Жени за чување деца

Дискусија во 'Дете' започната од Kalina1, 17 мај 2011.

1. BlondPrincess

BlondPrincess Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    125
    А тебе што ти треба конкретно жена што ќе го чува детето или и чистачка и готвачка и некогаш личен психијатар по потреба?

2. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Тешко на луѓево во земјава.
    Те бара за дадилка, ама во меѓувреме треба да си и чистачка, мајстор, магионичар, професор, да знаеш да пееш за да успиваш дете...
    Мислам секоја е свесна и сама ако има расфрлни играчки да ги собере пред да си оди, додека спие детето... Или ако се сушеле алишта, ќе ги фати сама не е ќора...
    Ама ете... По можност и од компјутери да се разбира ако може. (fingers)

На blackwave, Mari-Ja, theowndemon и 8 други им се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Тоа на работа кај што работите освен тоа што ви е во опис и попис на работни задачи, нека Ви дадат џогер и метла, па кога нема да имате странки или место да се одморите фатете заџогирајте малку.
    На добра воља ...се разбира.За добробит на сите...а и да не Ви е досадно и монотоно.

На Offspring, mira.mira, EuHenIa и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    И да знаеш дека во многу фирми е така некако, не е ова државно па ако немаш странки пиј по сто кафиња на ден.

5. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Епа Бриџитке...во еден пост сама имаш пишано (а ќе го најдам за да реплицирам соС доказ) дека ти пречи кога ,,колективот,, ти вели за добробит на сите покрај твојата и нивните филџани од кафе да ги измиеш....
    Тоа ти преечи...а не да ти дадат и џогер

На Tajnaotrovna, joy1 и friendy им се допаѓа ова.
  6. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669

Неможев да цитирам во редактирано...затоа еден по друг пост...

Секој како тебе си размислува - колку пари, толку музика..
    Денес ако измие садови утре и пегла ќе и дадат

Последна измена: 16 ноември 2016
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Моето е револт изразен после долгогодишна работа во оваа фирма и сменети правила, а јас зборам ако се договориш убаво на почеток кои ќе ти се обврските и се држите до тоа. Ако има жени кои ќе се согласат и на зачистување во случај малото да не е захтевно, каде е проблемот? Таа што не сака, ќе си каже односно воопшто нема ни да се пријави на огласот, а таа што почнала само со чување дете а ја притискаат за повеќе подоцна, си има и она избор -да не се согласи или да даде отказ. Како јас еве во случајот. Кој што ми може мене ако не ми се работи, или кој му може на претпоставениот ако тој бара повеќе од работниците? Договор.

8. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Секој со свои барања, золва ми од жена бараше покрај тоа што ќе го зима детето од градинка,и ручек да и прави, си се имаа така договорено и немаше никакви замерки
    Ќерка ми жена ја чуваше неколку месеци од 8 до 5, од неа не беше ништо друго побарано освен да се грижи за малата,и нормално да и приготви јадење,битно ми беше таа да биде најадена ,за мене не беше многу важно, гледав кога можев од вечер да направам ручек
    Женава ја одвикна ќерка ми од пелени, ја играше,кога ќе дојдев дома ги собираа играчките и си заминуваше, садови што имала направено беа измиено, мада и да не беа измиени немаше да замерам
    И до ден денес поминува да ја зирне, блиску живееме,многу ја засака
    така да кој како ќе си се договори

На Offspring, Martka, Girl-Rabbit и 8 други им се допаѓа ова.
  9. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Тоа сакам и да кажам цело време.
    Ако се договориш само за гледање дете, ич не очекувај да чисти по дома.
    И не се потпирај на она - што ќе прави 3 часа додека спие детето...може и она ќе спие...

На gjoker4e, Girl-Rabbit, Esmeralda-MD и 13 други им се допаѓа ова.
  10. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    200
    Pa konkretno moeto dete spie po 3h preku den. Ako ti smetas deka na zenata treba da i dades pauza od 3h slobodno daj i. Koga go cuvase zena i bwz da i recam raskrevase po doma, i peglase i gotvese. E sea toa ne go pravi sekoj den, zavisi od denot i od deteto. A aposutno ne smetam deka nekoja e cistacka ako pruzi alista ili ako izvadi sadovi od masina ili ako zapegla ednas nedelno.

11. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    200

На marija305 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.849
    Ako ja plakas plus za cistenje-ke ti cisti
    Ako ja plakas samo kako dadilka nema da cisti.

Toa kolku spie deteto nea ne ja zanima.Nejzina rab e da go nahrani,zaspie,zabavuva,preslece.Ako seto toa go ispolnuva navremeno i uredno nema potreba od dodatni obvrski.

