@Valerin Претпоставувам ни Роза Луксембург не би ја признала за филозоф. Ајде nevermind, не постојат. И уште не ми е јасно зошто велиш дека денес нема жена научник? Ако ти не читаш и не знаеш за нив, не значи дека не постојат. Пр. Елизабет Холмс со тестот за крвна анализа, Катерин Фриз за теоријата за ѕвездите и Катерин Амантс со 3д мозочната мапа. И колку пати треба да те прашам, какви жени според тебе постојат?
@Valerin малку си контрадикторна со некои свои тврдења и ми се чини како да не сакаш да признаеш во каков свет живееме. Според тебе мозокот на мажот е поразвиен од мозокот на жената и следствено е тој посупериорен?! Читајќи те дојдов до заклучок дека тоа се обидуваш да ни го кажеш што е според мене целосно апсурдно и неточно. Искрено и мене не ни се допаѓаат феминистичките гледишта кои често знаат да бидат екстремни и мислам дека со ,,рамноправноста“ освен што жените имаат дупло повеќе обврски немаат којзнае какви придобивки. И имаш право дека е далеку помал бројот на жени генијалци и научници и тој број ќе биде и во иднина помал се до оној момент кога жената ќе ја изгуби својата биолошка функција да раѓа. П.С. Искрено не ми е блиска филозофијата(не ги следам новите текови во неа), но ако очекуваш наскоро да се појави женски еквивалент на Кант,Шопенхауер или Ниче морам да те разочарам а верувај дека нема да се појави ни нивни машки еквивалент. Ова не е време во кое филозофијата е важна гранка за човечкиот живот.
Дипломската работа ми беше Global leadership and Women. При пишување на истата, јас бев воодушевена колку жени се занимаваат со истражувачка дејност во оваа тематика. Едвај за неколку имав предходно прочитано, но во текот на моето истражување увидов колку се ценети и познати во својата дејност. Претпоставувам така е и со сите останати. Во спојлер ќе ја ставам мојата библиографија. Не се сано женски автори, но сите се занимаваат со прашања блиски на нашата дискусија. Се извинувам ако е офф. и бидејќи истата не е средена. ОРигиналната, читкава и подредена библиографија не можев да ја најдам на овој комп. во моментот. Спојлер: библиографија Adler, N. J., & Bartholomew, S. (1992). Managing globally competent people. The Academy of Management. P. 52-65. Adler, N. J. (1997). Global leadership: Women leaders. Management International Review, 37(1), 171-196. Adler, N. J., Brody, L.W., Osland, J.S., (2001), Advances in global leadership: The women's global leadership forum, in (ed.) Advances in Global Leadership (Advances in Global Leadership, Volume 2. Astin, H. S./Leland, C., Women of Influence, Women of Vision. San Francisco: Jossey-Bass 1991. Burns, J.M, (197, Leadership, N.Y, Harper and Row. Bass, B. M. (1985). Leadership and performance: Beyond expectations. New York, NY; Free Press. Bartlett, C.A./Ghoshal, S., Managing across borders. The transnational solution Boston, MA.: Harvard Business School Press 1989. Bass.B.M (1997). Does transactional- transformational leadership paradigm transcend organizational and national boundaries? American Psychologist, 52, 130–139. Clarens Rost 1993, p.102 Leadership for the Twenty-first Century Greenwood Publishing Group DEN HARTOG, D. N. (2004) Assertiveness. IN HOUSE, D., HANGES, P. J., JAVIDAN, M., DORFMAN, P. and GUPTA, V. (Eds.) Culture, Leadership, and Organizations: The GLOBE Study of 62 Societies.Thousand Oaks, CA, Sage Jose Fox, M. (1995). The reinvention of work: A new vision of livelihood for our time. San Francisco, CA: Harper Collins Publishers Marquardt, M. J., & Berger, N. O. (2000). Global leaders for the 21st century. Albany, NY: State University of New York Press. P. 1-4, 17. Mendenhall, M. E., Osland, J. S., Bird, A., Oddou, G. R., & Maznevski, M. L. (200. Global leadership: Research, practice and development. New York: Routledge Omar, A. and Davidson, M. J. (2001). Women in management: a comparative cross-cultural overview, International Journal of Cross Cultural Management, 8(3/4), 35-67. Iqtidar, H./Webster, L. J., Frene Ginwala: Speaker of the South African National Assembly, McGill University, Faculty of Management 1996 (unpublished). Robbins, S. P., & Judge, T. A. (2007). Organizational Behavior. New Jersey: Pearson Education Inc. Kliuchko, O. I. (2011). Gender Stereotyping in Studying Pressing Social Problems. Russian Social Science Review, Vol. 52, No. 2 , 16-32. Leadership in Organizations, 7/E. Gary A. Yukl, State University of New York, Albany, 2010 Gudykunst, W.B., & Ting-Toomey, S. (198. Culture and interpersonal communication. Newbury Pk, CA: Sage. Roland Robertson (1992).Globalization: Social Theory and Global Culture (Published in association with Theory, Culture & Society). Held, David; McGrew, Anthony; Goldblatt, David and Perraton, Jonathan. (1999). Global Transformations. Stanford, California: Stanford University Press. P.1 and 14. Quinn, R.E. (2005). Moment of greatness.Harvard Business Review, Yukl, G. (2006). Leadership in organizations(6th ed.). