Забите и бременоста

Discussion in 'Бременост' started by najmilo, Sep 22, 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Оди кај стоматологот да ти ги исчисти и дренира, па после по потреба. Дома плакнење со чај од жалфија (не голтај), може и со 3% хидроген, ама не пречесто. Редовно четкање со мека четка, конец задолжително, ама нема баш целосно да помине, трудничкиот гингивитис е резултат на хормоналните промени во бременоста и најчесто трае до породување, после се повлекува.

2. Ano

Ano Форумски идол

Користам курапрокс четка, а со конец имам проблем, тешко ми проаѓа меѓу забите. Ништо ако не ми се потсмират ќе одам и до кај стоматологот да ги види и дренира ако треба. А плакнење со чај од жалфија колку често може?

3. Annath

Annath Форумски идол

Свари си од сабајле чај, пола литар доволно е, нека се излади, во фрижидер чувај го, па после јадење може да плакнеш.

Ano likes this.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Фала. Се надевам дека нема да прогресира и да стане ептен неиздржливо.

5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

@Annath :hai: пак јас.

Морам да те прашам за уште нешто поврзано со тројката.

Петокот бев на преглед после скоро два месеци неодење (facepalm) и му велам ајде уште колку време ќе се тера, нестрплива сум и ми вели ако тера со вакво темпо уште неколку месеци ама ќе ти ставам имплант. :^) Што значи сега тоа имплант? А пак не успеав да го прашам, сѐ само на брзање е.
    Дали со имплантот ќе го дотурка забов, тоа има задача?
    Бидејќи ако треба така, јас сум бремена, како ќе биде со анестезија. А нему не му спомнав, сега засега не мора ама ако дојде до ставање имплант...

И дали смее сега пескарење на заби да се прави?

6. Annath

Annath Форумски идол

Пескарење не мора.
    А за имплант, ако мисли на мини импланти што се вградуваат за да се извлече импактиран заб, мислам дека може во бременост да се стави, во второ тромесечие слободно се работи со анестезија. Ама ако не е ништо итно, не мора такви зафати на топлово.

elenaklasik likes this.
  7. elenaklasik

Баткоски ми рече да сме се договореле за чистење на забиве, ради наслаги. Има друг начин, освен пескарење?

8. Annath

Annath Форумски идол

Обично чистење со ултразвук. Пескарење е за крај, како полирање, јас лично не го применувам. Не ми се допаѓа ефектот врз непцата.

9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Пробав да читам назад ама имам неподнослива болка и ве молам за совет. Од пред некој ден горните непца почнаа да ми стануваат осетливи што и да каснам, обавезно после тоа кога ги чистам забите се раскрваруваат. Моментално од сон ме разбуди болка во левата страна, ме боли дури и образот и главата од таа страна.

Дали да барам сабајле заболекар да ги чисти итно? Понеделник заминувам на одмор и страв ми е таму да не се искомплицира нешто… Во претходната бременост воопшто немав ваков проблем…

10. tatjanasakalieva

tatjanasakalieva Истакнат член

Вчера бев на заболекар поради болки во отворен заб со изваден нерв , значи празни канали , мала инфекција и болење до неспиење три вечери ми следеа после тоа. Не смеело да се вади заб во последните 3 месеци и првите три месеци, значи 4, 5 и 6ти месец можело вадење. Цела страна од главата ме пукаше три вечери дури очите ми светнаа од неспиење како да имам температура. Ќе одам на варијанта да ги чисти каналите еднаш неделно и да наполни ако тоа е можно па да се затвори забот некако. Гадна работа ова , мене од 2 болни заба на 4 ми отидоа со бременоста , 4ка, 6ка горни, 5ка доле(за тој и бев вчера) плус умник ми излегува од пред недела дена. :whew:

11. tatjanasakalieva

tatjanasakalieva Истакнат член

Вчера бев на заболекар , споман во бременост знаело да се појавува крварење. Оди на заболекар не губиш ништо барем ако може да ти олесни со нешто да не трпиш болки. Со лесно.

Bella_Stella likes this.
  12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Отидов одма на заболекар. Терам сега некоја рутина, не е скроз повлечено, ама барем не е како на почеток. Фала ти.

tatjanasakalieva likes this.
  13. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Јас имам проблем не можам да измијам заби... штом ставам четка и паста во уста одма нагон за повраќање

14. Misskirova

Misskirova Популарен член

Труднички..дали имате искуство со др Русе Пецановски? Добар доктор е? Ви кажав ме болеше заб. Бев кај него. Ама ми рече дека не е забот туку просторот мегу забите, се направил џеб. Вика да не те трујам со антибиотик сега,чисти само со Бетадине па ке видиме . Ептен било воспалено.
    И сега незнам што да правам фали да одам на второ мислење.

15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Дрен ти стави? Јас имам проблем кај еден заб, често ми се прави џеб. Го чисти, става дрен, потоа со хидроген и бетадине.

16. Misskirova

Не не ми стави

17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

@Annath @Spidy се докторки плус забарки, нека кажат. :D Повикај пријател ми се секогаш. :hug:

18. Misskirova

Аа фала што ми кажа да ги замарам сега :D

MilaSs12 likes this.
  19. Spidy

Spidy Форумски идол

Може не било толку длабок џеб да мора да се стави дрен, ама ако не ти се смири за 2 дена, оди пак. Во бременост е често воспалување на непца и активирање на џебови, мора одлично да се одржува хигиена, и ако имаш мака мораш да одиш на професионално чистење па дома само да продолжиш со одржување на хигиената.

Misskirova and Annath like this.
  20. elenaklasik

@Annath здраво.
    Ситуацијата со заглавенс тројка кај мене ти ја спомнав. Носам протези година и пол, шириме место за забот и вчера док ми рече дека ќе ми прави сецнување на местото за да почне да го влече забот. Алелуја :angel:

Аман кажи ми колку би траело, дали смеам сега да правам со анестезија во 5ти месец бременост (тој ми рече смеам) и дали после тоа е можно некоја инфекција да закачам, ми е страв. Дали ќе треба антибиотик превентивно?ќќ