Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Животот во Македонија и животот во странство - споредба

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од mims-89, 2 март 2015.

1. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Se vratile zatoa sto zarabotile dovolno pari nadvor i tuka ke si zapocnat biznis. Pr Pero Antic za nas vo mk e zvezda, a istiot da zivee vo Amerika e anonimen. Tuka prijateli, vrski, malku politika i si vrvi biznisot.
    A za premieri, ministri se znae za sto se vrakaat. Posle mandatot dzebovite im se do zemja.

На Mami3 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Мене ми е неспоредлив животот таму и тука. Тука немаме функционална држава, за се ти треба врски. Прост пример е ако имаш потреба да извадиш некаков документ бркаш врски бидејќи иако во законот пишува дека треба да го издадат за 5 дена тие го издаваат за 15 и повеќе. И на крај некој ти завршува работа за документот и ти уште треба да си благодарен што некој си ја завршил работата.
    Да не збориме за социјална сигурност. Таму и да останеш без работа државата е позади тебе, и финансиски ти помага да го оствариш своето основно човеково право а тоа е достоинствен живот. Тука социјален случај зема 5-6 илјади денари и што да направи со нив. Затоа многу семејства сеуште живеат заедно, се помагаат, крпен живот тераат.
    За здравство муабет да не правиме, за образование исто.
    Има закони кои се еднакви за сите граѓани, за разлика од тука. Има можности за доквалификација каде државата би помогнала. Кај нас од обука за работа со компјутери, колку да стиска по тастатура подалеку нема.
    Многу разлики има, премногу.
    И таму се дружат, но принципиелни се и си го ценат времето, а не како кај нас за се нешто доцнење, гости доцнат, професори доцнат итн.
    Ретки се луѓето кај нас што го ценат своето и туѓото време па затоа и не сум многу друштвена.

На eliesaab, Tanjamm, SanelaS и 7 други им се допаѓа ова.
  3. diamonds.in.the.sky

diamonds.in.the.sky Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    196
    Луѓе да ви кажам, од прва рака, пола фамилија ми е во странство. Речиси сите одат ради финансии, да не ве лаже никој. Таму е поубаво бидејќи си анонимен и не те иритира комшивката што купила нова кола или колешката што отишла во Дубаи на одмор. Факт е дека си во непозната средина, па ти се чинат небитни и така. Друго, таму газдата на работа не го познаваш и не се ствара љубомора, додека тука на жена му и ги знаеш сите слики на фб. "Нашите" таму се племе невидено, љубоморно на успехот на било кој македонец, така да што подалеку од нив, то боље.
    Низ странство работат работи што тука се срамат, работат и по две и три доколку е потребно, што не е случај во нашата држава.
    Таму не се пие кафе во кафич по 3 пати на ден и не се оди во кафани секој викенд, што тука народот и те како може да си го дозволи.
    А за култура, мислите дека има бидејќи не ги познавате и не ве оговараат, верувајте, има и бетер, немаат бикакви морални вредности, посебно кога се работи за семејството.
    Така да, кариера најубаво се прави дома доколку имаш знаење и умеење. Има ургенции и во странство, само што нашите не дошле до тие високи функции за да им притребаат. За во ресторан и сендвичара, или пак за чистење градинки, никој не побарал врски.
    Тоа го знаат многу што живеат таму, па одвај чекаат да дојдат летото во Мк за да се исфураат, да одат на козметичар, фризер и до Грчка, и си признаваат дека за таму им треба само работбичко одело и пижами. Не споредувам со луѓе што имаат завршено факултет таму, тие се 0.00001 %, се друго е работничка класа, што апсолутно не ја потценувам, ама тоа е вистината. Сите се "главни сестри" во болници каде всушност ги бањаат болните или пак во сите газдата има најмногу доверба, оти нема поспособни од нив нели
    Многумина се повредуваат од ваквата вистина, ама воопшто не цветат рози никаде, само им е полесно на душата бидејќи се анонимни во нова голема средина.

На Tanjamm, злоба, FVP и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    10.954
    @diamonds.in.the.sky ,тоа од твоја гледна точка.

Од моја страна , најчести профили што ги имам сретнато на македонци овде се шофери на камиони , шофери на гратски автобуси, медицински сестри, фризерки , жени што работат на каса во ДМ или во маркет и студенти македонци кои работат во Мек Доналдс или Бургер Кинг на сезонска работа.

Не знам што гледаш гадно и понижувачко па си потенцирала за работи што во Мк се срамат да работат ? Хммм :^)

Сепак е твое мислење, немам намера да се карам.

Само ќе ти кажам, не е се до работата.
    Почитување на правила ми е битен фактор, да се знае дали има ред .....имав познаници дојдени тука и буквално секој месец по 3-4 казни за лошо паркирање им стигнуваа. Откако видеоа дека нема шанси никој да ти прогледне кроз очи и мораш да платиш казни, се научија како треба , да не прават грешки.

Тоа е еден пример, а исто е и ко се оди во било која установа и нема шанси да влезе некој ПРЕКУ РЕД

Такво нема тука, а во Македонија сум сигурна дека има.

