1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Животот во Австралија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од frosyGrc, 9 април 2016.

1. merry.blues

merry.blues Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2011
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    33
    Fala mnogu na odgovorot! Jas kolku sto procitav po forumi, diplomite se priznaeni, samo za nekoi struki treba da se dopolagaat ekstra ispiti.I mene ne mi se sfigja toj zastaren mentalitet, ama na sobirankata ne zapozna ni eden normalen covek?? Jas bash se nadevav na tie dijasporski sobiranki, posho ne veruvam deka avstralijancite se sosema otvoreni za druzenje, barem ne na nashiot tip na druzhenje. Ti na studii otide tamu?

2. merry.blues

Се зачлени на:
    5 септември 2011
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    33
    А дали староседелците @bittersweet, @мкд98, @toogood и @MrsH можат да додадат нешто на темава?

3. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Имам некое мало познавање од темава и затоа ќе ти коментирам - имаш неколку опции ако веќе сакаш да одиш Австралија.
    1. да си најдеш некој и да стапите во брак :) - најлесно :)
    2. да се запишеш како студент, имаш шанси да си ги продолжиш образованието - за тоа не ти требаат роднините туку пари готовина (кредит од банка и тоа е тоа или да го учиш англискиот јазик
    3. за информатика секогаш има работа, но поголеми ти се шансите да се запишеш на факс, магистратура таму - еден другар така си направи и потоа си најде работа и си остана

4. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.329
    Jas neziveam vo Avstralija.
    Mozam da ti kazam kade da baras najvazni informacii. Informacii koj mi bile neophodni koga sum se selela ama nemalo koj iskrajno da mi gi kaze zosto kako gospod gi dal makedoncinjata za preuvelicuvanjese se bese 50% uveliceno.
    Edno sto nema da go zaboravam "prasina nemalo, konduri netrebalo so godini da iscistis".
    smesno, nepotrebna informacija koja nikogas ne bi me pokolebala da ne se otselam, ama treba da se spomne megudrugite prikaski koj gi slusav.:lol:

Kako i da e web starnicata za iselenistvo na Kanada, Avstralija i Amerika se taka narecen prepis edna od druga,.
    Ako znaes da se snajdes kaj edni mozes da se snajdes kaj site.
    Napisi sto ti treba ke najdeme prav odgovor.

Inace jas za sebe da si kazam ic nejkum prikaski sakam fakti.
    Koga prasuvam nesto sakam da mi se posoci web stranica i toa validna, da se uveram deka ne e informacija od tetka mu na komsijata, pa negovata bratucetka:rofl:

5. frosyGrc

frosyGrc Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2015
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    1.886
    OK можеби се признаени делумно дипломите, но ако не запишеш факултет како би дошла? Единствен начин е да се мажиш овде друг начин не постои...

На собиранката бев само саат ипол, покасно отидов зошто бев на работа до 9 30 вечерта. Се запознав со тие што беа познаници на нашите роднини и тие што беа со нас на маса.
    Овде нема само австралијанци, има многу косооки, индијци, италијанци. Овие првиве многу преовладуваат.

Јас не студирам, туку со дечко ми се регистриравме и тој запиша факултет и е носител на виза, а јас како негова жена само се шлепам :)

Ваму каде што работам и кај што ме викаат на повик, имам колега 20 год и колешка 30тина год, македонци. Дечкото се фалеше дека многу излегува со другарите, девојкава си шета со братучедите што и се тука...
    Јас во петок сум на роденден во некој локал, па ќе пренесам каков им е ноќниот живот :)

Околу нашиот тип на дружење, ме интересира што сме ние толку посебни, и што е толку посебен социјалниот живот во Македонија што сите се исто ме прашуваат?

6. frosyGrc

frosyGrc Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2015
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    1.886
    Точно е се ова што си го пишала, но ако нема бугарски пасош ќе и треба гаранција од тука (нас 40.000 долари ни бараа за 3 год за двацата), а ако нема од тука кој да гарантира ќе мора она од Македонија да прикаже толку пари на сметка.

7. мкд98

мкд98 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    50
    По мое мислење нема социјален живот како што има во Македонија. Може ова не важи за сите но ретко е да најдеш луѓе со кои можеш да се дружиш. Тоа е нешто што најмногу ми недостасува во споредба со Скопје.

Австралијците се по затворени луѓе, си ја гледат својата работа и не се мешат многу со други нации. Старите Македонци се дружат си имат пензионерски друштва, организации итн. А за младите понекогаш има забави каде што можеме да се собираме но јас ретко одам дека за мене тие собиранки се малце селски со некои непознати пеачи од Македонија што глумат дека се многу популарни.

За твојата ситуација би требала да провериш и да видиш дали ја признават дипломата. Ако се е во ред не би требало да имаш работно искуство.

8. frosyGrc

frosyGrc Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2015
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    1.886
    Колку време си тука? Немаш стекнато круг на пријатели барем Македонци? Австралијанците можеби се по диви, а маж ми ми кажува на факултет кинезите си се делат у една група, индијците у друга, што е нормално, ги поврзува и јазик и култура на живеење и се. Он се дружи со неколку со некои од нив ама најблизок е со еден Либанец, си даваат контакти за работа, пијат кафиња на пауза ...а за кинезиве коментира дека се питоми луѓе.

