1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Забите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од najmilo, 22 септември 2010.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.881
    Допаѓања:
    14.555
    Ако е само за пломбирање, може да се оди во било кој период од бременоста.
    Ако треба да се лечи или вади заб, значи ако има потреба да се става анестезија или некакви лекарства (како што се за умртвување на живец) дефинитивно не во првите 3 месеца. Ако е при крај на бременоста и може да се контролира проблемот, подобро да се почека после пораѓај. Ако стварно е критична работата, секако дека може се да се направи, ама битно е повеќе психичкото здравје на трудницата. Не дека само поправање толку смета, туку стравот е побитен. Се качува притисокот, се лачи адреналин, секако дека има и одредена болка при повеќето интервенции, и тоа е тоа што може да смета на бебето.
    Како и да е, редовна посета на стоматолог за време на бременост. За тие 9 месеца буквално сите заби може да се расипат ако не се земаат соодветни додатоци во исхраната. Ама ако бременоста си е нормална, без никакви проблеми, по 4от месец може да си одите на редовни интервенции. Што порано се поправа еден заб, толку подобро.

2. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Какво е вашето мислeње/искуство за пиење Флуонатрил за време на бременоста?

Дали овој лек повеќе помага на трудницата да си ја задржи цврстината на забите или е побитен за плодот.
    Ја прашав матичната, ми рече не се толку јаки колку што ветувале производителите, а за тоа дали ми помага на мене и моите заби, рече прашај стоматолог.

Кога го прашав стоматологот, само рече па ако мислиш дека треба, пиј ги :worried:

3. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Δ
    Јас лично не ги пиев нит во првата, нит во оваа бременост. Одбегнувам се' за кое има недоумици и спротивставени ставови + искрено не верувам дека вештачки апчиња во бременоста ќе зацврстат или изменат нешто толку генетско.
    Промените на твоите заби се нормални, и зависат од жена до жена и како твојот организам ја поднесува бременоста. Земи понежна паста, четкај полека, и следи си ја состојбата на стоматолог, витамините и минералите би требало да го направат останатото...

На do-re-mi, Mama25 и Domakica им се допаѓа ова.
  4. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    планирам утре да осам на заболекар а сеуште незнам дали биднало нешто имам време уште 10тина дена додека да дознам дали сум бремена. дали е штетно да ми стават лек на забот

5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.528
    Допаѓања:
    288.932
    Мислам дека зависи од зафатот.
    Мене во почетокот на бременоста не се нафати докторот да ми чисти забен камен бидејќи не се препорачувало во првите три месеци.
    Конкретно за лекот он би требало најдобро да знае одкако ќе му ја споделиш твојата евентуална состојба.

6. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    јас тој заб што сакам да го правам има лек ставано сакам да ми го извади стариот лек и да стави нов. глупо ми е да го прашам бидејќи можеби и ќе нема бременост

7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.528
    Допаѓања:
    288.932
    Нема ништо глупо и немој воопшто да се срамиш да си прашаш.

Он најдобро ќе те советува. За друг пат термините прави ги некој ден одкако треба да не/ ти дојде.
    И со среќа.

8. ZDR

ZDR Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2014
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    53
    Здраво мамички. Сакам да ве прашам дали користите некои таблети за застита на забите. Јас денес зњмав Флуонатрил 1мг. Има искуство некое?

9. IgotID

IgotID Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    12
    Дечки јас сум 6 недела бремена и веќе 2 недели осеќам многу лош здив во устата, забите ми се во ред, непцето исто. Имал ли некој такво искуство и што се препорачува да се пие.

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.694
    Допаѓања:
    76.974
    Ne ti e od zabite cim ti se vo red, od zeludecna kiselina moze da mirisa ustata... Jadi polesna hrana, imas macnini povrakjas i dali jades dovolno?

На IgotID му/ѝ се допаѓа ова.
  11. IgotID

IgotID Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    12
    @mariz Мачнини минимални, не повраќам и мислам дека јадам доволно :) наутро јадам овошје и зеленчук (само тоа можаМ), си ручам тоа што си имам зготвено, вечера НЕ.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.880
    Допаѓања:
    203.028
    Не е лошо да си направиш една контрола на стоматолог, без било какви интервенции, само да провери каква ти е состојбата во устата, да ги ѕирне и оние скриени места, кои ние сами не можеме да ги видиме.
    Лошиот здив може да биде и од крајниците или желудникот, ама прво исклучи ја устата како можен извор со преглед на стоматолог. Во бременоста поради хормоните се менува телото во глобала, па се менуваат и телесните мириси, можно е да е од тоа.

За сите што се двоумат околу флуонатрилот - не ви помага вам, на мајките за заштита на забите, наменет е за забите на плодот во фаза на формирање. Кај веќе оформени и никнати заби не игра никаква улога, добивате гратис труење. Лично не го препорачувам ни кај бремени, ни кај доилки, ниту пак кај деца. Реално, нема потреба, редовната и правилна хигиена уште од најрана возраст со исфрлање на ноќни оброци што порано, како и редовни контроли на стоматолог со преземање на соодветни мерки (редовно чистење по потреба, џвакање на храната, исфрлање на кашите и преработената храна од менито) ќе бидат доволни за да се сочува здравјето на млечните заби, за да може трајните да растат во здрава средина.

На joy1, elena.mak и IgotID им се допаѓа ова.
  13. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    премногу ме боли заб мислам ке ми експлодира :( кажете некој лек шо да се напијам

14. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    кажетеми лек за забот премногу ме боли

15. LannaD

LannaD Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2015
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    8
    Јас минатиот Пат пробував со вода и сол (пробај со ладна или со топла , во зависност дали ти гнои или не), во малечка чашка (ко за ракија на пр. Едно лажиче сол атави и жабуркај додека можеш да издржиш , неколку пати... не се сеќавам добро имаше неш ако на ладна ти поминува значи дека гнои или обратно беше , не сум баш сигурна ама пробај со дветр... мене на топла ми помина. .... ама нр е долготраен лек.... ако има доле панадол , овде го даваат ко лек за болка дрмек не е штетен за трудници 2 од по 500мг , ама незнам кор би му било името во мкд :) се надевам дека ова со солта ќе ти помогне

16. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    забот ми е здрав не е расипан само е осетлив користал лакалут сензитив паста и раствор мислам не се штетни ама не ми поминва сега држам кесичка чај од камилица на забот можеби ке го смири ако не ке пробам со солта фала многу

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Болката може доаѓа од гингивите, можеби некој воспален џеб...Најдобро на забар, ако се работи за ова, ќе ти ги исчистат и ќе се смири болката, подобро отколку да пиеш лекови.

18. LannaD

LannaD Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2015
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    8

Ahaa ne se razbravme , jas mislev rasipan ti e i barash neshto momentalno da ja namali bolkava dodeka otidesh na zzabolekar..... ne e dolgotraen lek... mene togash pochnuvashe da mi se rasipuva , od son me razbudi , me boleshe mn i zoshto beshe nekade 2-3 sabajleto morav neshto da si najdam sho ke mi pomogne doma , dodeka da se javam na zabar naredniot den pa chichko google go prashuvav :)))

На drbeti1978 и verena им се допаѓа ова.
  19. rejhana sibel

rejhana sibel Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    e toa i mene me interesira mene site me bolat pijam paracetamol ama nisto ne mozam nisto vo usta da stavam :(

20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.703
    Допаѓања:
    38.378
    Ако имаш јака болка, напиј се пола аналгин. Најдобро ќе биде да отидеш на стоматолог да ти ги провери забите и тој ќе ти каже што да се прави.