Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Животот во Македонија и животот во странство - споредба

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од mims-89, 2 март 2015.

1. swizzlec

swizzlec Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    53
    Луѓе јас се срамам од мојата сопствена националност. Ние беда од народ сме никој, ништо и никого не почитуваме. Да дојде ден кога ќе ми се одземе националноста и државијанството од мене ќе знам дека ќе почивам во мир!

На Justicija, Tanjamm и hermosa им се допаѓа ова.
  2. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.516
    Допаѓања:
    17.536
    Па откажи се од него, и ќе си го решиш проблемот, не?

|(

На tinka-mace, Konfetka и Sejfullai им се допаѓа ова.
  3. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.788
    http://www.mvr.gov.mk/Upload/Documents/Formular otpust drzavjanstvo.pdf
    Повели, формулар за отпуст. Да не чекаш да ти биде одземено.

На sleepingbeauty, tinka-mace, Konfetka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Искрено не сум живеела надвор од Мк но кога би можела би живеела во Грција може за некого е чудно но јас кога сум во Грција се чувствувам преубаво.
    Нормално има и други држави каде би сакала но не сум била да споредам како е и дали би можела а тоа се
    Сад,Германија,Холандија,Шведска и Исланд

На Аргентина * и Ahoy им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.063
    Допаѓања:
    12.800
    Oд ден на ден се полоши сме како народ, и тоа навистина е за срам. Немаме никаков имиџ и никој не не почитува, а и не сме за почитување.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.220
    Темава соодветствува на темата: науκата наспρоти уметноста а, тоа е пρашање што го пρоучува социологијата. Навистина, нема ништо неρвозно во тоа да се позанимаваме со одρедено пρашање. Исселеници има, не само во нашата дρжава, туκу и од κоја било дρуга нација. Пρашањето е на желба.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    19.568
    Посебно коа ќе те прашаат во странство од кај си срам живи :rofl:
    Тоа е исто ко скупјани што се во некој филм со овие од по селата што им доаѓаат да живеат во скупје , и ги сметаат за луѓе од трет ред :D:D

На Tanjamm и Sahlene им се допаѓа ова.
  8. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    4.182
    Баш кога ќе кажеш оти си од Македонија те почитуваат повеќе. Ние можеби сме лош народ во својата држава и меѓу нас, ама од друга страна па е сосема обратно.
    Сум посетила и живеела во повеќе држави и видов како е. Во Словенија пример ни србите, ни босанците не ги сакаат. Кога кажеш дека си од Македонија со други очи те гледаат.
    Многу полесно ти издаваат стан под кирија тебе отколку на другите и милион други причини... еве сега сум моментално во друга држава и тука кога ќе спомнам Македонија сите викаат Охрид:D Воглавно имаат убаво мислење за нас како народ, а тоа дека си граѓанин од втор ред сигурно. Кога во Македонија е поделен народот во прв и втор ред, што останало за тебе како странец во туѓа држава колку време и да живееш во неа.

На Tanjamm, boomsleng и Justicija им се допаѓа ова.
  9. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    19.568
    Нивната љубезност се должи од нивната култура таму , ако си добар и љубезен со нив широко ти ги пружат рацете

На Tanjamm, Lady D ❤️ и boomsleng им се допаѓа ова.
  10. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    6.231
    Реалноста е дека многу мал процент од тие што отидоа ја кажуваат вистината. Да не одиме подалеку во Македонија никој не кажал дека си поминал на одмор лошо, дека не му се погодил хотелот, исл. Едноставно таков народ сме. Приказната за пред народот ни е дека животот е розов, ние сме најуспешни, најснаодливи, најпаметни а реалноста е сосема друга.