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall . Cormier, D. (2007). Retaining Top Women Business Leaders: Strategies for Ending the Exodus. Business Strategy Series. 8(4), p. 262-269. Stroope, S. & Hagemann, B. (2011). Women, water, + leadership Training+Development , March 2011, 50-53. Fisher, Anne B. (1992) “When will women get to the top?” Fortune, September 21, pp. 44-56 Going Beyond Twentieth Century Leadership: A CEO Develops His Company’s Global Competitiveness Nancy J. Adler, Laura W. Brody and Joyce S. Osland Volume 8 Number 3/4 2001. Retrieved August 30, 2014 from http://vcassociatessb.tripod.com/hrm/p11.pdf Jogulo, U.D., Wood, G.J. (2006). The role of leadership theory in raising the profile of women in management. Equal Opportunities International, 25 (4), p. 236-250. CULLEN, J. B. & PARBOTEEAH, K. P. (200 Multinational Management: A Strategic Approach, 4th ed., Mason, OH, Thomson South-Western. HOFSTEDE, G. (1980) Culture’s Consequences: International Differences in Work-Related Values, London, Sage. HOFSTEDE, G. (2001) Culture’s Consequences: Comparing Values, Behaviors, Institutions, and Organizations Across Nations, London, Sage Publications. HOUSE, R. J., HANGES, P. J., JAVIDAN, M., DORFMAN, P. & GUPTA, V. (2004) Culture, Leadership and Organizations: The GLOBE Study of 62 Societies, Thousand Oaks, Sage GIDDENS, A. (1999) Runaway World: How Globalisation is Reshaping Our Lives, London, Profile Books. Organizational Culture A Special Issue of the European Journal of Work and Organizational Psychology by Karel De Witte, Jaap Van Muijen. 2000, P. 505. Lane, H.W., Maznevski, M.L., & Mendenhall, M.E. (2004). Hercules meets Buddha. In: H.W. Lane, M.L. Maznevski, M.E. Mendenhall & J. McNett (Eds), The handbook of global management: A guide to managing complexity (pp. 3-25). Oxford, UK: Blackwell. Mendenhall, M.E., Osland, J.S., Bird, A., Oddou, G.R., & Maznevski, M.L. (200. Global leadership: Research, practice, and development. London and New York: Routledge. Osland.J. (2012) An Overview of the Global Leadership Literature In: Mendenhall.M, Osland.J, Bird.A, Oddou.G, Maznevski.M, Stevens.M, Stahl.G. Global Leadership Research, Pratice and Development . 2nd Edition. Routledge UK pp.40-80. Osland, J. S., Bird, A., Mendenhall, M. E., & Osland, A. (2006). Developing global leadership capabilities and global mindset: A review. In G. K. Stahl & I. Bjorkman (Eds.), Handbook of research in international human resource management(pp. 197-222). Cheltenham, UK: Edward Elgar. Paludi, Michele Antoinette, and Breena E. Coates. 2011. Women as transformational leaders: from grassroots to global interests. Santa Barbara, Calif: Praeger. PEABODY, D. (1985) National Characteristics,Cambridge, U.K., Cambridge University Press. SCHEIN, E. H. (2004) Organizational Culture and Leadership, 3rd ed., San Franscisco, Jossey Bass Publishers. EMRICH,C., DENMARK, F. L. & DEN HARTOG, D. N. (2004) Cross -Cultural Differences in Gender Egalitariansim: Implications for Societies, Organizations, and Leaders. IN HOUSE, D., HANGES, P. J., JAVIDAN, M., DORFMAN, P. and GUPTA, V. (Eds.) Culture, Leadership, and Organizations: The GLOBE Study of 62 Societies.Thousand Oaks, CA, Sage. Eagly, A. H., Johannesen-Schmidt, M. C., & van Engen, M. (2003). Transformational, transactional, and laissez- faire leadership styles: A meta-analysis comparing women and men. Psychological Bulletin, 129, 569-591. Fondas, N. (1997) Feminization unveiled: management qualities in contemporary writings. The Academy of Management Review, 22,1, Garcia-Retamero, R. & López-Zafra, E. (2006). Prejudice again women in male-congenial environments: Perceptions of gender role congruity in leadership. Sex Roles, 51-61. http://www.forbes.com/2010/04/09/wo...bes-woman-leadership-diversity-inclusion.html Barbara Adachi 4/09/2010, We Need Women Leaders. How Do We Get Them?
