Животот во Македонија и животот во странство - споредба

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од mims-89, 2 март 2015.

1. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.206
    Допаѓања:
    32.851
    Пораснав во слични услови како и ти, голема куќа со двор, маалото беше полно со деца, секој ден игравме заедно. Роднини, братучеди гледав секоја недела, фамилијарни собиранки без исклучок за секој празник. Сите бевме блиски еден со друг, имав вистинско безгрижно детство. И сега кога сум возрасна ги имам истите навики, не можам да замислам да не бидам опкружена со најблиските, со моите, со внуците, со друштвото. Можеби сум премногу емотивна и приврзана, но баш поради овие причини немам заминато во странство иако имав опции. Не дека ми е идеално во државава, се соочувам со препреки кои ќе ги немав во друга земја, ама спокојот кој го чувствувам помеѓу сите луѓенца кои ми значат надвладеа и беше пресуден. Секако ова не ми е финална одлука, можеби некогаш ќе се преселам, ама засега останувам онаму каде што се чувствувам посреќна.

Е сега немам деца, најверојатно поинаку би размислувала во таков случај. Друго е кога сама се борам да опстанам во полураспадната држава, друго е кога би морала да се борам и за дете. Затоа размисли добро, обидете се да проширите круг на познанства за почеток, не се откажувај од сé што имате таму без да ги исцрпиш сите можности за социјализација и адаптација.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    И мене ова не ми е јасно.
    Не знам што се запнале олку со ова скратена слобода која никако да ја разберам. Ако мислат на тоа што во странство се почитуваат правила и закони тоа е цивилизациски, а не скратена слобода, а тоа што овде се' може да се подмити и е безредие врска нема со слобода туку е спротивното.
    Идеален амбиент нема никаде ама кога би можела да живеам во добра и развиена земја сигурно би пробала.
    Тука се' повеќе сум исплашена и уморна од условите. Не гледам никаква реална слобода овде.
    Слобода е да имаш достоинствен живот кој овде не постои реално, или го имаат само привилегирани поединци кои на крајот од денот пак го дишат истиот валкан воздух.
    Убава е само топлината која малку останала помеѓу некои луѓе овде, ама попрво би одбрала државата да ми ги олеснува некои пречки него комшијата да ми помага...

На theowndemon, Adidas888 и ArabellaStarfall им се допаѓа ова.
  3. Geronimo

Geronimo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    123
    Неколку пати ја читам темава.
    Со години живеев на раб на егзистенција. Се убедував себеси дека мојот избор "Македонија" е неправилен и секој разумен би заминал. Немав ни добра прилика да заминам. Верував во тезата дека овде живееме неквалитетно, дека се давиме во корупција, дека храната е лоша, квалитетот на животот е слаб.
    Е потоа де смени нешто, дојдов до пари. Бизнисот ми тргна силно напред! Е тогаш погледнав една друга перспектива на Македонија .
    За тој што има пари овде е се екстра. Немораш за ништо да фаќаш пријатели, се си плаќаш поштено, приватно, поскапо и со функционираш исто како во странство. А за пари - сегде има екстра услуга. Ако имаш пари има и квалитет на животот - добра храна, природна, доволно слобода, доволно, ред... Абе се е друго.
    Од тогаш наваму ниту еден момент ме зажалив што не заминав. Овде сум си на свое, во својот дом, со луѓето што ги сакам, со медтата што ми се драги, живеам во местото во кое што бев растен и за каде што сум скроен. Колку и да замижуваме - кај и да појдиме на туѓо ќе си бидиме туѓинци, кираџии, придојдени...

На happygirl, Adidas888, eliesaab и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Поентата е да живеат достоинствено сите!
    Не секој умее и сака да тера бизниси.

Не секој умее, сака и треба да тера бизниси, за како би го извлекол најдоброто од државата.