Така да, има и многу други работи во кои се разликува како функционира животот во странство за разлика од тоа што сте научени во Мк. ;)

На Purplelilac, Angie1432, Ambitious и 12 други им се допаѓа ова.
  5. diamonds.in.the.sky

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    196
    Јас не ги понижувам, тие самите се понижуваат со тоа што кријат дека работат одредена работа, кажуваат дека се на сосем трето работно место. Тоа значи дека се срами. Инаку, многу жени ми имаат кажано ДА, ТУКА ЧИСТАМ А ВО МАКЕДОНИЈА НИКОГАШ НЕ БИ ГО РАБОТЕЛА ТОА БИДЕЈЌИ МИ Е ПОНИЖУВАЊЕ. Ми го имаат кажано, затоа и го спомнувам.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812

Tocno e vo pravo si, i mene mi kazale isto taka.
    Vo stranstvo (bilo koja drzava),ke rabotat se sto nivnite gragani ne sakaat(isto kako nasite tuka),no tamu ke raboti i ke sedi pa makar i 10god istata rab da ja ima.
    Parite gi vrtat,zatoa rabotat se,zatoa se vika deka sekoj moze da se snajde, ima rabota za sekoj.

На eliesaab, SummerGirl, Konfetka и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    45.166
    Јас сум во странство речиси една година, па мислам можам да направам споредба.

Прво околу вработувањето, не беше лесно да се вработам (поготово како странец, да работам администрација), неколку месеци барав нешто по моја струка, но на крај се исплатеше. Се вработив во многу убава фирма, на многу убаво работно место, по струка, убаво работно време, за убава плата.
    Пред да дојдам овде работев во МК во една приватна фирма, каде што ја водев целата администрација на фирмата, и земав иста плата со девојка која беше влезена со врски, и која работеше многу полесна и не толку одговорна работа како мене. Ми беше криво, не бев ценета и моите способности и труд не беа вооошто вреднувани.
    Додека овде, си се знае се како функционира, ако работиш на таа позиција, ќе ја земаш таа плата, без разлика дали си внука на газдата. И секако нема забушавање, точно се знае кој колку и дали работи, и си сноси последици. Трудот многу се цени.
    Во фирмава каде што работам сега, дури и децата на газдите се вработени, и се на исто ниво како и сите нас. Има преубава пријателска атмосфера, но сепак работна.
    Не знам дали е така во секоја фирма, или во мојата само така се погодило.

Општо за животот, малку е почудно што го нема истиот социјален живот како во МК. Овде луѓето си го тераат својот живот, со своите пријатели и си го ценат своето време.
    Седење по кафичи/ресторани со саати е реткост, седнуваат да се најадат/напијат и толку.
    Исто така не е чудно да одбиеш некого, ако ти се најави на гости пример. Луѓето се свесни, секој си го цени времето, и разбираат, никој не се лути за тоа.
    Во врска со предрасуди, овде има голем процент на странци, така да до сега не сум почувствувала дека сум отфрлена поради тоа што сум странец.

Единствено ми беше тешко да се навикнам дека речиси за се се закажува многу порано, пример фризер, доколку купуваш мебел се чека исто (ние креветот го чекавме околу 2 месеци), но и на тоа се навикнуваш.
    Животната околина е многу подобра отколку во МК, нема отпадоци никаде на улиците, тревници и дрва насекаде, се е чисто, воздухот исто така.

Друго не знам што би додала, но според мене не е тешко да се навикнеш на ваков живот.
    Точно е, фалат најблиските, но среќа денес е се толку достапно, и да се одржи контакт, и да се видиш на камера, па и да појдеш барем еднаш годишно да се видиш.
    Пријателите, нешто слично, после одреден период од животот секој си тера по својот пат. Не е гаранција дека ако останеш во Мк ќе имаш супер контакт и со нив засекогаш.
    Со тој што треба, ќе опстои врската. Јас и реално многу полесно видов кои ми се вистинските пријатели од оваа перспектива. :)

Како и да е, секој со својата приказна. Некој со повеќе, некој со помалку среќа.
    Јас мислам дека секој што има можност, желба, а и малку храброст, треба да се обиде.
    Може да испадне уште подобро од што сте очекувале. :sun:

На eliesaab, Tanjamm, SanelaS и 16 други им се допаѓа ова.
  8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Па дали си се запрашала зошто е понижување?

9. diamonds.in.the.sky

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    196
    Не сум тип на човек што се срами од работа, така да немам разбирање за таквите постапки.

