Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Животот во Австралија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од frosyGrc, 9 април 2016.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.940
    Допаѓања:
    48.129
    Ракија

На minneymouse82, tambelina, VDT2906 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. minneymouse82

minneymouse82 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.548
    За домаќинката филџани/ѓезве такво нешто.
    А и нема срам да ги прашаш особено ако немат отидено во МК долги години.

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.077
    Допаѓања:
    33.131
    Зависи колку повозрасни.
    Ние во Америка до сега сме праќале/носеле нешто вакво: https://esnaf.eu/mk/blog-mk/doznaj-poveke-za-filigran-od-srma/ или вакво: https://www.avers.mk/product-category/suveniri_vo_ramka_od_kulturno_nasledstvo-2/.

Или пијалок од типот убаво вино или ракија.

4. ngirl123

ngirl123 Активен член

Се зачлени на:
    2 август 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Nekoj so studentska viza zaminat za Mebourne da me kontaktira? mi treba sovet :)

5. Mamamina

Mamamina Нов член

Се зачлени на:
    5 октомври 2022
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Zdravo sakam da prasam dali ako si na studenska viza a mometalno treba da se porodis vo Avstralija kako odat rabotite eden sovet vi blagodaram

6. minneymouse82

minneymouse82 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.548
    Мора да имаш здравствено осигурање. Ќе платиш нешто ситно плус или ништо. Зависи каква полиса имате.
    Бебето нема да добие Австралиско државјанство (ако вие немате).
    Ќе добие бебето Австралиски извод. После ако треба му вадиш МКД пасош

На Mamamina му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2022
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    54
    Na koi nacini bi mozelo da zaminam vo avstralija nesto kako work and travel?

8. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.481
    Ако некој се преселил во Австралија нека ми пише, многу ме интересира легалниот процес.

9. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    11.455
    Кога читам какви услови има таму, се е како по книга, тоа од искуства на луге што живеат таму.
    Здравство, образование, плати, закони, заштита на жената.... Како во некоја бајка, како во некој друг свет. Само што е многуу далеку. Јас како што сум носталгична за дома, не знам како би издржала.
    На ум сум да се преселам некаде каде за 2 часа со авион се стигнува дома. За некој што не е носталгичен, што пакува куфер и не се врти назад, овие услови се премија.
    Јас каде и да одам прво помислувам за колку часа би стигнала дома :tmi:, се останато потиснувам, а не би требало да е така.

На jagotka123, theunforgiven, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  10. ^mila^.m

^mila^.m Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2022
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    23
    Здраво некој што студира во Австралија нека ми пише имам неколку прашања

11. Curious cat

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.481
    Каков е процесот на добивање виза? При крај сум со студии, сакам да работам и сакам сосема да се преселам. Ама немам никој таму. Има начин?

12. liliput22

liliput22 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    579
    Здраво

Јас живеам во Австралија и можам да ти одговорам општо на твоето прашање- но за поконкретно најубаво со агент. Моментално хаос е со миграција во Австралија-затегнаа многу посебно сега од 1 Јули оваа година. Ако порано беше прилично лесно да се добие студентска виза сега веќе не постои тоа. Мора да си genius student за да ти ја прифатат апликација. Друго за да работиш- односно за да добиеш спонзор виза треба некоја фирма од тука да сака да вложи во тебе пари за да те спонзорира а ти требаат минимум 2 години работно искуство во твојата струка а притоа твојата струка треба да да е на листата на барани струки тука во Австралија (значи не секоја струка). А многу е тешко да се најде така фирма од Македонија. А и фирмата под претпоставка да ја најдеш мора да биде approved sponsor што значи не може секоја фирма си има услови за тоа. Ако немаш роднини или фамилија блиска и добар кеш за почеток од неколку илјади евра многу е тешко и скапо. Тоа вака накратко. Најубаво земи збори со агент или читај за визи во Австралија за да знаеш отприлика како иде процесот. А и заборавив ако не си медицинска сестра или занает некој најубаво ич не почнувај- моментално само nursing и trade occupations им требаат. Поздрав пиши ако уште нешто те интересира

На Curious cat и m.i.g им се допаѓа ова.
  13. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    19.647
    Моите баба и дедо се државјани на Австралија но се починати , дали би можела да земам пасош австралиски?

14. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.782
    100% Не.

Ако баба ти или дедо ти ( еден од нив дефинитвно) бил државјанин на Аус и во Австралија му се родило детето ( во случајов твојот родител ) родителот твој би добил државјанство веднаш.
    После ко си се родила ти, требало да поднесат барање за твое двојно државјанство ама то е можно само ако си помала од 16 год. Ма да претпоставувам твоите родители се родени во Мк,така? Тогаш таа опција отпаѓа од старт

Виза е тешко сега да ти дадат , за државјанство нема шанси. Јас сум во Австралија години ,па уште немам државјанство

Последна измена: 7 август 2024
  15. Curious cat

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.481
    За работа ли си таму? Како успеа?

16. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.782
    Не, мажена сум за Македонец роден во Австралија.

На Curious cat му/ѝ се допаѓа ова.