На SummerGirl, Selena01, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Geronimo

Geronimo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    123
    • Пишувај кирилица
    Tocno de. Ne sekoj umee da tera biznis. Toa vsusnost ne e ni "neumeenje" ama aj ke ja ostavime temata za drug pat.
    I vo stranstvo i kaj nas site sto ne se kadarni da teraat biznis (ne zborime za milionski biznis) i da pecalat ziveat na minimalec i edvaj kraj so kraj vrzuvaat...
    Nemam namera da ve ubeduvam i razubeduvam dali e poarno ili poloso vamu ili tamu, samo vi spodeluvam iskustvo...

6. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.206
    Допаѓања:
    4.405
    Дечко ти напишав и во порака, имавме фирма 20 години и не непреспиени ноќи не вложување не работење по 20 сати на ден не помага ништо кога законите во државава се менват преку ноќ, носат закони кој како ке фати фотеља....кој шо сака си прај и недај боже да го осети никој истото, не продавај пуфки ние да сме стабилна држава нема да земиме да споредваме кај е подобро кај е полошо
    Кај нас ако не си исповрзан со лоповите лошо ти се пиши

На SummerGirl, Biljarkata, Adidas888 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.932
    Допаѓања:
    7.682
    Види индивидуалното искуство не може да биде мерило за колективната состојба. И јас знам луѓе кои се дипломати а живеат во Мкд, исто знам и луѓе директори на огромни фирми/банки. Што се не. Знам колешка што седи дома а зема пари од 3 места. На таквите луѓе не им треба ниту Германија ниту која било друга земја. Тоа е факт.
    Мкд секогаш ќе е најубава ако некој се "снашол".
    Ама колку луѓе се "снашле"? И дали можеш ако немаш грб да се снајдеш??

Не

На eliesaab, Sweetymk, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.851
    Допаѓања:
    11.878
    Ме интересира, повеќето велат храната е пластична, не е како во Македонија, добро. А, водата каква од чешма?

9. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.603
    вода си купуваш, од чешма вода е многу мал процентот на земји во светот шо можеш да ја пиеш, во глобала е добра за миење садови и слично ама не се препорачува за пиење

На SummerGirl и elenaklasik им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.908
    Допаѓања:
    186.856
    Вода си купуваш , ако живееш на остров ваљда:D.
    Значи Странство не е едно. Водата во Грац на пример, треба да биде заштитена од Унеско. Таа од чешма. Сегде во Европа се пие вода од чешма, е сега зависи колку ти е проблематичен стомакот на промени. Во државава, во друг град да отидам, морам да купувам или флаширана или линекс:x. И во мк исто. А ништо не ми фалеше дури живеев во мк, во поглед на вода, ама ете.
    Храната ниту е пластична ниту незнамкаква... и тоа зависи од место до место, море од супермаркет до супермаркет. Тие овошја и зеленчуци од Холандија се пластични, тие од Шпанија на пример не се. Локални производи на органски производи нормално се топ, и научна фантастика во споредба со тоа што може да се најде во мк. Е добро, затоа ко ќе купам кило телешко ко златна плочка да сум купила се осеќам, ама тоа е друга тема.
    Не сме страдни ни за вода ни за храна, за памет сме страдни (facepalm).

Ние што сме одамна заминати сме виделе многу подобри времиња, па сега ни изгледа како да е распад на систем. И затоа си мрчиме. Мислам има уште малку дури се распадне системот, ама со сидрото влечеме натаму:drunk:

На јolene, Herrera, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.603
    За се се сложувам освен за ова делумно !
    Глуп да си и пари да имаш - подобра комбинација нема, чунки многу памет не е на арно и главата ќе те боле !

На SummerGirl и Biljarkata им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.908
    Допаѓања:
    186.856
    А глава да боле, тоа не- после треба на доктор да одиш, а и него не го боли главата:D... така што:x...ќути и викај ура:bandit:

На Herrera, SummerGirl и Realist1 им се допаѓа ова.