Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Животот во Македонија и животот во странство - споредба

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од mims-89, 2 март 2015.

1. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Ај па и ти и @Herrera со мислењава да имаш некој покрај тебе, аман бре девојки уште пред векови наназад сами кога оделе на печалба како не им викале да имаат некој покрај себе?
    Па и во странство не се толку недруштвени особено ако си во кварт со наши, таму секој нов сите го знаат.
    Па може ќе живееш со некои наши, па од цимери да ти станат нешто повеќе, нема да си сама, кога ќе шетате има кој да ве слика за на инста, си делите сметки за се, за храна и други потреби.
    Има многу поволности во странство. И навистина ќе се прероди.
    Е сега имаш и опција да одиш буквално сама во кварт кај што се староседелците таму.
    Ама таму е поскапо и таму одат памбициозните кои за да не останат сами си се омажуваат со нивни таму и така.
    Врти сучи пак и тие се преродуваат.
    Факт е дека во странство има повеќе можности за секого. И сам и да одиш и останеш не е страшно. Платен ти е трудот повеќе од доволно. Ако си разумна со трошоците останува и да заштедиш.

На dayla и eliesaab им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.927
    Следниот пат кога ќе одам во странство, не земам маж со себе. Странски ќе си најдам. Едно фајде па од наш маж, што да ти кажувам. Тие странските и перат, и месат и пари носат. Не дека вака е лошо, ама секогаш може подобро;)
    Во кварт со балканци и останати преселници, њет :shake:. Мене реално ми одговара животниот стил, луѓето се тивки во начело, не се многу љубопитни за мојот живот и секогаш се искрени (со исклучок на преваранти професии од типот на мајстори). Ако се зближиш со некого, скоро секогаш можеш да сметаш на помош доколку ти е потребна.
    Единствен проблем е што за многу работи мораш да чекаш, на фризер се закажува за недела до две однапред, кујна чекавме 2 месеци. Ама па не ми треба кујна и фризер секој ден8)

На DAngel, Dust, Doozy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Па како маж пари што не носи дома не е маж? А таму ем евричи ти носи ем пере. пегла, чисти се:D
    Настрана шалата и кај нас има мажи кои делат обврски по дома, како ќе си го воспиташ така ќе прави.
    За животниот стил таму нема збор, и мене исто ми одговара и од исти причини кои си ги пишала. Е ова со чекањево не знам за тоа толку. Во странство како помала со моиве имам живеено некое време, ама искрено на мајка ми ни влакно од коса и било криво-лево па ни кујната сме ја реновирале како што памтам со толку закаснување. А може и дете јас па не сум приметила се како е:?:;)

4. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    1.980
    Па не е баш дека со сигурност ке се 'препороди' некој надвор од Македонија. Зависи од условите што ги имаш тука а и преференции за тоа како живот сакаш. Ако имаш добра работа тука, финансиски добро стоиш - и тука животот нуди многу поволности како на пример, полесно обезбедување на сопствен дом, кујната наша, фамилијата ти е тука, обично подобар социјален живот итн. Е сега културата на народот е такво како што е, и ако си тип што тоа многу ти смета - и тоа е релевантна причина за исселување. Според мене нема правило, секаде може да се биде срекен, само сум приметила дека добар дел од лугето тука гајат илузија дека надвор од земјава мед и млеко тече. Сега барем е лесно за иселување, сите што мислат така им посакувам да го направат тоа и да се уверат дека не е така. И таму ке има негативни работи само од друг тип.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.434
    Допаѓања:
    5.020
    Ако немаш некој да те бутка во странство, тешко е.

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.565
    Допаѓања:
    43.002
    Е како не е исто дали си сам или со близок, може ќе имаш пријатели и комшии и се ама не е исто да имаш, маж, дете, дечко, брат/сестра. Маж ми беше сам 7м и падна психички, друг човек е сега кога сме заедно, секому му треба подршка и некој да те дигне кога скроз не гледаш излез.

На Juicy, Askopje, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  7. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Кога ќе осети човек на своја кожа ќе направи разлика и нека одлучи.
    Вака со туѓи искуства ништо... :D
    Според мое искуство на никого не му препорачувам сам да тргне.
    Бев далеку од моите ама седев со дечко ми и не осеќав толку празнина, ама сега овој период и од него сум разделена за кратко и не можам да издржам.
    Мислам паѓам психички.