Мене искрено дремењето по кафиња во Скопските кафичи и гледањето у телефон додека си на кафе наместо да праиш муабет ич нема да ми фали. Исто така искачањата во диско само колку да бидеш виден исто така ич нема да ми фалат. Мислам дека само луѓето ќе ми фалат што е нормално.

Постариве тука, цел живот робуваат на куќите, само си идат по гости и се споредуваат кој има поголема куќа, кола и слично. Помладите што се родени тука се сосема друга приказна. Се на се, мислам дека овде има многу повеќе што да се прави, каде да се прошета, што да се види.

9. frosyGrc

frosyGrc Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2015
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    1.886
    @мкд98 само ја и ти онлајн ова време :)

10. мкд98

мкд98 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    50
    Хаха да па тоа е кога сме на крај свет :)
    Имам 18 години и тука сум 16 години. Но барем еднаш во годината си се враќам назад во Скопје. За овие 16 год сум стекнала пријатели но сеуште ми е тешко да се склопам со младите што се родени тука и со нивниот менталитет. Може и поради таа причина рачунам дека имам повеќе другари во СК и мислам дека во Македонија луѓето повеќе се дружат.

Да и јас истото сум го заприметила кај мене на факултет, сите нации се поделени и само се мешат со нивни луѓе.

На frosyGrc му/ѝ се допаѓа ова.
  11. merry.blues

Се зачлени на:
    5 септември 2011
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    33
    ахахахах па да, ни ја не сум фан на тој начин на живот, цел ден по безвезни кафиња да висиш. Ама од друга страна живеев во Словенија 3 години и се трудев да не се дружам со македонци, да се претпопам во локалното население ама на крај дури и во депресија паднав од што не ми одговараше нивниот ладен менталитет. И затоа сега барам држава у светов каде што ќе има барем приближо толку топли луѓе како нашите или голема македонска заедница.

Значи и таму фали ваквиов начин на дружење, а?

12. MrsH

MrsH Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    134
    Незнам каква дружба очекувате, тоа си е индивидуално. Јас со Австалијци се дружам, со наши послабо. Мажот ми не е Македонец и не збора Македонски. Скоро сите пријатели ни се Австралијци. Имам една добра другарка Македонка со нив се дружиме и то е. Инаку вака фамилијарно се дружиме, одиме по вечери излети за викенди. Петок сабота навечер по ноќни клубови не одиме, нема кој деца да чува а и јас претежно сум на работа па мм дома со децата. А колеги колешки нормално се дружат и шетаат како јас што сум шетала пред да имам деца ако не и повеќе пошто си се финансиски независни и не чекаат како јас што чекав од мама и тато пари за да излезам. Сами си живеат (со цимери) си работат и си шетаат кока си сакаат колку си сакаат. А и јас си излегувам со другарки на вечера или во паб кога можам ( јас и другарките) или пак на вечера и на кино. Порано беше почесто зашто и јас и другарките не работевме, седевме дома со децата. Сега децата почнаа на училиште и сите која порано која покасно почнавме на работа така да нашите излегувања се намалија од еднаш неделно до еднаш месечно, па некогаш и на два месеци. А изначека не сум староседелец само 10 години сум тука.

На frosyGrc му/ѝ се допаѓа ова.
  13. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Тоа и ми беше муабетот за некој погоре ме искара, навистина 12 000 еур за наш стандард е премногу, ако немаш помош од некој роднина таму, а таму сите се фалат дека имаат пари (има исклучоци да се разбереме) .
    Ако не друга опција ти е кредит од банка и бркај си работа тоа е тоа
    трета опција - седи си МК :)

14. Askopje

Askopje Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    547
    @frosyGrc колку кошта еден предмет на факултет? Маж ти на Мелбурн факултетот е?(ако не е тајна) И ако може да ми кажеш некој друг подобар факултет,знам дека имаат повеке? :)

Имаш ли видено пајаци или некој чудни животинки? :)

Последна измена: 1 јуни 2016
  15. Askopje

Askopje Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    547
    @MrsH @bittersweet Јас се пребарав и ништо не разбрав :)
    Сакам да се запишам на факултет ,а во Мелбурн ги има многу, за bookkeeping i accounting нешто такво.
    Ке може ли да ми кажете кој е подобар факултет за студирање после кое ке можам да најдам работа, како книговодител или администрација или како receptionist небитно само да може да се влезе негде.
    Дали е паметно прво да се заврши некој курс, како Диплома на TAFE ,па да се најде некоја работа и да се продолжи со bachelor degree ?
    И ако сте информирани колку отприлика е fees за еден предмет за domestic и за international студент.
    Сигурно шансите за работа и студии се ок иако сум на 30?
    Фала ви :)

16. мкд98

мкд98 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    50
    Јас сум domestic студент, учам на факултетот 'La Trobe' и за секои предмет плаќам околу $1200.
    А за international студент (bachelor of accounting) сумата е $27000 од година.
    http://www.latrobe.edu.au/courses/accounting

17. Askopje

Askopje Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    547
    Може ли ова да се запише онлине, да се учи distance од дома?

18. мкд98

мкд98 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    50
    Не може.
    Но има други факултети каде што можеш да учиш онлине https://www.open.edu.au

На Askopje му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MrsH

MrsH Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    134
    За интернационални студенти не можи да учиш онлајн. Мора да одиш на настава и мора 90-95% редовност.

На Askopje му/ѝ се допаѓа ова.
  20. lucky_157

lucky_157 Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Sakam da prasam imam tetka vo avstralija moze li taa da garantira za mene da stavi pari na smetka bez da studiram ??