Бaш ме инетесирa дaли сите тие нaучници и филoзoфи ќе дoпринеле нештo зa oпштествoтo aкo не биле oбрaзoвaни и мoрaле дa рaѓaaт децa. Нaведoв причинa- мaјчинствoтo, и не е мит истoрискaтa регресијa, сеуште пoстoјaт предрaсуди. Денес имaме реткa мoжнoст вo истoријaтa нa избoр-кoлку ќе се пoсветиме нa семејствoтo, a кoлку нa кaриерaтa. Инaче денес немa ни мaшки нaучници кoи се битни кaкo Њутн нa пример. Зoштo гo пoтценувaш успехoт нa женaтa? Зaрем е мaлку штo тaa целa истoријa е мaјкa.
Не ми беше поентата да ја дискредитирам жената по цена да го претставам мажот како идеална фигура, туку само да укажам на фактот дека не постои жена чиј интелектуален капацитет е еднаков со Тесла, Ајнштајн или Њутн. Филозофите не ги набројувам, нив батали ги на страна. Кога сме веќе околу филозофијата, еве јас те прашувам тебе, наспроти горе наведените жени кои во ниту еден квалитетен труд не се цитирани, (дури и да постојат). Настрана од ова, ги знаеш ли кои се Рене Декарт и Лајбниц? Знаеш ли дека споредбено со твоиве наведени се една голема 0? Не инсуинирам овде непотребна машко - женска конкуренкција, само прашувам. За жената научник пак се изјаснив во претходниот пост, дека е случајна грешка. Она што сакав да пишам е дека не постои жена филозоф, а не научник но во брзање погрешив и не се вратив да прочитам. Имено, дека жените се мошне темелни при својата научна работа си стои, и јас тоа никаде не го одреков. Само ете, за жал сеуште не успеале да го достигнат истото што и горенаведените претставници на науката. Изволте, побиј го и ова мое тврдење дека жена контрибуирала исто колку и Хајдегер или Тесла. Слободно, бидејќи тоа ми беше главната поента во секој пост.
Посочи ја мојата контрадикторност. Не можам да тврдам нешто за што не сум кадарна, ниту било кој друг може со сигурност да зборува за истото. Мене жените во животот многу ме имаат импресионирано и повеќето од нив ги сметам за високо емпатични суштества. Проблемот е во остварените резултати на интелектуален план црно на бело. Целта ми е да ја подигнам свеста за да почне да се менува нешто по тоа прашање, а не да навредам. Меѓудругото тоа што нема филозофка еквивалентна на погоре наведените не е показател на ерата или технолошкиот напредок туку полињата на интерес. Филозофијата е одличен темел на кој почивале мноштво дострели подоцна искористени во научен план, и не е за глупи луѓе.
Никoј oвде не рече декa имa жени штo придoнеле кoлку Њутн и Теслa, туку декa имa причини зoштo е тaкa, штo не се декa женaтa е пoмaлку интелектуaлнo спoсoбнa. Oпштo пoследниве триесет гoдини немa некoи oгрoмни нaучни oткритијa, ни oд мaжи, ни oд жени.
