Животот во Загреб

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од Srekicka, 27 јуни 2010.

1. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    Znaci razocarana sum od se vo nasava drzava :@ me nerviraat nepravdite na fakultet, nepismeni arogantni stvorenja so edvaj 4-to oddelenie sto mi se pravat pametni, toa sto kaj nas nisto sto e vredno ne se ceni. Eve ke zavrsam fakultet, sum se macela tolku vreme i posle sto...nisto. Ako mama i tato nemaat firma da me zaposlat ili ako nemam dovolno dobri vrski ili pak ako ne sum partiski aktivna, se paga vo voda- se e za dazbe. Sto mislite za Hrvatska, potocno za Zagreb me interesira kako stojat rabotite tamu? Od mnogu luge sum slusala deka se e podobro od ovde, deka mnogu se ceni visokoto obrazovanije i deka e navistina dobro plateno. Jas otkako pocnav na odmori da idam tamu mnogu ja zasakav i Hrvarska i hrvatite...stvarno se super, megutoa mi trebaat mislenja od nekoj poiskusen pls help

2. lebarka

lebarka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    26
    Јас имам живеено во Загреб некое време и можам да кажам дека се понапред од нас. Но, сепак не се толку напред колку што мислиме, и таму има врски, и вработување на партиска основа итн. Платите се барем 2 пати повисоки од кај нас. Исто и цените се повисоки (но не 2 пати повисоки), па затоа кога ќе направиш сооднос просечна плата и цени заклучуваш дека во Загреб стандардот е повисок од кај нас. Добро е и што имаат голем број на странски фирми. Факултетите се подобри од кај нас, но не толку добри како на запад. Мене ми се допаѓа Загреб затоа што има дух и доста богата понуда на културни случувања...

3. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    Fala srcka za odgovorot :) me interesira kako bi se snasla tamu so rabota, smestaj, drustvo....dali kako ekonomsit bi nasla dobra rabota?

4. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.053
    Допаѓања:
    137.017
    Јас многу го сакам Загреб. Да имам шанса уште утре би се преселила таму.
    За работа, не сум сигурна како би било. Треба да видиш колку се погодени од кризата и слично. Тие се големи националисти, па можеби нема да биде лесно да се најде работа, особено периодов. А и јас исто така мислем дека и таму врските играат голема улога. Но исто така верувам и дека кога човек нешто сака да направи - ќе успее во тоа, па ако си решена, само напред!
    Можеби не е лошо да се посветиш на некоја доедукација таму, тоа сигурно би ти ја олеснило работата.

5. Krisi

Krisi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    153
    Мислам дека треба прво да се распрашаш дали е признаен факултетот(јас разбрав дека имаш завршено,или дека си при крај) таму, па за можеби ќе треба нострификација на дипломата и сл.И многу зависи и кој факултет. Јас исто сум размислувала за Загреб, бидејќи не е многу далеку ,а доста е подобра ситуацијата од тука.Ама тоа само беа мисли ,без конкретна реализација. Меѓутоа мислам дека не е се така сјајно и таму, посебно не за работа,ова е сепак Балкан,врските се насекаде, и мислам дека ќе ти биде доста потешко како странец да се вклопиш и да се запослиш во некоја јака фирма.Инаку вака како град ми се свиѓа, не е многу голем, како Скопје отприлика,можда малку поголем, многу чист,среден и културен свет.
    Не е мала одлука да отидеш таму, вероватно сама планираш, да најдеш стан, кирија, работа , доста голем чекор е, размисли.

6. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    Pri kraj sum na ekonomski fakultet i mislam deka e priznat i vo Zagreb. Inace ova ne se samo misli jas seriozno razmisluvam da se preselam tamu, zatoa sto mislam deka so mojot fakultet bi se snasla za rabota (sto e najbitno). fala za sovetite :)

7. katka-slatka

katka-slatka Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    47
    Зошто не пробаш нешто друго,да речеме Словенија? Ако си решена за во Загреб уште 100км до Словенија барем се е подобро,добра плата,сега висок стандард ама спрема платата... Распитај се добро пред да направиш некоја грешка и тоа огромна во твојот живот. Како прво ако најдеш работа таму,ке најдеш стан и таму остануваш да живееш до крај,верувај ми зборам од искуство. Сега Македонија ти се чини дека ништо во неа нема добро,ама после едвај ќе чекаш да си идеш дома. Како и да е како македонциве нема никаде... ;)

8. Krisi

Krisi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    153
    Па добро.Словенија е во Еу, и со самото тоа е подобар и стандардот и платите и се.Меѓутоа,за работа и подолг престој е многу покомплицирана процедурата,плус тука е и јазикот,кој на нас ни е скоро па непознат.Хрватскиот пак е горе доле разбирлив, и познат.

9. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    Da i jas prvo pomisliv na Ljubljana i imam drugar slovenec i mi rece kako sega sto e loso u Slovenija, nikogas ne bilo. Znaci ni za niv nema rabota, a za stranci bi bilo uste potesko, plus jazikot e problem a sloveneckiot veruvaj ni od daleku ne e lesen. Zagreb mnogu go sakam a i ne e mnogu daleku. A ako ostanam ovdeka sto ke pravam....nemam ni vrski ni nisto a samo jas znam kako pominav na fakutet i stvarno ke mi bide krivo ako ne se isplati. Jas ne ocekuvam deka ODMA ke se vrabotam kako ekonomist vo Zagreb vo nekoja kompanija, zatoa sto sekade prvo svoite si gi butkaat...ali so tek na vreme se nadevam deka ke uspeam vo celta.

10. lebarka

lebarka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    26
    Не сум економист, па не можам да кажам дали има работа за економисти. И они се погодени од кризата и цело време се жалат, ама сепак далеку подобро живеат од нас. Дека се националисти, тоа сигурно да. Но искрено подобро е да си во Хрватска македонец, отколку разбирливо србин, босанец или словенец. Моментално најдобро мислење имаат за македонците. Барем јас таков впечаток добив. Исто ќе треба да се потрудиш навистина да го научиш јазикот, ама мислам дека нема да имаш никаков проблем да се прилагодиш. Да сум јас на твое место би пробала да живеам таму. Некој предложи погоре да идеш на мастер во Загреб. Мислам дека тоа е супер идеја. Кај нив студентските служби подобро работат одколку кај нас, па можеш да најдеш привремена работа, која може да прерасне во постојана... Мој предлог ти е да провериш малку по хрватските форуми што зборат хрватите за ситуацијата кај нив. Може да се распрасаш и во Хрватска амбасада, а и да погледаш и некои странски фирми кои имаат преставништво во Хрватска.

11. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    Ok, jazikot mislam deka nema da mi pretstavuva poseriozen problem i da i jas imav vpecatok deka ne pocituvaat nas makedoncite, jas edinstveno znam od po odmori sto sum idela i stvarno bea mnogu ljubezni. Mi se cini deka mnogu se po opusteni od nas i nekako poniteresen zivot zivat.

12. katka-slatka

katka-slatka Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    47
    Луѓе бре,како сте се фатиле за ова кризата,како не знам што. Како прво нема работа за градежни работници,за продавачите,за работниците во фабриќи,за шофери... А за оние со факултет секаде и секогаш има место,без разлика дали е криза или не...

13. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    leleee neznam sto da pravam...na 10 uma sum. Od edna strana mnoooogu sakam da idam, a od druga strana strav me faka kako ke se snajdam....

14. LadyStyle

LadyStyle Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    121
    Вака...ја живеев малку во Загреб...и вака е ситуацијата
    Платите се дупло поголеми(и друга форумџика така кажа)
    Цените се дупло поголеми
    Кирија е ств голема и сметки(така да ќе трошиш пари колку во Скопје)
    Луѓето ги има различни..ама многу се сериозни(ладни)
    Ќе бидеш опуштен..ама не сосема..таков им е менталитетот...
    Не ме фаќај за збор,само кажуем како било...може некој друг искусил друга ситуација :)
    Позз ;)

15. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    672
    Хрватска ми е втора татковина после Македонија, одам често таму знам како дишат, се што е кажано погорее точно, да не се повторувам, друго многу е тешко таму работа да се најде, а во последно време и хрватите кои имаат можности одат за Словенија бидејќи е подобро, моментално и кај нив кризата се повеќе навлегува, така да еве и јас доколу ми се пуржи можност во Словенија да работам ќе отидам, без разлика што имам хрватско државјанство не сум успеала да најдам работа, инаку хрватите до неодамна имаа многу лошо мислење за нас и ден денешен доста од нив не третираат ко цигани.

но секој со своја среќа! ;)

16. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    286
    околу Загреб !!!!!!! го обожаваааааааам
    имам братучетка што живее таму и одам мноогу често , исто и ја сум размислуувала да се преселам ама све некако нака и никако не ја сватив сериозно работата и ништо . скопје за загреб е село не село селце , градот е чист лугето се културни со манири се функционира ко шо треба (ја колку што сум почуствувала ) така да ако некој решил да живее во Загреб му ја посакувам цела срека на светот и да не се откажува

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.712
    Апропо Загреб, имам само позитивни импресии, среден, чист, град со висока култира. Луѓето си шетаат релаксирано и опуштено, со слушалки и музиче, добив впечаток дека градот дише со позитивен ритам и некој необичен мир. Преубавата архитектура остава без здив. Со задоволство би го посетила повторно Загреб, за шетање и уживање во неговата извонредна убавина.

На ЕденЧлен, KuklickaMoja, Филотеа и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    1.090
    Супер тема :) Дали некоја од вас живее и работи во Загреб?

19. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.788
    Одам во Загреб за недела дена, но уште не знам колку дена точно. За колку дена би ми препорачале дека може да се прошета и почувствува градот?

20. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    1.090
    Зависи што се' сакаш да видиш :) Ако сакаш да постеуваш музеи, да ја видиш Золошката, Максимир и сл. ќе ти требаат повеќе дена, да кажеме 4 дена, а за да го разгледаш центарот (Плоштадот, Каптол, Ткалчичева улица, Горњи Град) еве да кажеме 2-3 дена дека ќе бидат доволни.

На Sejfullai му/ѝ се допаѓа ова.