Kako toa nie majkite so deca ne uspevame se da sredime po doma a od druga straba od dadilkite ocekuvame se da ni spastrat po doma dur sme na rabota

На gjoker4e, SummerGirl, Girl-Rabbit и 18 други им се допаѓа ова.
  13. Olitomboy12

Olitomboy12 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2015
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    135
    па ти си врвот:lol::rofl: се сложувам со тебе:l::clap::clap:

На t-sweet, JollyGirl и joy1 им се допаѓа ова.
  14. BlondPrincess

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    125
    Ако си ја ангажираш и и доплатиш тоа би ти било во ред да ти чисти и да ти собира алишта од машина. А таа воопшто не е виновна што твоето дете спие 3 саати,во тој случај побарај некоја по скратено време да ти го чува.Нејзина добра волја било што таа ти раскревала по дома ништо друго

На SummerGirl, M&M и joy1 им се допаѓа ова.
  15. Cvekjence

Cvekjence Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201
    Ама не заборавајте дека тоа се жени возрасни, пред и после 60-тата, кај нас тоа е веќе баба, да не речам така ама така е...Немаат сила и елан, па и чување дете не е мала обврска.
    Баш тоа ме натера да се подразмислам, зашто кај нас се бараат стрикно “жени“ а не помлади. Во постарите имам повеќе доверба, ама да барам да изиграва супер домаќинка, стварно не мора.

На gjoker4e и Martka им се допаѓа ова.
  16. steph-anie-1.3

steph-anie-1.3 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    a kade procita ti koja suma sum jas spremna da platam? Kako sto napomenav se raboti za novorodence sto znaci i jas ke bidam doma pogolemiot del od denot i da se razbira deka ke treba po nesto da podfati, nema valjda cel den da mu bae nad glava na bebeto dodeka spie!

На verba му/ѝ се допаѓа ова.
  17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.984
    Допаѓања:
    153.724
    Zavisi od zenata. I za prvata sto go cuvase sin mi i eve vtorata sto mi ja cuva malata mozam da kazam deka se pogodija epten. Znaci uste od start jas im kazav deka obvrska im e deteto, cyvanje, hranenje uspivanje drugo nisto, so toa sto vtorava i plus zemanje na golemoto od skolo. Megutoa eve kaj mene de pogodi taka da sami po svoja volja mi sreduvaat, mi peglaat, sega ovaa i gotvi za nas recisi sekoj den. Jas stalno i vikam koga spie maloto da batali se i da se pruzi u dnevna da odmori, sepak e zena vi godini da ne klapne nekoj den ama ona si e taova ne ja drzi mesto. Jas nadoknaduvam so toa sto nekoi meseci im davam nesto poveke od toa sto sme dogovoreni, bonus za ng obicno ako zemam od rabota skoro cel im go davam niv. I ne sum zanovetalo ne im naogam zamerki ne se raspravam. Normalno ako ima nekoja posebna pricina ke prokomentiram nesto ama gledam da e so ubavo.
    Taka da kako ke se pogodi do zenite e. I da ne mi sreduvaat, gotvat... ako se decata sredeni voopsto toa ne mi e vazno. Ama i vaka mi odgovara :)

На Girl-Rabbit, Mari-Ja, zuto и 4 други им се допаѓа ова.
  18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    И оваа ситуација како и повеќето од секојдневието многу зависи од осетот.
    Ако дадилката смета дека треба да се трупат садови во судиперот неизмиени а она да седи додека детето спие тогаш ќе си седи и ич мува нема да ја лази.
    Но ако е со малку осет, без да и се каже ќе знае дека дур спие детето може да замие нешто, да поднамести низ дома, да здипли алишта и сл.
    Важно е и какво дете чува (што ако не спие детето?), важно е и колку ја плаќаат дадилката, а најважно е каков е договорот од старт.

Јас знам мајка која се лутеше на дадилка затоа што и средувала плахари и пружела алишта под изговор дека детето е запоставено заради тоа. Нема погодувачка!
    Сепак полесно е кога од старт се конкретизираат условите на работа и обврските.

На M&M, Bozica1980, verba и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. BlondPrincess

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    125
    Зошто осет не ве разбирам стварно.Осет зошто сте ја ангажирале како дадилка а не како се друго.Кој е тој осет што треба да го има некој што е ангажиран да работи за едно нешто.И тука воопшто возраста не игра улога (прочитав некаде погоре) може да има и 19 год и повторно да е уморна од чување.Ако е толкав проблем дајте го детето во градинка па лутете им се на учителките што не го гледаат детето доволно или што не ви средуваат по дома или што истураат врели кафиња на децата.

20. agios

agios Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    587
    Во градинка жени чуваат деца со обезбедено здравствено, пензиско и социјално осигурување, доживотно вработување во сигурна институција (зборам за државните градинки), сигурна плата и после пензија.

Додека жените што чуваат деца доаѓаат од најниските општествени слоеви (исто и младите девојки што чуваат деца, сиромашни средношколки или факултетлики без сигурни примања и финансиска поддршка), одамна отпуштени од работа, технолошки вишоци со бројни здравствени проблеми и во паника да заработат некој денар за да имаат дента леб да јадат.

Под изговорот дека треба да се имало осет мајките сакаат сите четири во вис да ги кренат додека дадилката не може ни глава да крене. Или симплифицирајте си ги огласите за работа и стандардите (кхм) за профил на личност за чување на вашето дете или станете способни за гледање деца како што сте за зборување. Покроце, не живееме во Холивуд.

На gjoker4e, Girl-Rabbit, SuperGirl24 и 1 друга личност им се допаѓа ова.