Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Забите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од najmilo, 22 септември 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.531
    Допаѓања:
    201.621
    Многу се оптоваруваш, опушти се, не е време за тоа. Најбитно е што не те боли, породи се прво, па ќе ти го средат. Без грижа.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    фала ти многу @Annath требаше повеќе да те слушам не знам од каде ме обзеде тој невиден страв и стрес од еден обичен заб. И за жал си направив веќе компликации :( Ептен ми е мака сега.. сношти почна да ми тече плодовата вода и ми е слабо зелена(( се има покакано бебето.. знам дека тоа е од стрес :(

Сега сум веќе на болница, некако се смирив и пробувам само на тоа да се сконцентрирам и се надевам ќе ми почнат наскоро контракции

Фала ти уште еднаш за помошта многу

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.531
    Допаѓања:
    201.621
    Само со лесно, и да биде сѐ ко што треба. Забот ќе се среди после.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    фала многу да пишам update: имало милост за мене: ме задржаа на болница и ме пратија да отспијам, и вечерта веќе ми дојдоа контракции, лесно ги поминав ко во полусон и после полноќ веќе се породив - таман на убавиот празник како што ми беше терминот. со бебушот исто се беше супер без никакви компликации - се гушкаме сега и чекаме утре да не пуштат дома.

забот уште ме нервира, денес ми се пикна храна па некако ја вадев ќе пробам да најдам некаде доктор побрзо да ме прими и да ми го средат веќе. ама сега не се секирам толку што и да биде ќе биде најглавното се заврши како што треба :))

На Трагедијаупмм, Easter, Joanna28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.751
    Девојки дали смеам измивање еднаш дневно на устата (гаргара) со бетадин 1%?
    Видов овде смеело со хидроген 3% ама ова веќе го имам дома на упатство стои дека е за гингивитис ама па кај дел за бремени вика консултација со доктор. Нешто од вчера ме мачат непцата на моменти.

6. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.751
    Да си се самоцитирам може ќе помогне некому,
    Не. Не се препорачува во бременост.

На blackdeath и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  7. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    Меѓу двата заби ми се направил простор и ми останувала храна. Почна да ме боли по малку. Пред 2 дена отидов на заболекар го исчисти и ми се смири.Рече дека не бил расипан. Но еве денеска пак почна да ме боли. За утре закажав, но до тогаш што можам да правам? Инаку 7ми месец сум

8. Analii23

Analii23 Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    17
    Феминки .. како се снаоѓате со болка на забите? Ме боли 8цата ми ставија само лек ама еве уште имам болки .. помош??иначе сум 12+2

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.387
    Допаѓања:
    13.383
    Над 12та недела можеш регуларно да си поправаш заби. Ако треба снимка ќе правиш само локална со носење оловна престилка, ако треба анестезија може да ти стават чиста без адреналин.
    Јас лично правев и панорама, примав и обична анестезија за да лечам заб, ама општо од претпазливост може и како што ти реков погоре. За болката само парацетамол. Среди си го забот до крај сега да не ти се искомплоцира на крај во 9ти месец или со тазе родено бебе бидејќи тогаш и да сакаш нема да имаш време да го правиш.

На Analii23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Analii23

Analii23 Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    17
    Да да те разбирам , но јас живеам во Германија и тука за една поправка на заб не смеат без анестезија .. и страв му е да се нафати без .. а болките не се трпат вчера бев на дежурен повеќе го расчепка за еден лек само и после ми вика неможам ништо треба прво да се породиш ;(

11. boka_nylons

boka_nylons Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    93
    Девојки помагајте :D
    Треба да вадам 8ца, имате некоја препорака за добар стоматолог за тоа бидејќи ќе треба операција :sweat:

12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.321
    Сестра ми ги извади сите на клиника и презадоволна беше.

На boka_nylons му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.387
    Допаѓања:
    13.383
    Без анестезија никако. Полошо е стресот и болката него анестезијата. Во Македонија вообичаено трудници боцкаме без адреналин, значи чиста анестезија, од трети до 8ми месец. Ама како и таму, има доктори кои комплетно одбиваат да работат на трудни, што некогаш не е возможно да се чека до после пораѓај.

На Analii23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.387
    Допаѓања:
    7.525
    Девојки стоматолози, бремена сум 5та недела и 3ти ден. Бев на преглед, се беше во ред. Сега матичната ми кажа умртвување заб никако до 12 та недела, а јас веќе умртвувам две недели скоро. Толку сум уплашена, дали може нешто да влијае, го умртвувам пред да останам бремена, денес ќе го вадам тоа. Кога ја прашав забарката ми рече немало штета, а гинекологот вика никако. Ептен ми е страв нешто да не му влијаело на плодот. Дури на 8ми сум за срцева реакција. Кога кажав дека умртвувам ми кажа не е страшно извади го лекот. Совет.:worried:

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.387
    Допаѓања:
    13.383
    На уредна бременост нема никаков проблем да си поправаш заби. Лекот за умртвување најголем ефект има првите 2 3 дена, така да веќе поминал ефектот, сега треба да се исчисти и наполни забот, ако го оставиш така само може инфекција да направиш додека да дојдеш до 12 недели. Плус лековите во забот делуваат само локално, нема никаков ефект на плодот. Ич да не се секираш, секој проблем со забите е многу полош на телото (заради оток и болка), отколку процесот за лекување.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.387
    Допаѓања:
    7.525
    А зашто гинекологов ме исплаши толку… не знам што да правам. Еве чекам ред.

17. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.357
    ја да сум на твое место би побарала второ мислење, кај некој друг гинеколого во кого имам доверба

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.387
    Допаѓања:
    13.383
    Некои доктори се премногу претпазливи. Да не се работеше за акутен проблем, секако дека најдобро е да чекаш по 12 недели, ама заб кој веќе се лекува да го оставиш на пола поправање 2+ месеца, тоа нема никаква смисла. Замисли да ти се направи инфекција и да потечеш, па да треба да пиеш антибиотик, или да го вадиш забот. Компликациите се далеку полоша варијанта од опцијата да си го средиш забот сега иако си бремена.

19. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.387
    Допаѓања:
    7.525
    Ви благодарам :l:

20. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    188
    MAMICKI влегов ВО 4 месец и почнаа забите да ме болат особено непцата ми крвават и ми се отечени што се конзумиравте вие страв мие сега д ане почнат забите да се расипуваат што превземам страв ми е многу неможам ни да јадам сега а каков апетит си имав