На SummerGirl и Justicija им се допаѓа ова.
  10. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    19.568
    Све зависи колку се снајдени тие што заминале ..
    Моите роднини во Германија се ГОСПОДА! Братучетка ми е доктор во позната болница , братучедми е физиотерапевт во истата болница , стрико ми и стринами убави работни места имаат и тие , куќа си купија , бидејќи живеат во Келн , секој втор викенд се во Холандија ,имаат све и можат да си дозволат све ! Но тие баш и коа беа овде беа културни , и воопшто не оговараа , мн фини ... Комшивее мои што заминаа во Германија тешки оговорачи , фалбаџии , таму живееле во некое затуцано село , само нивната куќа била во радиус од 1 км , ни друштво ни живот , но мораат да се фалат , маж и работи граџевината а таа чистачка , децата им се мали , ама ко ке дојдат овде Чалааам |(
    Другиве роднини што се во Америка се големи фалбаџии , таму буквално се никој и ништо !Чистење вц и граџевина и толку , но затоа ко ке дојдат овде само фалење , а таму се куча посо , а немаат ни своја куќа таму а 20 години се таму .
    Зависи кој како е снајден , не се сите добро снајдени , и не им верувајте многу коа ќе се расфрлаат коа ќе дојдат тука

На Tanjamm, hermosa, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812

Super primeri.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.373

Зошто бре секогаш зборувате за своји куќи, дека ако немаш своја куќа тогаш ништо не си направил?
    Па не секој сака да си го потроши заштеденото за куќа, не секој сака да си ги извади парите од пензијата 30 години порано и да ги даде за куќа.
    Ако една куќа на пример изнесува
    950 000 CHF треба 20% да платиш на почетокот и после цел живот плаќаш хипотека и никогаш нема ни да ја исплатиш куќата и плус секако дека ќе биде некоја стара.

Мене ми е подобро да плаќам кирија и да си одам на одмор со тоа што ќе го заштедам да си плаќам ќирија и да си живеам во модерен нов стан.

Норамално дека е добро да се инвестира во такви работи но прво информирајте се се како одат работите.

Во Македонија ако со брат ти два збора позборуваш на германски право се отвара дискусија дека тоа е намерно и дека изведуваш а нема врска, си зборувам германски затоа што така се навикнавме.
    Луѓето мислат дека изведуваш и ако си порачиш ”секс он д бич” на излегување.
    Да, да тоа ми се случи почнаа сите да зборуваат нешто глумам и дека треба да земам нешто нормално за пиење.

Ние од дијаспората секогаш ќе бидеме критикувани затоа што се бара влакно во јајце кај нас.

Последна измена: 15 јуни 2020
    На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    19.568
    Правите што сакате и зборувајте како сакате кој ви брани |( и на кого му е галје ?|(

14. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.373

Па и за тоа се вели дека е занес и дека е непотребно изведување.

15. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    19.568
    Не сум слушнала некој во мое присуство да каже такво нешто! Мислам дека си во некој филм кајо 90 % од иселенициве , сама се филмаш и се чаламиш а на никому не го интересира,

16. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.823
    Допаѓања:
    39.497
    Не знам за Швајцарија , ама во Холандија не мора 20% учество да платиш, плус има куќу далеку поевтини од милионче, франкот е многу пораснат низ годините..Пресметано е дека ако остануваш повеќе од 7 години, повеќе се исплати да купиш. Нас рата ни е помалку од кирија, и тоа не малку. Друга ствар е што кредитот зсвиси од примањата кои ги имаш и од договорот. Освен во економски колапси,цена на недвижнини стално расте.
    На крај краева, ми е гајле комшиите во мк или некои ни видени ни чуени што сметаат за успех. Ако ми е мене фино, ама ич не ме допира кој што вели.

На eliesaab, Justicija, Snow-Star и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.373

Ова е последно што ти се обраќам.
    Јас мислам дека ти си огорчена и љубоморна на твоите роднини.

И не можеш ти да знаеш какво искуство имаме ние со некои луѓе, не значи дека ако никој кажал такво нешто дека и не постојат такви изреки.
    Ти си исто еден пример!

18. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.373
    Во Швајцарија се 20% до пред неколку години беше само 10%.

За околу 800 000 цхф може ќе најдеш некој по нов стан од 3.5 соби, а куќа за тие пари ќе добиеш од втората светска војна.

Последна измена: 15 јуни 2020
    На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.823
    Допаѓања:
    39.497
    Ух, то е..."Швицарска" и Норвешка мислам се со највисок стандард, но и скапи до бола...не знам како е со даноци,Холандија даноците се повисоки и од во САД каде лугето пословично кукаат, ама тоа е. Секоја земја си има предности и мани. Јас го зезам муж да се преселиме Швајцарија, и негова и моја бранша одлично стојат..него коса му се крева,иако знае дека е на зезанција, доста му е веќе од нови почетоци. И нови јазици учење. :whew:

На Luminary и Biljarkata им се допаѓа ова.
  20. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    19.568
    А зошто да бидам љубоморна на моите роднини ? Од кај знаеш каде живеам и каде сум отишла? Јас сигурно сум отишла низ светов повеќе од 90 % од иселенициве што коа идат во државава подигаат кредити и со ред кар, и се во филм некој , и глумат лудило ,еве на тебе ти е некој филм да збориш германски пред роднините овде :D можеби најголемо достигнување е тоа :D
    И јас зборам германски Б1 ама не ако немам потреба , а и не сум во филм

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.