нека имаат. Но на пример риби, понија и коали, доколку им се овозможат услови слични на природните ми е ок. Во државава сметам дека и двете зоолошки треба да се затворат, бидејќи немаме соодветни услови за речиси ниедно животно. Срните се премногу во мал простор, мечката дефинитивно е жално да се гледа, а и народот нема грам почит кон животното. Вистинска робија.
    За егзотичните животни сметам дека не е во ред да се чуваат кај нас, бидејќи е мака за животното. На животните кои се предатори како тигри, лавови свесна сум дека им е пекол и дека во никој случај не треба да се затвораат во зоолошка, тоа е против нивните природни инстинкти.
    Идеален начин за гледање на дивите животни би било со двоглед или пак со посебен автобус во дивина, на поголемо, што луѓето ќе имаат начин да ги видат, а притоа да не се вознемират животните.

7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Имаш ти видено коала како живее во природна средина за да кажуваш дали подобро и било во зоолошка?
    Те нападнавме затоа што си неинформирана.
    И срамота е веќе во 2020 година кај што милиони луѓе во светов протестираат против зоолошки, ти вака да размислуваш. Прифати ја грешката и смени си го ставот. Ти реков, затвори се дома цел живот, битно лекарски прегледи ќе добиваш, безбедна ќе си од несреќи и да ми кажеш дали е тоа доволно за да си среќна? Игнорантно.

8. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.796
    FB_IMG_1587677490977.jpg

На dayla, mssuniquee, John Snow и 6 други им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Би биле етички, единствено доколку би биле само места каде привремено би се чувале болни и повредени животни, па после лекувањето да се вратат во нивниот природен хабитат.
    Друга етичка причина за ставање на животни во 'затвор' би било, доколку нивниот хабитат е уништен.
    А уште поарно, да не им ги уништуваме хабитатите.

Додека го 'решиме' ова, има да не нема... многу веројатно, сосе сите 30 милиони видови жив свет на планетава.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.398
    На многу од луѓето им е жал за животните затворени, а јадат месо. Значи ги убиваат за да се прихранат...
    Против тоа сум, ги сакам сите животни, птици и морски животинки. Не јадам ништо од нив, а ниту треба да се злоставуваат како на пример, ете во зоо затворени, во циркуз за правење на разни нити јас знам што за забава, малтретирани и убивани за да се нахрани човечкиот организам. Не може едно да го сакаш и чуваш, друго да го јадеш.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Факт е дека луѓето се omnivores и најверодостојниот показател за тоа се нашите заби - истовремено имаме секачи кои ни служат за гризање, кинење, расцепување (такви заби се карактеристични за месојадите), како и катници кои ни служат за џвакање (како што имаат тревопасните животни).

Гледано од аспект на модерното општество, очигледно е дека сме еволуирале до тој степен да не мора да ловиме за храна и за нас не е неопходно да јадеме месо за да преживееме. Меѓутоа, бидејќи сме omnivores, можеме слободно да ја избереме храната што ќе ја јадеме и сепак за многу луѓе, месото сеуште претставува главен извор на храна.

На Angie1432 и WildMk им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Едно е да ти требаат за храна, друго е да ги малтретираш за спорт.

13. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.704
    Не се согласувам со тебе Вајлд. Кога веќе некој е против зоолошки, зошто истиот не би бил против фармите каде масивно се одгледуваат животни? Функцијата на таквите фарми е да одгледуваат животни кои ќе служат само за храна, истите се чуваат во претесни простории, се убиваат на неетички начини и што уште не. Дури и животните во зоолошка имаат подобар "живот" од нив. :|

На dayla и theowndemon им се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Да де, мразат зоолошки ама им требале за храна.
    Ни требале за храна кога сме биле ловци во планина. Сега од маркет одат купуваат храна од рафт, ама ловци биле. Лицемерие.

На f.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Оти сме месојадци.
    Не сум јас крива за еволутивниот резултат кој што сме.

16. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.704
    Да де. Животните кои се за забава се повредни од животните кои се за јадење.

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не се нужност животните 'за забава'.
    Можеме без тој луксуз.
    Не можеме без протеини од месото...

....Тоа, додека не успеат да направат синтетичко месо.
    Се работи на тоа иначе.

18. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.541
    Важна е нутритивна вредност шо внесвате. То можи да се достигни со скроз plant based diet. Ама потешко е и треба мозгање. Не е то темава. Али отворете и за то ќе збораме.

Ама арно спомнавте и фарми за масовна продукција на месо. Чист ужас. Не само шо имаат ограничен простор, туку се малтретирани, одделувани од мали од родителите, колени, експлоатирани. Нејадење месо е кратење луксуз и најчесто причината за нејадење е од етички и морален карактер. Пошто ние како живи суштества можиме и со, ама и целосно без животински продукти. Се е до составот на храната.

На dayla, Lella, Mantub и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.398
    За храна кога ви се, ги милуваат така???
    Не ве разбирам навистина тие што ги консумираат, сега значи прасе, јагне кокошка или делфин, ајкула може да се убие, за да си го наполниш стомакот. Ама кутре, маче, папагалче ќе си чувам за милениче...тоа го сакам.
    WTF???

20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Месојади сме и имаме потреба од протеините во месото.
    Како да ти објаснам поинаку, не знам...
    Во 5то го учевме ова.