Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Забите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од najmilo, 22 септември 2010.

1. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Јас пак си имам проблем со жлебините, страшно ми отекоа сега пак од десната страна, знам дека мора да одам на заболекар, ама леле фобија имам од заболекарите, ич не ми се оди, а и болка не се трпи, не можам да зборам, а не пак да јадам.

2. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Еден куп за праење ми најде и еднаш неделно си поправам по еден.Душиче уште неродено гледа како се поправат заби;(.Ама то е моите и така се расипуваат а сега во бременоста да не збораме.

3. Cvekjence

Cvekjence Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201
    Де бре чупе, голема работа ако ти ги прават забите дур си бремена и јас исто откако останав бремена правев заби зошто гнојот кој се собира во забот уствари непцето е навистина штетен. И за тебе и за околината (мислам на непријатен здив што го создава)...

Аууу па уште ќе се припротресувам бебето дали ќе „гледа“ вадење заби? Новопечени мајки нешто многу сме размазени...

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. macko24

macko24 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    27
    Zdavooo jas imam eden problem imam strasni bolki so zab za vadenje mi e a sum 10 nedela vo bremenost sto ke mi preporacate, mozni li se nekoi posledici ako go izvadam???

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.758
    Не верувам дека некој би се нафатил да го извади додека си во прво тромесечие. Сепак периодот на органогенезата е критичен. А да не го исклучиме и тоа што секогаш постои можност обично вадење да се искомплицира.

6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.236
    Трета бременост ми е и уште од дете си бев само по заболекари, пломба до пломба, сепак со секоја наредна бременост се покатастрофа ми се забите. Пред да забременам со првото си направив целосен ремонт на сите заби, но до нејзини 6 месеци салдото ми беше три умртвувања на нерви, една апикотомија, неколку кариеси. После второто имав уште неколку умртвувања на нерви, две апикотомии(facepalm) таман се средив со колчиња, со нано пломби, колку толку да имам заби со полнети канали, третава бременост си го зеде својот данок, последниов месец ми се испокршија на тие умртвените делчињата на мои заби кои останас, пломбите и колците си стојат. Оди залепи го, за два дена падни. Пет пати така и салдо пак со поткршени сум, кревам раце засега, да се породам и здравје јово на ново, коронки, мостови, море до вилици ми мириса работава:worried:

7. maleckomoe

maleckomoe Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    50
    мене ми доцни 3 дена.... направив 3 теста Sure chek... сите беа негативни... ;(

но уште поголем проблем ми е тоа што веќе цела недела имам УЖАСНИ забоболки...значи целата лева страна од устата...ме откорна од болка, а ништо несмеам да се напијам.... незнам дали сум бремена или не.... не сум спиена веќе 10 дена, во агонија сум веќе...умрев од болки....

стоматологот нејќе ништо да се нафати.....

гаргарав со жалфија, мачкав со содабикарбона, специјална паста со мека четка....што уште не пробав....

кажете совет?

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.799
    Допаѓања:
    325.262
    Па и да си бремена не ти смета поправката на заб.Смени си го забарот под хитно

9. Lemi

Lemi Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2016
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    22
    5dena pominav od termin, e sea ima skoro nedela dena me bolat zabi, strasni bolki se a i nemozam da odredam koi zabi se, te edno vreme gore me bolat pa posle dole a nekogas i istovremeno;( Sto da se pravi da cekam da se porodam pa da resavam toa ili kako? Ima uste nekoja so ovoj problem? :sweat:

10. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Moe mislenje odi si na zabar ne trpi bolki

На Lemi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. heart4e

heart4e Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    45
    Здраво Феминки! Секојдневно ве читам, но денес решив да ви пишам и да побарам совет и консултација од вас. Имено, се сомневам дека сум бремена, а викендов ми потече еден заб (пломбиран, мислам дека сум ја набила пломбата), па дали е добро да одам на стоматолог, дали смеам да пијам некаков антибиотик за да ми спадне отокот? Се плашам да не има некакви негативни последици поправањето на забов (бидејќи би била рана бременост).

Поздрав :)

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.265
    Допаѓања:
    76.319
    Тест направи си, преку крв најдобро ако се сомневаш во рана бременост, па ако си бремена тогаш гинеколог ке ти каже каков антибиотик смееш да пиеш... :) Инаку не е препорачливо антибиотици во бременост, освен ептен ако мора.. и мислам одредни смее, одредени не смее...

13. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Zenski cel den me boli zabot :( otvoren-skrsen mi e i potecen, a gledam i.gnoj izgleda ima. Ne sakam da odam kaj maticniot znam antibiotik ce mi dade. 8 nedela sum.Se napiv Paracetamol no ne mi pomaga. Sto da pravam nekoj sovet?

14. Smilleeeeee

Smilleeeeee Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2016
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    436
    Isto i edna moja prijatelka stalno ja boli ona prevriva voda so sol i ja drzi vo usta i veli i pomaga probaj bar toa ne e stetno samo nemoj da ja goltnes plukaj ja drzi po malku i plukaj moze ke ti pomogne i tebe

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Измешај оцет и сол и жабуркај колку можеш подолго кај забот
    И нормално пази да не голтнеш мнооогу е грдо

16. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Probaj so sprejceto propolis da pomine gnojta ,pa odi na zabolekar .

17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.200
    Допаѓања:
    148.377
    Оди на забар слободно. Еве @Annath ќе те посоветува, мада мислам дека и без анестезија ќе мора зашто и онака на гној не фаќа.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.758
    @iki26 ако отекуваш, мора или антибиотик, или да се отвори забот да истече гнојот. Трета опција немаш. Ќе те боли, само од себе може да помине, ама имунитетот сега ти е намален поради раната бременост. Мораш на стоматолог. Парацетамолот нема да помогне.

Последна измена од модератор: 31 март 2017
  19. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Vcera probav so prevriena voda i sol kako sto mi kaza pogore clenkata, bolkata se namali no po izvesno vreme se pojaca.
    Utrovo bev na zabar zosto mnogu me bolesei bidejki imam gnoj mi dade klindamicin ama samo 3 dena deka sum bremena. Posle ce go vagjame :(.
    A pijam i jadam mnogu mlecni proizvodi, posebno jogurt i mleko, ama toa e.
    Fala na sovetite zenski :*

На Smilleeeeee му/ѝ се допаѓа ова.
  20. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Денеска бев на стоматолог, премногу ме болеше забот и таму ми стави анестезија и некој лек. Сега цело време ми е таму паметот да не е штетно за бебето, вие ги имате поправано забите во бременост, иначе 8 ми месец сум