Баш шкарт. Чудно ми е како популарна била. Ја одбегнував скроз. Последните 2 пати знам со мајка ми влеговме, нишо не ми се допадна. Некои јакни и капутчиња беа океј, другото све за никаде. И некој грд мирис имаше внатре. Таму знам секад носеле застарени парчиња од популарниве фаст фешн брендови, и ми беше ко отпадно така, без врска.
Имам пишано погоре од тебе. Какви пристапни цени? Баш ги покачија доста, а немаа голем избор на броеви. Над 3 илјади денари за парталосани јакни и сакоа со виснати конци над 1000ка. Препродаваа роба што дури и во дуќаните на оригиналните брендови се наоѓа за помалку пари, особено во период на попусти. Можам да се сложам дека е жално што ГТЦ пропаѓа, но и онака не му е потребна Евроазија. Може да се побара да отворат нешто друго, нешто поинакво. Само што народот не се интересира и не е сложен.
Еуро Азија не беше втора рака, туку заостанати парчиња од пред неколку сезони на некои брендови, ги купуваат топ тан на големо. Ист принцип се и оние Мега фешн.
Далеку бољи се Мега фешн. Сум наоѓала таму ствари кои не се до толку од праисторијата, туку од прошла сезона на пример. И покултурно делуваат продавниците.
Па да де, не беше толку ФЕНСИ за да опстане во ова хаотично (не)време. Јас, пример, најубавите парчиња облека од таму си ги имав купено. И уште ги имам во шкаф, и уште носам дел од нив. Баш се сетив за еден предобар елек, ќе го најдам од утре да си го носам. А, го имам веќе повеќе од 5 години, ако не и повеќе. Околу 600 денари го купив, замислете, не е 5000 од Зара!
Знаеш дека имам приметено дека во машкиот дел имаа поубава облека отколку кај женскиот и посреден беше тој дел ...но самата продавница беше исто многу загушлива, генерално сум влегувала кога сум морала да чекам нешто во близина на ГТЦ па да утепам време а да бидам реална почесто избирав на клупа у жена парк да седнам отколку у Еуро Азија да се угушам у тоа парталите.
Не знам какви барања има модерниот човек во однос на простор во бутик. Пример, денес бев во Sinsay, Waikiki... погадно нешто-здравје. Газат алишта, влечкаат, туркаат на земја. Кој како пробува - фрла на земја. Нема никаков ред, не се знае кое каде е и од каде е. Ќе наидам на некое парче што ми се свиѓа, ама со помал број - го закачил некој врз фармерки, рандом, па оди најди каде стојат другите величини... Мене, рецимо, тоа ми е синоним за загушливо. Во „Еуро Азија“ имав чувство на „дома“, не знам зошто. Некако многу слободно си бирав, си земав, си пробував, секогаш добивав совети и помош од вработените... Во модерниве „бутици“ нема кој да прашаш, тоа е таков еден хаос... Како и да е: сосема природно е, за жал, да се затвори еден ваков бутик. Друго време дојде. Ете, и тука повеќето имаат такво мислење. Не е чудно ништо. Јас би рекол дека убавите нешта умираат. Па колку сакате не согласувајте се со мене.
Се гледаше дека дуќанов е на раб на затворање, мислам дека само едно исто се вртеше на излогот, не знам дали воопшто надополнуваа со нова роба. И во последните неколку години, ништо не ми се допаднало доволно за да си кажам дека ќе го купам. А добри работи имам начекувано, пред 10 години можеби. Еден куп фармерки, панталони, џемпери и хеланки за по дома сум си купувала. Последното нешто што го купив, беше една јакна (парка модел) во 2019 за 1500 денари. Уште ја носам, преубава и многу топла, воопшто не и' се познаваат годините. Ама дека се наоѓаше нешто убаво во последно време...не баш.
Леле продавницава колку ми беше омилена на времето кога бев 40 кг со се кревет. Секогаш за ситни пари си наоѓав убави работи во бројче xxs
..секогаш сум се прашувала дали алиштата се од некои мртовци (најсериозно ова). Некаков чуден, застојан мирис се осеќал.
Застојан мирис затоа што стоеле неколку години по европски магацини и продавници пред да ги натоварат во контејнери и да ги донесат тука
Последниве години кога почнаа да носат и друга роба (понова да речам) таа обично што беше на излог и во почетниот дел, имаше да се најде нешто симпатично и од неа најмногу и се трошеше. Ама дека чуваа и од праисторијата чуваа, затоа и беше мирисот особено повнатре на старо. Пример Мега фешн тие прастарите мислам не ги чуваат толку.
Јас сум си наоѓала доста ефтини работи, онака бејсик маички, кошули убави или некој додаток но да, во последно време ништо ново немаше, истите парчиња им стоеа со години. Него и за Мегафешн ми е чудно, ги затворија двете продавници во близина на Рамстор што беа или па можеби реновираат. И кај нив во последно време, конкретно во овие две продавници жив човек немаше кога ќе влезев, а во Еуроазија и последниот пат кога бев јануари, полно беше внатре со народ ама тоа е.