Живеење во село или град?

Discussion in 'Дом' started by izaaaaa, Mar 21, 2011.

1. dayla

dayla Популарен член

Јас сум пукната за живот на село, не далеку од автопат или железница, т.е поврзаност со град за работа, зашто професијата не ми е комплетно компатибилна за off the grid живеачка, бар не за сега.
    Сакам своја градина, да си растам овошје и зеленчук, сакам коковчиња и две кози, и магаре, иии овци и кучиња и мачки и се'. :D Сакам мир и тишина, на страна од луѓе и мирис на природа кога ќе отворам прозор. И соларни панели и хидро пумпа. Викендица ни приближно не ми е доволна. Ќе биде. (fingers)

2. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Во град

cresa-jagoda and mintyflowers like this.
  3. mintyflowers

mintyflowers Активен член

Да да скроз!

dayla likes this.
  4. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Град, но не центар или во одредени населба во Скопје (Аеродром, Дебар маало и сл). Не сакам пренаселени населби. 20 години живеев во таква и ми се згади, посебно во последно време.
    А ни во село (кое не е урбанизирано) не би живеела.

LadyC likes this.
  5. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Живот во град, голем град, каде имаш опција за секаков тип на живот и се' е достапно. Не ми смета галама, гужва, трафик и сл. до степен да ми претставува пречка да живеам некаде, иако доста ме иритираат и ги избегнувам.
    Тишина и село можам да имам и посетам секој викенд ако посакам да одморам, во денешно време патувањето е најнормална работа.

6. shz

shz Форумски идол

Јас живеам во град, ама не во центарот така да супер ми е, ама би сакала да имам куќа на село, за викенди убаво би било да одам.
    Имаме во село куќа ама распадната е и никој не живее во селото, пусто е.

7. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Дефинитивно би живеела на село, не многу далеку од град. Исто како членката погоре, би имала голема бавча, да можам да си произведам сама сѐ што ми треба за јадење. Исто така, би сакала да чувам и неколку кокошки, а можда и крава/по некоја овца. И секако, без мачки и кучки нигде не идам.

8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Во град. Сакам се да ми е достапно. Живеам во населба оддалечена од градот. Иако за да отидам до Центар ми треба пола саат со автобус, се друго ми е на дофат.

9. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Сум живеела и во село и во град. Зависи. Повеќе би живеела во село отколку во град како што е Штип, тотална хаварија,несредено, никаде не се стигнува ако не се користи такси превоз. А сега живеам во друг помал град и ми е океј.

Crna Dama and mal.ecka like this.
  10. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Штета што не живеам во село а многу сакам, преубаво ми е, и мирно многу. Едноставно да ужива човек во село

11. prominent

prominent Форумски идол

Во град и тоа што е можно поблиску до центарот, како што кажаа погоре, сакам кога се' ми е достапно и релативно блиску.
    Во село не сум живеела и искрено не би можела ни да замислам.

12. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Во град.
    Реално, ме изморува градот ама сепак не можам во село. Во село можам 1,2 дена на неколку месеци, повеќе не.
    Исто така не можам да се замислам да живеам секој ден помеѓу кокошки, овци, кози. Мили ми се, ама да ги гледам само понекогаш. :lol:

13. Limpan

Limpan Истакнат член

Во град

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Во мал град во кој се' функционира. Има болница, основно, средно училиште, доволно работни места...

За Македонија сај-фај.

Bezimenka90 and Dust like this.
  15. LadyR

LadyR Популарен член

Јас потекнувам од мал град (сега Ск сум), кој пред приватизацијата буквално како описот твој беше... Ама сега за жал останаа само партиските војници, оние од типот тато печали/мама меси и пензионерите. Единствено летно време живнува кога од страна ќе дојдат на месец-два луѓето кои се иселиле.

За овие градови мислам дека уште постои шанса, само треба акција и реализација. Пример, сигурно има 100тина програмери од мојот град кои живеат во Скопје. Да можам да почнат remotely/најдат клиенти/се здружат заедно, тоа ќе биде драстична разлика за градот. Барем пд ИТ секторот луѓето буквално не се врзани за работно место воопшто. А и мн други сектори.

16. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Живеам во град.Одев кај баба ми и дедо ми во село, ама не се вклопувам на такво место.Во делот каде што живеем ем е мирно и тивко ем се е блиску на дофат.
    Дефинитивно живот во град.

17. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Во село. :)

Kjutche and Wallker like this.
  18. Kjutche

Kjutche Истакнат член

Колку што прочитав 2-3 страни наназад, тие што живеете во град па не можете да си го замислите животот на село е затоа што мислите дека таму многу "сељачки" се живее. Не сте можеле да поднесете кокошки, овци, свињи па тие не ни се в куќи, ццц. Да, има некои села што се затуцани, улиците не се поправани и има по помалку жители. Но има и села што буквално личат на населби. Јас живеам во село, во кое има буквално се. Три продавници, еден бутик, два кафичи, аптека, пошта, амбуланта, основно училиште... А и не е воопшто далеку од градот и мноогу ретко одам натаму. Така да изгледа многу си стварате "филмови" во главата, демек којзнае колку е поразличен животот на село отколку градскиот живот.

19. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Јас живеам во град, но можби сум и единсвената личност што сака да живее од град во село. Селото е многу мирно место за живеење а мене ми е многу потребно мир и тишина. Кога бев мала секое лето одев кај баба ми во село цело лето го поминував таму, душата секогаш ми била испонета со мир и спокој.

Just_a_kid, Herrera and Kjutche like this.
  20. Miro91

Miro91 Истакнат член

Јас имам среќа што можам да живеам со двете работи. Зимно време сум во стан во Тафталиџе, останатиот белиот дроб на градот буквално со се уште зелени површини, Водно е тука пред нос, а летно време сум во Визбегово, во природа. Единствен проблем ми е туширањето бидејќи притисокот на водата не е како што сум навикнат од градот. Бидејќи тука се живее уште како во село иако се урбанизира, ама луѓето си имаат бавчи и си ги вадат сабајлечки и навечер. Е сега, штом Водовод знае дека луѓето имаат бавчи и ги вадат, треба притисокот да го зголемат. Не е фер тарифата да е иста, а да има разлика во притисокот. Викнав еднаш екипа и демек до тушот било да го исчистам од бигор ама нема врска, притисокот пак е истиот. Само мачкаат очи, не им се работи. А Визбегово е на 10 минути со кола од центар, а најлошо е поврзан со ЈСП, најретка линија има.

marchi-cool and mssuniquee like this.