Се случило претходно милион пати, ама ги немав фатено на дело. Досега три пати сум рекла кога ќе видев дека нешто е гибано, не е проблем ама кажете. Шо бара воопшто, шо очекува да најди. Од 24 часа само за спиење се користи местото. Досега виделе дека ни гостин дошол (страв ми е другарка на кафе да викнам, еднаш роднина ми дојде и 100 пати им кажав), ни забави се праеле, ни сум неуредна ниту па местото им го уништувам. Неќам да навлегвам, да не се препознаат. Значи речено им е. Не иди ненајавена као јас дојдов, туку чека да види дека не сум тука за да влези. Ми одговара цена и близина, зато досега не сум заминала, ама сабајле во 9 срцето ме мана кога слушнав дека некој ми влегва "дома". А сега само нерва ме држи. Не знам како да реагирам, не би да се расправам, би кажала со убо ама знам дека ќе е џабе пак.
Нашите газди ненајавени не доаѓаат никогаш. Сметам дека треба да се најави @Ugly Duckling ипак во моментот кога ти го предал клучот станот не е веќе негов.
@Ugly Duckling Кога бев студент, имав ваква газдарица. Значи исто, немаше нон стоп гости, немаше хаос и секогаш од моја/наша страна беше тип топ. И на крај јас се иселив, бидејќи мислам доволно небезбедно човек се чувствува сам(со непозната цимерка) да живее, па уште помалку ми фалеа вакви ненајавени упади и испади. Било дали спијам, дали се туширам. Едноставно грозно и крипи е, и сосема те разбирам. Јас се иселив, мојата цимерка реши да остане. И на крај слушнав дека и ја сменила бравата во станот, девојчето не можело да си влезе по своите работи Јас ќе разберам контрола, да не испадне станот уништен, ама кога гледаат дека се е во ред, не ми е јасно што понатаму сакаат Мој совет е да пробаш да и објасниш, кажи дека не ти смета што доаѓа, ама нека се најави. А ако не иде, провери дали има други станови во близина што се издаваат.
Мене не ми е јасно зошто газда би влегувал воопшто? Ако е за кирија се договараш по телефон, отвораш врата даваш пари и чао. Или за поправка некоја, секако со претходен договор кој ден, кој час. Што образложение ви даваат да ви се муваат низ куќа, посебно ако не сте дома? Нечуени работи ми се вакви простотилуци.
Образложение никакво, се прикрадува, низ муабет ја имав фатено дека има влегувано и по тоа шо гледам работи подпреместени, сега мислеше не сум внатре. Кирија на сметка пуштам, нема ич потреба да иди. Сфаќам ако сака да види дали е ок, нека повели ама ова не знам... Изгледа само тоа е спасот. Фала на сите, да не враќам поединечно. Ме интересираше колку е во ред да се побунам, не ми е нормално ама стварно немам искуство па не знам редот каков е. Гнаса, да ми извините на речникот.
Да си се побуниш, стави јасно до знаење дека си лута и вознемирена од таква дрскост. На некои луѓе треба јасно да им се определат граници, зошто очигледно тие ги немаат. Без пардон, со твои пари плаќаш за мир по дома.
Затоа што како што има никакви газди има и никакви кираџии. Не е во ред, далеку од тоа. Во случајов очигледно се работи за нешто друго, може да си бендиса нешто што е оставено по дома Друго не знам зошто би поместувала и работи... @Ugly Duckling кажи и' дека си била спремна да викнеш полиција бидејќи си се исплашила да не било некој крадец. Укажи и' дека нареден пат може стварно да се случи да биде крадец, а ти нема да викнеш зошто ќе мислиш дека е таа. Нагласи и' дека не е во ред да доаѓа ненајавена особено затоа што веќе знае дека се грижиш за местото и си уреден кираџија.
Идеава на @NoirSerpentine ми даде друга идеа, друг пат кога ќе ја чуеш, сабајлечки или нешто. Јави се во полиција тивко и кажи дека имаш некој дома. Ќе дојдат, и прво ќе ја стаиш у незгодна позиција, ќе испадне будала пред други, второ же мора да каже шо мајка бара дома да ти влага у 9 сабајле. Прејезиво е. Нејзин е станот, ама коа си по кирија е ТВОЈ. Може имаш односи у моментот, може си гола, може плачеш у моментот, како смее така да ти влага. Тоа си е твоја приватност. Толку ако ѝ фали домата, шо го издава станот? Сеа ем пари сака, ем да доаѓа да те проверува како мало дете. Уопште не е океј. Плус ти личиш на нормална и воспитана девојка, сигурно и на фаца ти се гледа тоа, башка требала да мисли пред да ти го издаде ако мисли дека нешо праиш
Дури и да "носиш" некој на спиење тоа е твое потполно право. Она што не смееш без дозвола да правиш во станот е да менуваш нешто посериозно, да правиш некои посериозни зафати, да фрлаш мебел за тоа се кажува. Или секако дека не смееш да уништуваш работи. За самото користење немаш потреба да и известуваш, ниту ненајавени смеат да влегуваат, уште помалку да чепкаат работи. И секако дека најнормално може и гости да си носиш и сѐ, ич не мора да ги најавуваш. Исто сите дефекти кои настанале сами по себе се должни сами да си ги санираат (течење, цевка, нешто не работи итн итн). Секако, барај си друг стан, не е убаво ич да си на штрек за нешто за кое плаќаш уредно.
@Ugly Duckling јас не би бунела воопшто, туку веднаш би почнала да барам друг стан. Нема поента да трошиш нерви на вакви луѓе. Ќе биде твојот збор против нејзиниот и гарант ќе те направи ненормална. Верувај, нема да те разбере. Само ќе се нервираш дополнително. Она очигледно не разбира што значи да го издава станот под кирија. А кога ќе најдеш друг стан, кажи и ја причината зошто се селиш.
Smeni brava I kluch I ne kazuvaj.Ako ti prerecat kazi za lichna sigurnost zatoa si primetila da vleguvaat.
Да но може во загуба да биде да го изгуби депозитот. А како влегла кога си дома, ако ти е клучот ставен од внатре не може да отклучи мислам? Во секој случај крипи е да ти претура по ствари а и кога ќе излегуваш треба да му мислиш што прави она у станот.
A smee nekoj da vleguva bez najava vo Stan koj go izdal?Jas bi se chuvstvuvala nesigurno I ne bi mozela da ziveam so faktot deka bilo koj od gazdite ke si vleze koga ke posaka. Zamisli da ima nekoj koj go privlekuvas Ili si umislil deka te posakuva?
Па добро ама сепак станот е на сопственичката, не е на Агли. Не може да мења брава на стан шо не е нејзина СОПСТВЕНОСТ. И онака девојчето е у право и е у добра позиција. Тоа ако го напраи може и пријава да си заработи. Боље она да ја пријави газдарицата, или да си бара нов стан. Него од невина да се напраи крива. Не може да смени туѓа брава како така.