Овде имам тетка, први братучеди, друга фамилија, колеги од работа кои ги знам од порано и пак сум осамена.
    Еден куп луѓе ама најблиските ми ги нема.
    Среќа станува збор за 2 месеци и ќе стегнам заби, ама уште сега ми иде да собирам куфер и да фаќам авион.

Запознав и нови луѓе, па со една девојка станавме ептен блиски за кратко време, ама не е тоа тоа.
    Откако ќе помине ова нема шанси веќе да сум разделена од најблиските.

Има луѓе кои се психички силни но не верувам дека постои некој на кого му е сеедно да е разделен од сите најблиски.
    Па празници, па родендени, па собиранки....а ти гледаш на камера.

Друго е да имаш близок, друго е таму да создаваш другарства.
    Убаво е да имаш што е можно повеќе контакти, ама убаво е и кога ќе се вратиш дома да те дочека некој близок и сакан.

Џабе и пари и се кога си далеку од сите најблиски.

Ова пак ќе нагласам според мене.
    Може некој па намерно бега од сите блиски :| затоа прво секој нека си проба како му одговара.

На green.eyes, 1209, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  8. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    5.610
    Јас дојдов сама во странство, дете, со мене само куферчето, амбиција и инат на магаре, без буквално никој да познавам ниту да ме бутка. Сигурна сум дека би било далеку полесно да сум имала некој, ама и ко што ме ојачаа овие години, ништо друго не би можело.

Муабетот ми е, никако не би рекла не препорачувам странство ако си сам, а сигурно никој не дошол сам зашто имал друг избор. Ако си истраен, со верба во себе и цел, само цепајте право. :)

На Safira26, Luminary, злоба и 9 други им се допаѓа ова.
  9. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    77.485
    Кој тоа те лаже? :rofl:
    Беше да пробаш?

Баш денес лесно се пробива во странство. Има фб групи, балканци еден куп, романци и пољаци е полно насeкаде.
    Бугарите највеќе ми се нашле за контакти. А во последно време пољаците. Доволно ти е некој да ти поткаже нешто и за 2 месеци имаш нова работа.
    Во малите места е потешко за работа, ама па становите им се смешно ефтини. На крај на месец секако ќе си со заштедени барем 500.

Заборавете дека во странство е мед и млеко, голема плата со 35 саати неделно. Ако кај нас се вработува со врски, тука е со работливост. Ќе жртвуваш некоја година турбо работа и резултатите се загарантирани.

Депресија мава кога ќе ти помине еуфоријата, сфаќаш дека си никој и ништо, дека мрчењето и самосожалувањето не носат ништо убаво. Ппсле си сфаќаш дека мораш да работиш, сакал ти или не. Дека нема тато носи мама меси, дека мораш ти и да одработиш саати, и да испереш, исчистиш, дека ти мораш сам да си го заработиш "американскиот сон ". Тука ништо не се дава на тацна. Нема врски, дури и да ти помогне некој да се вработиш, ако забушаваш, за 3 дена леташ од работа.

А пријатели тука има многу. И тоа вистински пријатели. Некој што те знае извесно време, ако си во срање ситуација ти подава рака, најискрено и најдругарски. И не, не зборам за наши луѓе, од наши подалеку :party:

На Gosh, Purplelilac, boomsleng и 12 други им се допаѓа ова.
  10. Lancier

Lancier Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2019
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    606
    Od druga strana ima mnogu primeri na Makedonci sto se vratile od stranstvo.Zasto?Ne znam iskreno.Znaci stanuva zbor za visoko kvalifikuvan kadar dobro etabliran vo svojata struka.

Novata ministerka za socijala Rasela Mizrahi se vrati.Taa se obrazuvase i rabotese vo Izrael i Kanada.
    Doktor Tadzer od Sistina isto taka od svoi 19 godini e von Makedonija.Se vrati i toj.
    Goran Pandev igra fudbal vo Italija no zivee vo Strumica.Kire Lazarav seuste zivee vo Mkd.Pero Antic kosarkarot ziveese i igrase vo NBA,Srbija i Grcija no se vrati vo Skopje.Ana Durlovska operaskata pejacka i taa se vrati vo Mkd.

