1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Етнологија и антропологија

Дискусија во 'Образование' започната од Francheska, 19 декември 2010.

 1. Francheska

  Francheska Истакнат член

  Се зачлени на:
  3 ноември 2010
  Пораки:
  10
  Допаѓања:
  0
  Има ли некој запознаен со факултетот за етнологија и антропологија на пмф? МОже ли да ми објасни што се изучува што може да се работи со тоа , тешко ли е? ве молам дечкии немам поим на што факултет да одам поздрааав
   
 2. Antropolog

  Antropolog Истакнат член

  Се зачлени на:
  9 март 2011
  Пораки:
  1
  Допаѓања:
  0
  Јас студирав таму. Професорите се ОК и достапни се постојано. Не е многу тешко. Етнологијата и антропологијата ја изучуваат културата на народите во светот. Можеш да се запознаеш со етнологијата и преку веб страницата на институтот: www.iea.pmf.ukim.edu.mk Најтопло ти препорачувам да се запишеш таму.
  Поздрав
   
 3. Sephora

  Sephora Популарен член

  Се зачлени на:
  5 декември 2010
  Пораки:
  2.690
  Допаѓања:
  4.481
  Ај нешто малку поопширно за ова, ќе може? :)
  ...и што работа се има со ова? :$
   
 4. kuklickaaa

  kuklickaaa Истакнат член

  Се зачлени на:
  8 февруари 2011
  Пораки:
  3
  Допаѓања:
  0
  Poliwa na stru~no-nau~no dejstvuvawe
  Diplomiraniot etnolog i antropolog e stru~no lice podgotveno za rabota vo
  nau~no-istra`uva~ka i primeneta dejnost, povrzana so op{tite interesi na
  ~ovekot, op{{testvoto i kulturata. Poradi toa, diplomiranite etnolozi i
  antropolozi mo`e da se vrabotuvaat vo site institucii, vladini i nevladini,
  ~ie{to pole na dejstvuvawe e povrzano op{testveni i kulturni problemi od
  domenot na tradicionalniot i soremeniot `ivot, institucii koi se zanimavaat
  so nau~no-istra`uva~ka rabota, so evidentirawe, ~uvawe, prezentirawe i
  upravuvawe so kulturnoto nasledsvo. Kako poznava~i na specifi~nostite na
  ~ove~koto dejstvuvawe, etni~kite, kulturnite i drugite karakteristiki na
  zaednicite, mo`e uspe{no da rabotat vo domenot na prou~uvaweto na jazikot,
  polot i rodovite studii, ~ovekovite prava, zdravstvenata kultura, religijata,
  `ivotot vo ruralnite i urbanite sredini, popularnata kultura, vodeweto i
  upravuvaweto so kulturata vo vladinite i nevladinite institucii.
  Kako poznava~i na karakteristikite na specifi~nostite na kulturnite
  vrednosti na razli~ni etni~ki i religiski zaednici mo`e uspe{no da rabotat
  vo instituciite na dr`avnata uprava, vo stopanski organizacii, mediumi,
  trgovski i drugi informativni dejnosti.
  Diplomiraniot etnolog i antropolog mo`e uspe{no da raboti vo obrazovanie,
  vo Zavodite za za{tita na kulturnoto bogatstvo, muzeite, vo site segmenti na
  turisti~koto rabotewe, vo novinarstvo, vo op{testvenoto planirawe,
  urbanizmot, ureduvaweto na predeli i regioni, vo podra~jeto na doma{noto i
  umetni~koto proizvodstvo, sorabotka so makedonskata dijaspora, vo
  protokolarnite slu`bi, ambasadi i kulturni programi na ambasadite na R.
  Makedonija, vo mediumski propagandi i promocii, vo sferata na vizuelnata
  komunikacija. Diplomiraniot etnolog i antropolog uspe{no mo`e da
  razre{uva problemi povrzani so kulturata i na~inot na `iveewe, kako i vo
  delokrugot na soodvetno povrzuvawe i iskoristuvawe na prirodnite resursi
  soglasno tradicionalnite vredности.