Ама пак, од жени многу помалку има доколку ја земеме статистиката во предвид. Ајде во историјата била проблем репресијата, сега нема општествен притисок, па жените повторно не успеале да се издигнат. Во што е проблемот, колку време треба да помине за да посведочиме жена гениј? Потенцирам по 1001 пат, поентата не ми беше да кажам дека нема жени научници туку дека ниту еден стремеж сеуште не може да се изедначи со оној на мажите. За жал.. Тука се испотресоа грото жени, бидејќи се почувствуваа афектирани од мојата изјава која беше само констатација, не директен атак. Али жени...
http://www.msn.com/en-us/news/science/the-15-most-amazing-women-in-science-today/ar-AAd2234?ocid=st На Кој му се чита,нека повели. Ако си во светот на научно истражувачка работа,секојдневно се среќаваат вакви жени.
Oд кaде декa немa oпштествен притисoк веќе?Немa пречки? Мaлку гoдини истoриски гледaнo женaтa имa пoвеќе прaвa зa дa се истaкне. Инaче јaс не ни знaм мaшки гениј пoследниве пеесет гoдини кoлку штo се пoемпaцирaнa женaтa, oсвен Стивен Хoкинг нa пример.
Поентиве твои ептен флексибилни, па неколку пати се менуваат во текот на дискусијата. И делов со потресување на грото жени. А јас мислев дискутираме.
Се извинувам, морав да се самоцитирам. Мислев Ајнштајн а сум пишала Њутн. Ете го мојот интелектуален капацитет
Нема. Доказ за тоа ти се жените вклучени во образовниот процес. Што значи дадено им е право да инвестираат во својот образовен напредок.
Валерин, ти кажи ми кои се тие големи научни откритија, ама минативе 30 години. Ако ти нешто не знаеш дека постои, не значи дека не постои. И да, ни маж нема да најдеш минативе 3 декади, кој е еднакво генијален со Тесла.
Драга моја секоја чест за целта која што си ја имаш поставено и морам да кажам дека ме фасцинира тоа што мислиш дека на форумов има жени генијалци кои едвај чекаат да им ја подигнеш свеста и да нурнат во длабочините на науката и филозофијата. А за тоа дека филозофијата не е за глупави луѓе не знам што да ти кажам, ти си знаеш најдобро. И еве јас те прашувам зошто нема ниту една жена научник или филозоф? Дај ми одговор и твое видување на истото.
Ама затоа Хилари Клинтон е на прагот да стане првата жена претседател на најмоќната држава во светот.
@Valerin Никогаш нема да го побијам достигнувањето ни на Тесла ни на никој. Никогаш во науката, астрономијата, филозофијата или на полето на достигнување не ми текнало да гледам за кој е 2:0, т.е мажите тоа тоа постигнале, жените тоа тоа. Јас ја ценам инвенцијата. Ти очигледно само машко/женско гледаш и во ред е. Ама сосема глупаво ми е да речеш дека не постои нешто ако не е еднакво големо на нешто друго. Не инсинуираш машко-женска конкуренција, а од прееска само за тоа и зборуваш. Според тебе очигледно е дека жената никогаш нема да биде генијална, ниту пак ќе контрибуира со нешто. И тоа е во ред. Тоа е тоа од забегувањата на темата која нема никаква врска со тоа твоето првично коментирање, мешање генијалност и нечиј дар со амбициозноста на индивидуата.
Ама за политика не треба ум, треба да знаеш да лажеш. А наша Валерин бара ум, да те цитираат по книги, да те знаат професори по филозофија, ехехеее...Што и да кажеме, ништо не и е по ќеиф. Евентуално некоја од нас да постане револуционер во некоја област па да се јавиме овде со доказ. Ако е па филозофија тоа уште поголем плус оти филозофија е само за паметни, а наука можат и будали. Боже!
@Summerlover Никаде, ама баш никаде не пишав деа не постои ништо друго. Жените се истрајни и темелни во својата работа, но ете од некои (веројатно субјективни причини) недоволни за да од тоа произлезе генијално решение кое го имаме кај мноштво мажи, што апсолутно не значи дека нивното не пронаоѓа место во практика, баш напротив. Заклучокот ти е бесмислен бидејќи никаде не направив таква генерализација. Моето првично коментирање замина во поинаква насока од причина што не беше добро сфатено. Великаните можеби никогаш нема да бидат достигнати, но и овие придонеси како лекот против маларија кој ти го посочи на пример заслужуваат да бидат уважавани. Динстикцијата ми беше во соодносот револуционерен / генијален напредок.
Види,и за да лажеш,треба да си способен, многу паметен и амбициозен,поготово да ги убедиш повеќето да им бидеш лидер.Жената има професионално портфолио поголемо од многу професори.