Ne deka sme najubava zemja no verojatno doma najprijatno si se cuvstvuvaat:)

11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.064
    Допаѓања:
    12.800

Ми се допадна тој дел кај што кажува дека за три дена леташ ако забушаваш, а овде некој рмба, а некој со години забушава и на крај побрзо напредува тој што забушава. И тоа се случува.

На SummerGirl и honey.11 им се допаѓа ова.
  12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Не сум пишала во темава.

Споредбата е огромна. Кога би бирала зборови да опишам и ден денес не сакам да се вратам дома. Јас дома не припаѓам,Македонија не е мојот дом. После не знам колку неуспешни cv-ја и спуштање едно ниво подолу од нивното милион пати сум посреќна овде. Освен сум своја,опуштена,не мора да се преправам.

Поразлично е од други земји,секоја земја си ги сака своите граѓани,ама странците ја имаат работната сила.

Би споредила со брза помош,полиција, пожарникари во однос на нивно реагирање Македонија може вода да и носи на Малта. Се јавуваш викаш нешто од наведеното за 5мин ти се цртаат пред врата.

Здравството е бесплатно ако си во работен однос,доколку си турист и имаш осигурување исто. Приватно е скапо,па каде не е.

И не,не плукам по Македонија само сум разочарана.Македонија нема што да ми понуди на мене, јас си ги знам своите вредности и квалификации и колку треба да бидам платена.

Се водам по принципи. Не ја величам Малта,јас сум ја избрала заради менталитетот и што овде не покажал никој со прст на мене,додека во Мкд секој тоа го прави.

Островот е прекрасен,менталитетот е скроз различен и нормално нема да прогледаш додека не видиш.
    Кога идеш на шетање по други држави гарант си мислиш дали се пронаоѓаш некаде,дали би работела таму.

Друго што сакав да кажам саатницата е мала, не го оспорувам тоа зависи се од позиции и компании. Некоја компанија може да нуди и голема саатница а позицијата да е гола вода.
    Така и јас лани кога дојдов тука т.е. преклани се осврнав на рекла кажала муабети.

Друго,социјално можеш да земаш ако си бар 2 години на Малта и тоа плус 400 евра и да си во работен однос.

Има негативности секој ќе проживее тешкотија првата година особено ако си сам,а ако сте двајца е подруго затоа што имаш подршка,грб да се потпреш. Трошоците се помали.

Точна е изреката Бегај од Балканци,јас најдобро поминав со Срби,а најлошо со Македонци. Не би да должам за ова.

Која земја и да ја изберете верувам посреќни ќе бидете.Македонија тоне,тоа е факт.

На eliesaab, Luminary, faye и 12 други им се допаѓа ова.
  13. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.758
    Допаѓања:
    172.985
    И јас се вратив..не сум ниедна ке горенаведениве ама ќе ти кажам и зошто се враќаат ;)

Јас се вратив затоа што и во Мк ќе имав плата како надвор.. Затоа што платата помалку или повеќе од сама себе ми зависи
    Во МК имам помали трошоци, кирии не плаќам, тие што ми требаат се околу мене..
    Шетам кај ми се шета и пак сум флексибилна..

Овие горе што ги спомна се вратија затоа што моќта и славата што ги имаат во МК, нема да ги имаат надвор ..
    Да, плата може ќе имаат ама во МК имаат и познаници на кои доволно е еднаш да им ѕвонат и ќе добијат скоро речи што и да посакаат..
    Децата можат да им учат средно и во Нова или па надвор..
    На факултет ќе ги пуштат каде ќе посакаат, а исто би било и да живееле надвор од мк..
    Итн итн итн..
    Бенефициите кои тука ги добиваат, се поголеми

На Mami3, cresa-jagoda, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.064
    Допаѓања:
    12.800
    Јас кога имав 21 година и почнав да работам, се соочив со многу проблеми, немање шанса за напредок, секој те шутира, луѓе дојдени преку врски, манипулатори, лажговци, со секакви се расправаш. Мислев до мене е, млада сум, немам искуство, а сега по 10 години поминати, се е исто и бетер и никогаш нема да се смени. Тонеме навистина. Македонија ја водат неспособните за жал, овде тие напредуваат, а ако немаш што да правиш, слободно можеш да се искршиш од работа.

