1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Е-читач

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 22 март 2012.

1. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.181
    Допаѓања:
    4.874
    папервајт е најдобар, го имам и го обожавам, вреди за секој денар

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.400
    Допаѓања:
    200.920
    Тие поевтините верзии се таблети, тебе ти треба е-читач, така?
    Тогаш гледај или тој од 6580 денари, или тој од 8980. Првиот е обичен киндл (јас имам таков), вториот е пејпервајт, со светло за ноќно читање, тоа е скоро па единствена разлика со првиот.

На sweet-cherry му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Ако имаш некој да ти го прати/донесе преку амазон најмногу се исплати. Мене искрено paperwhite ми вреди, ми го донесоа само што излезе и еве го 5 години, релативно интензивно користење нема мрднато. Ми се допаѓа опцијата за подесување на светлината, имам споредувано со тие што немаат, да треба да избирам пак тоа би избрала.

Ако имаш од некого да пробаш види дали ти менува со или без paperwhite и тоа е тоа.

На crimson, sweet-cherry и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  4. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    5.867
    Мислам дека најлесно ќе ти биде да одбереш ако ги знаеш разликите меѓу нив. Овде подолу во табела можеш да ги видиш главните спецификации (и цената) за Kindle и Kindle Paperwhite. Уште подолу имаш подетален опис конкретно за Kindle Paperwhite бидејќи за тоа отворив, но ако отвориш и за обичниот Kindle го имаш истото:

upload_2020-11-10_11-25-55.png
    upload_2020-11-10_11-26-19.png

Според тоа што гледам, двата имаат иста големина на екран, иста меморија (цената на Kindle Paperwhite се однесува на 8GB, за 32GB е поголема, а и како што видов, 8GB се продаваат во Anhoch), се полнат за исто време - 4h, се поврзуваат на Wi-Fi (за Free Cellular Connectivity на Paperwhite се доплаќа, а и не верувам да ја имаат таа опција во Anhoch), можеш да менуваш големина на фонт, растојание и маргини, ги поддржуваат истите формати на документи и имаат едногодишна гаранција.

Разликата се содржи во тоа што обичниот KIndle има 4, a Paperwhite 5 предни светла, Paperwhite e водоотпорен, има подобра резолуција (300 ppi наспроти 167 ppi на обичниот Kindle), батеријата му трае подолго (6 седмици наспроти истата количина на употреба на обичниот Kindle - 4 седмици) и дизајнот на Paperwhite e таков што рамката и екранот се на исто ниво (рамен е на површината), додека кај обичниот Kindle екранот е „пикнат“ во рамката (мисли како стаклото на прозорец).

Кога би ги конвертирала цените на Amazon во денари, испаѓа дека обичниот Kindle од Anhoch е 1300 денари поскап од оригиналната цена, а Kindle Paperwhite 2200 денари.

Kindle Fire 7 е таблет, а не е-читач.

Значи, во зависност од тоа колку ти значи разликата (во цени) меѓу обичниот Kindle и Paperwhite, одбери си еден. Ако не ти менува толку цената, можеби е подобро да ги видиш разликите во дизајн и резолуција во живо и така да одлучиш што би сакала. Знам само дека Kindle Paperwhite во 2019 често се споменуваше како најдобриот е-читач за цената што ја има, односно има најдобар сооднос на функционалност спрема цена.

На f.girl, 1209, Elen4e_sonce и 2 други им се допаѓа ова.
  5. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    29.261
    Фала ви многу денеска ми стигна и сум пресреќна :inlove: Е сега пробував да си го sync акаунтот од претходно што го имав, ама не сака нешто. Како е најлесен начин да ставам книги? Преку мејл можам да си ги пратам?

На tigerlady, pdb123 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.684
    Со усб да си префрлиш? Со среќа да си го користиш.:l:

7. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    3.967
    Допаѓања:
    70.091
    Со здравје да си го користиш. Мене најлесно ми е преку кабелче да ги префрлам искрено. Симнувам повеќе книги и одеднаш сите.