На ines.h, SummerGirl, злоба и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    19.568
    Се согласувам , точно е дека ако тука си магистер по право ,во германија ќе работиш градинарство и ќе косеш трева , ама системот таму функционира и важи еднакво за сите .
    Тешко таму на цајкан ќе му дадеш 20€ мито , дисциплината таму е на прво место , на второ е љубовта кон татковината , а на трето се самите тие .
    Таму не се заглавува по административни дупки и нема расправање со административни паразитски партиски војници .
    Долга е листата , можеби не е совршено но верувај нема неправди како овде .

На eliesaab, SummerGirl, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    6.231
    Верувај има. Бори се да работиш како магистер по право па ќе видиш дека е истото што и овде. Разликата е што овде се бориш за повисока позиција а таму се бориш за позиција за која Германецот, Англичанецот т.е нивните не сакаат да ја работат, па радо ни ја отстапуваат нам дојденците. Кога ќе се бориш за такво место ќе видиш како и кај нив, исто како и кај нас постојат врски. На полицаецот не му бараш врски зошто си никој а и немаш познаници кои се вработени таму. Се е исто само што стравот и казните се повисоки па седиш мирно и глумиш лудило дека не постојат врски во таа земја оти ти ги немаш. Единствено добро е што можеш да си приуштиш подобар одмор, поквалитетна облека и храна, подобро образование и подобро организиран транспорт, друго ништо.

На BloodElf и tinka-mace им се допаѓа ова.
  13. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Da,istoto go pisav i jas nekolku strani ponapred.(za nasi bliski).
    Sega najnovo istite se cistaci(rabota sto co mk ne bi ja rabotele ni leb da nemaat da jadat, kako i Germancite vo Germanija)...pa tuka falenje, pa vaka ziveeme,pa taka ziveeme,pa takva kola, onakva kola...ama pusto Makedonce...neka se zdravi i zivi!

Za razlika od drug par sto si zaminaa zasto firmata mu ponudi povisoka pozicija vo Anglija, i ziveat super, duri i kreditot za stanot vo mk si go otplatija predvreme(za takov poteg bi se slozila odma).

На tinka-mace, злоба, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    3.608
    Некои што се во Германија, спомнаа дека не им се допаднало тоа што се ладни. Читав некои стати да видам нешто повеќе, тие и општо се такви приватни луѓе и стварно ценат да си навреме, ни секунда да каснеш! :D

Мене ми е уште почудно што вие таму се чудите на ова, тие од вас очекуваат да сте коректни и да го цените нивното време. Не е како кај нас, шлаење од утро до мрак по кафулиња.

Сакам да кажам почитувајте ги тугите општествени норми кога сте веќе таму! Сметам и до самиот карактер е, ако некој интроверт како мене отиде таму може подобро ќе адаптирам од некој подружељубив тип.

На tinka-mace, Ahoy и Justicija им се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.067
    Допаѓања:
    134.727
    Пријател кажува, идам на одмор таму у таму. Шефот му дава 500 ЕУ, да си поминеш убаво. Настрана од плата. На рака.

Кај нас, викаш одам на одмор, од кај оваа пари за на одмор.

На Ahoy, LadyR и Biljarkata им се допаѓа ова.
  16. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    6.231
    Бајки за мали деца. Никој и никаде не дава пари за на одмор, па особено не на рака.
    А за вториот дел, па и јас се прашувам понекогаш од каде некои луѓе наоѓаат пари за такви луксузни одмори, а не сум шеф.

17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.067
    Допаѓања:
    134.727
    Затоа што ти си била сегде и секаде, па знаеш. Фала

На Ahoy, Biljarkata, Mami3 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Посалам фирма баш пред одмори дава бонуси, регрес, процент од ова од она, се фино напишано зошто и како...и пред Нова година. Тие што сакаат да скријат може на рака да дадат, као почасти се, еве оти многу арен газда сум. Инаку се' што дал веројатно и му следува на работникот ако има добар профит ама некои избегнуваат да прикажуваат, па затоа вака на рака.