Никаква култура, ќе ти дојде сосетка дома, роднина, пријателка, еасп ти прави колку плата земаш. Ужас со еден збор.

Роднини, големи фамилии закарани за една нива која и онака никому не му треба.

На eliesaab, Mantub, злоба и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Bi zaminala (ako imame 3 deca),
    Bi rabotela nadvor i bi se zrtvuvala od pricina sto na kraj na mesec go znaes rezultatot.
    Vo mk nemam golem izbor,so visoko obrazovanie, uste i magistarska da odbranam i mrdnata ke bidam no ne reper toa deka sum nesto neznam ti sto... pa kakvi znaeme se so diplomi sto so x ke se potpisat pa nikomu nisto.
    Rabotam rabota sto ja sakam,pominato e sito i reseto i realnosta e taa... nagore bi se odelo samo i dokolku nikoj ne te koci (od sopki na kolegi i sabotiranje),dokolku nema nepotizam( a znaeme deka e ogromen)... i treto vrskite koi gi mrazam (a pred nos mi gi stavaat).

Poznavam dve semejstva mnogu bliski i ubavo gi znam nivnite pricini pozitivi i negativi zosto zaminaa,no mozam da kazam deka ednite zaminaa Anglija zasto soprugot na drugarka mi e vrven vo svojata profesija i go pobaraa da raboti tamu,sekoja mu cest,go preselija mu dadoa zivealiste i 2to dete si go rodija tamu.
    Vtoriot slucaj na semejstvo se luge koi da gi pustis vo prodavnica sami ke se izgubat, se macea 5 godini da se svestat kade se,sega se demek mnogu Golemi gasterbaJteri pa prodavaat prikazni bez pari. Takvite kako niv se ne redok slucaj kaj nas i toa e ona sto dokazuva deka sekoj ke se snajde vo stranstvo.
    Ako go sledime eve nivniot primer od luge bez obrazovanie koi nema sto da ponudat, vo stranstvo gi rabotat rabotite koi nivnite ne sakaat, ete za toa sekogas ke najdes rabota vo dr zemja. Gi pravdam i niv,se snasle...
    Po taa analogija sekoj ke se snajde.

На Ahoy и Tanjamm им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.069
    Допаѓања:
    134.747
    What has been seen, cannot be unseen.

На Juicy и Mami3 им се допаѓа ова.
  17. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.169
    Овде во Мк живееме убаво, сосема солиден живот имаме. Но како што иде време тука веќе не се проаоѓаме. Сакаме подобра иднина за нашите деца. Не идат сите заради финансии идат заради подобро утре. Сакам утре моето дете да биде безбедно, да живее квалитетен живот што за жал тука не би можела да му го дадам.
    Сакам да прашам некого што веќе е таму, дали доколку би се купила некоја недвижнина или имаш добар кеш во нивна банка би било полесно за средување на документи? За Германија зборам?

На eliesaab, Safira26, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Albertos

Albertos Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    395
    Пандев не се вратил. Погрешна ти е информацијата.

Баш напротив, пред некое време поднесе и доби италијанско државјанство после околу 20 години престој таму.

Последна измена: 8 јуни 2020
  19. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    3.608
    Знам луѓе што успеа да си заминат, среќни се, си создадоа семејства! Има и луѓе што сакаат да се вратат, не дека им било лошо таму, едноставно се чувствувале осамени. Колку и да сакаме да бегаме, сепак ќе остане дел од нас овдека.

20. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    857
    najubavo e tamu zaraboti tuka potrosi gi :)
    aza zivot tamu za stalno koj kako ke se snajde, znam familii sto ubavo ,solidno( no retko bogato od prva generacija ..dokolku se tamu veke nivnite babii dedovci navremeto otseleni i ziveat tamu,nivnite roditeli rodeni tamu, da imaat ubav zivot) no najolemiot del ziveat kolku kraj so kraj da vrzat (familija ako se so 2 vraboteni,so eden vraboten ke prezivuva ko tuka so minimalec) ,ama vasite vnuci ke ziveat ubavo ako ostanete tamu
    no od dr strana i ako nekoi prezivuvaat ko tuka (finansiski) sepak ima podobar zivot,podobro zdravstvo,kultura obrazovanie za decata itn

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.