  Можеш и на интернет да видеш што всушност представуваат етнологијата и антропологијата. Во секој случај треба да го сакаш овој факултет за да студираш на него инаку не правиш ништо. Твое е да си размислиш. И ако одлучиш да се запишеш нема да згрешиш. А за професорите, коректни се и за разлика од другите факултети мислам дека ке поминеш подобро со оглед на тоа што нема многу студенти и мозе на секого да му посвети внимание, доколку е заинтересиран за нешто нормално. А за тоа дека е лесно не е секој факултете си има своја тежина. Ке ги изушуваш сите континенти и на крај Македонија. И многу има за пишување отвори си на страната која што ти ја дале горе и ке се запознаеш подобро. Позз
   
 5. Himba

  Himba Истакнат член

  Се зачлени на:
  29 април 2011
  Пораки:
  6
  Допаѓања:
  2
  http://cooltura.mk/?p=1701
  еве и промотивен спот за институтот за Етнологија и антропологија
  Одличен избор за идните бруцоши кои сакаат поинакви студии од актуелните
   
 6. didisi

  didisi Популарен член

  Се зачлени на:
  22 септември 2010
  Пораки:
  1.969
  Допаѓања:
  3.680
  Најдов една Power point презентација за факултетов и еве што пишува:

  Етнологија (ethnos – народ, logos – наука) - се занимава со споредбено проучување на култури на различни народи и етнички групи;
  Антропологија (anthropos – човек, logos – наука) - го проучува човекот во најширок контекст, како културно, општествено и како биолошко битие.

  Етнологијата и антропологијата се занимаваат со начинот на живеење на луѓето во минатото, но и со современите теми, како хип-хоп културата, пирсингот, графитите и сето она што го чини животот на младите.

  Институт за етнологија и антропологија, формиран како посебна катедра во 2005 година на Природно-математичкиот факултет во Скопје.
  Студирање по Европски кредит -трансфер систем.

  Кои се условите за прием и плаќање?

  Успех од средното образование;
  200 ЕУР по семестар, во државна квота или со кофинансирање;
  400 ЕУР по семестар за вонредно студирање.


  ОБВРЗНИ И ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ (примери)
  Етнологија на Европа, Африка, Азија, Америка, Австралија;
  Различни гранки на антропологијата (физичка, социо-културна, урбана, политичка, применета);
  Антропологија на фолклор, на туризам, на религија, визуелна антропологија;

  Дипломиран етнолог и антрополог, со можност за запишување на постдипломски студии на ИЕА.
  Каде можам да работам?

  Институции од областа на културата;
  Невладини организации;
  Во медиумите;
  Во туристички агенции итн.

  Kако го сфаќате болдираново, дека и приватна и државна квота се 200 евра?
   
 7. Himba

  Himba Истакнат член

  Се зачлени на:
  29 април 2011
  Пораки:
  6
  Допаѓања:
  2
  Државна квота е 200 евра, а со кофинансирање е 400 евра
  Но државната квота никогаш или ретко се потполнува па така без разлика на успехот сите пријавени се во државна квота ( а се предвидени 30 студенти за во државана, мислам)
   
  На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
 8. starbucks

  starbucks Популарен член

  Се зачлени на:
  12 април 2011
  Пораки:
  3.064
  Допаѓања:
  6.663
  Мислам дека можеш во музеј да работиш, ако учиш етнологија, а за антропологија незнам.
   
 9. Himba

  Himba Истакнат член

  Се зачлени на:
  29 април 2011
  Пораки:
  6
  Допаѓања:
  2
  Полиња на стручно и научно дејствување на идниот етнолог и антрополог
  Како познавач на специфичностите на човечкото дејствување, како и на особеностите на етничките заедници и современите општествени процеси, дипломираниот етнолог и антрополог може успешно да работи во владини и во невладини институции кои се од доменот на проучувањето на културата и општеството. Во тие рамки можни се истражувања на религијата и религиските феномени, јазикот, полот и родовите прашања, човековите права, животот во руралните и урбаните средини, поп-културата, субкултурните појави и етничноста. Како познавач на карактеристиките на етничките заедници, дипломираниот етнолог и антрополог може успешно да работи во образованието, во установите за заштита на културното наследство, во музеите, во сите сегменти на туристичкото работење, во новинарството, во општественото планирање, во урбанизмот, во уредувањето на предели и региони, во подрачјето на домашното и уметничкото производство, во соработката со македонската дијаспора, во протоколарните служби, во амбасадите и во нивните културните програми, во медиумските пропаганди и промоции, како и во сферите на комуникацијата.
   