На Mantub, Biljarkata, Mami3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    955
    Некои фирми земаат покрај 13та плата (обично за Божиќ) и плата за одмор (на пролет). Дека некој ќе даде пари на рака, тешко веројатно. Освен ако не работи работникот на црно, па да му е жал на работодавецот и да му даде. Ама пак не верувам.

Луѓето од Западна Европа се класифицираат кај нас како ладни зошто не сакаат да им се навлегува во приватна сфера со "кај беше?, кај одиш? па што ќе правиш/што правеше?, колку плата земаш?, а маж ти кај работи? и сл. Не дека не прават таков муабет, ама ако сте ептен блиски и подискретно, без вметнување во фаца и на прва средба. Ти даваат шанса и имаат доверба во луѓето се додека не ја прокоцкаш шансата. Нашиот менталитет е колку повеќе некој за*беш, толку си појак. Тоа на западот не проаѓа добро, па после Цацко е крив. Нормално дека не се почитува некој што не ти го цени времето со тоа што касни. И може на секој да му се случи, не е баш дека ако закасниш секунда/минута те отпишуваат, зошто секој касни. Ама не може така да тераш до бескрај.

Коректни, по пријателски расположени и по услужливи се од нас Македонците, за жал, а богами и директни, што за нашиот менталитет не е својствено, па ако некој ти ја сервира вистината во лице е груб и ладен. Нам повеќе ни одговара, цуци, буци, срцка, душо, а позади може со ножот, не е проблем.

Прикаски од типот секогаш ќе бидеш граѓанин од втор, трет и пет ред, се и те како застарени и немаат врска со реалноста. Доколку работиш на себе, научиш јазик, почитуваш закони и ред никој не те потценува и омаловажува на национална ни пак религиозна основа. Напротив, те почитуваат и ти се восхитуваат зошто си успеал во туѓа земја, со друг мајчин јазик и во непозната средина. Се интересираат за тебе и земјата од која доаѓаш и им е мило што ете преку тебе, од прва рака, дознале нешто плус. Тие што не се "почитувани" и демек "омаловажувани" и кој знае што, се оние кои викаат, ма не можам ја да учам јазик, ја ќе платам да ми пополни некој тој формулар, не можам ја да се замарам, ќе речам на тој и тој он знае сѐ, тоа мене ми е комплицирано, знаеш ли некој што може да ми заврши таа работа (без еден документ или пред време или со прескокнување некој чекор).

Е сега лоши луѓе има секаде и се наидува на пречки, ама тоа е друга тема.

На tinka-mace, Ahoy, glosipgirl и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    19.568
    За Германија збориш ?
    Ако некогаш дал мито на цајкан во германија а притоа не бил фатен еве јас визата ќе ја искинам |(
    Таму толку има дисциплина што ако не се адаптираш на нивни менталитет тешко дека ќе бидеш во нивно друштво
    Платите се тие , не плаќаат како за Балканец , никој не ми е крив што факултетот не ми е таму признат туку си им даваат предности на тие што студирале на нивните факултети , иако сите што заминаа доктори таму земаат големи плати што овде ќе ги сонуваа
    Инаку ,како студент бев во германија на сезонска работа хигиеничарка во болница , знаете каква беше болницата таму ?
    Не беше нова болницата но све беше чисто стакло , едно ливче надвор од корпа немаше ,столовите не беа кршени и шкртани , вцто беше стакло чисто во секое време ,голема е разликата од нивните болници и македонските ,затоа таму и не е толку страшно ко во мк да бидеш хигиеничар .
    Јас би сакала да биде мк како германија ,но со ваков народ,со ваков менталитет ,со вакви политичари тоа никогаш нема да се случи

П.С Некогаш ќе облечам бели чорапи до колена со сандала и ќе излезам , и ќе ви кажам колку луѓе ќе ми обрнат внимание за тоа :D

Последна измена: 7 септември 2020
    На tinka-mace, eliesaab и Mami3 им се допаѓа ова.