8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.708
    Допаѓања:
    266.220
    Јас од телефон на kindle меилот си праќам, најбрзо ми е така. :)

9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    56.711
    Мене најлесно ми е преку меил.
    Одма се аплоудираат и не се расправам со кабли, секако немам аутлет на лаптопот. :$

Знаеш како да си го најдеш меилот од Киндл? Пиши ако треба.

Откако ќе испратиш, треба да одиш во профилот на Амазон, manage content and devices, па оттука ги префрлаш на Киндлот.

На macalavica, CameliaMiller и sweet-cherry им се допаѓа ова.
  10. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    5.867
    Со здравје да си го користиш, Шери :inlove:.
    И мене ми е најлесно преку USB (мислам дека во папката documents беше каде што стојат книгите - не сум префрлила некое време). Патем, преку имејлот не мора да пушташ само MOBI книги: можеш да прикачиш pdf книга, во Subject да напишеш convert и на Киндлот ќе ти ја пушти книгата конвертирана во MOBI.

На CameliaMiller и sweet-cherry им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.708
    Допаѓања:
    266.220
    Не мора ни толку, јас имам "одобрено" адреса, од gmail директно праќам на kindle адресата, си се аплоудираат одма и си ги има на киндлот.

На pdb123, sweet-cherry и LivingGlam им се допаѓа ова.
  12. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    5.867
    И мене ми е исто вака (иако не го користам овој начин), затоа и ми беше чудно ова што вели Living Glam, никогаш не сум морала да препуштам книга преку Амазон :D.

13. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    56.711
    Aaaa, значи може и така.
    Мене Киндлот ми е купен пред година и не го добив уште, во кутија е во странство :D
    Па читам на ајпад, затоа со одобрувањево морам. Кога и да пратам книга, во документс е, и е available на 0 devices. Ако не мора вака, нека ми каже некој. :D

Вака ми изгледа:
    Screenshot 2020-12-07 at 18.09.18.png

Последна измена: 7 декември 2020
  14. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Може линк од моделот кој го купи?
    Со здравје да си го користиш. :sun:

15. sweet-cherry

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    29.261
    На IM.TMKQ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    3.967
    Допаѓања:
    70.091
    Јас сега што праќав за другарки, по 68 евра ги земав од тука. Јас имам исто од Македонија купено пред многу години, се мислам да го сменам за нова верзија за да можам и навечер да читам овој сега што го имам нема светло.

17. sweet-cherry

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    29.261
    Јас на black friday и лани и годинава го наоѓав киндлов за 50тина долари на амазон, ама џабе кога нема шипинг до кај нас или ако немаш кој да ти го прати.

И го платив поскапо во анхоч, и го имам само неколку дена ама веќе ми е една од најдобрите инвестиции некогаш :D Мојов е со светло, веќе три книги прочитав. Пробав преку мејл да си ги пратам ама после неколку саати почна да ми се симнуваат книгите и веќе ги имав префрлено преку кабелот. Ми се свиѓа што е и поврзано со goodreads па одма си правам updates.

Колоквиум треба да спремам ќе и кажам на мајка ми да го крие киндлов од мене, опсесија :D

На kikikikirika, Elen4e_sonce, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  18. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.181
    Допаѓања:
    4.874
    Здраво, во последно време кога праќам пдф книги на киндл меил адреса со назнака конверт не ми ги конвертира во киндл формат туку и на читачот се појавуваат во пдф, дали некој се има соочено со сличен проблем?

19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.708
    Допаѓања:
    266.220
    Не, ама конвертирај си ги со апликација, јас така правев до скоро оти не ја знаев "финтата" со convert :)

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  20. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.181
    Допаѓања:
    4.874
    Со коверт е мн полесно, истата книга ја пратив на друга киндл адреса со конверт, имам уште еден киндл и на тој функционира. Незнам што е проблемот стварно.