 10. aswang

  aswang Истакнат член

  Се зачлени на:
  11 август 2012
  Пораки:
  3
  Допаѓања:
  2
  дали некој знае дали е можно вработување во странство со завршен факултет за етнологија и антропологија, односно дали дипломата е меѓународно призната? ако некој знае, молам да ми каже :/
   
 11. Anna-Banana

  Anna-Banana Популарен член

  Се зачлени на:
  4 октомври 2011
  Пораки:
  3.883
  Допаѓања:
  4.879
  Пол:
  Женски
  Познавам една девојка што студираше на овој факултет,и мислам дека уште студира.Но колку што се знам мислам дека беше вонреден студент.Кажуваше дека е лесен факлутет.Не било тешко.
  А за работа,сигруно можеш да работиш во Музеј,а и во центар за култура мислам дека може.
  Барем мене како што ми кажувале и како што сум слушала :lol:
  Искрено интересно ми е мене ова. :lol:
   
 12. Apocalypse

  Apocalypse Активен член

  Се зачлени на:
  3 јуни 2020
  Пораки:
  27
  Допаѓања:
  27
  Здраво, размислувам да се запишам на овој факултет. Одговорите на темата се многу стари, ако може некој да објасни како е последните години на факултетот, дали некој успеа да се вработи и слично...
  Исто ме интересира дали оваа година ќе има интерес, па ако некој се запишува ова година може да си каже :hai:
   
 13. Stephen Amell

  Stephen Amell Форумски идол

  Се зачлени на:
  17 јуни 2017
  Пораки:
  2.295
  Допаѓања:
  26.118
  За вработување не знам дали можеш да се вработиш.
  Инаку последнава година имаше многу мал интерес за упис на овој смер. Така да шансите за примање ти се поголеми.:)
   
  На Apocalypse му/ѝ се допаѓа ова.
 14. wings12

  wings12 Активен член

  Се зачлени на:
  3 јуни 2020
  Пораки:
  81
  Допаѓања:
  195
  Па последниве години има многу малку студенти, дали 3-4ца се запишуваат годишно. Сите ги примаат со 200 евра зошто никад не се пополнува квотата. А за вработување, можеш да се вработиш во некоја невладина или нешто поврзано со култура, многу тешко да се вработиш во музеј.
  Обично на смеров одат игроорци, кој сакаат тоа да им биде професија, и некои кои што сакаат да земат диплома, колку да се каже.
  Матријалот што се учи не е многу тежок, ако ти иде историја и географија ќе ти биде лесно.
   
  На Abracadaver и Apocalypse им се допаѓа ова.
 15. temple of sun

  temple of sun Нов член

  Се зачлени на:
  16 септември 2020
  Пораки:
  3
  Допаѓања:
  1
  Iskustva so profesori za fakulteotv, sega sum zapisala prva godina
   
  На Роберт 7 му/ѝ се допаѓа ова.
 16. Tea678

  Tea678 Популарен член

  Се зачлени на:
  9 март 2018
  Пораки:
  879
  Допаѓања:
  5.012
  Пол:
  Женски
  Не е тешко ако фатиш почеток, не оставај да презапишуваш предмети за да ти има логика учењето и дел од проф се фини
   
  На temple of sun и Роберт 7 им се допаѓа ова.
 17. temple of sun

  temple of sun Нов член

  Се зачлени на:
  16 септември 2020
  Пораки:
  3
  Допаѓања:
  1
  A kako ide so ispiti, kolokviumi, opsto okolu otcenuvanjeto?
   
 18. Tea678

  Tea678 Популарен член

  Се зачлени на:
  9 март 2018
  Пораки:
  879
  Допаѓања:
  5.012
  Пол:
  Женски
  Материјалот не е многу обемен, другарка што ич не учеше полагаше на испити и положуваше
   
  На temple of sun му/ѝ се допаѓа ова.
 19. Apocalypse

  Apocalypse Активен член

  Се зачлени на:
  3 јуни 2020
  Пораки:
  27
  Допаѓања:
  27
  И јас размислував да се запишам на овој факултет, но се предомислив, од тоа што разбрав факултетот е навистина лесен (ако сакаш навистина тоа да го учеш) и професорите имале пријателски однос кон студентите. (Како што ти кажа погоре Теа)
   
  На temple of sun му/ѝ се допаѓа ова.
 20. wings12

  wings12 Активен член

  Се зачлени на:
  3 јуни 2020
  Пораки:
  81
  Допаѓања:
  195
  Имам другарка што студира тука, вика дека многу се опуштени, но знаат да бидат и напорни.
   
  На temple of sun му/ѝ се допаѓа ова.