Нормално е баш во тој период, околу 4-5 месец. Ќе одиш на стоматолог за чистење, да користиш паста за воспалени непца, добра хигиена, и можеш да пиеш витамин Ц. Секако ќе се стабилизира само од себе после бременоста ако претходно си немала ваков проблем.
Popravanje zab vo 9ta nedela od bremenost da ili ne kje se konsl so zabolekar kara sekako ama sega vikam da prasam do togas nemam nekoja silna bolka ama pecne po nekogas a i iscrnet e celiot I bas napred mnogu grdo stoi si vikam ako nema nikakvi posledici da otidam
Ако е цел поцрнет најверојатно е за лекување, не само за пломба. Ако не те боли, почекај до 12та недела за секој случај. Ако се јави јака болка или оток, мораш веднаш да го поправаш зошто може и без заб на крај да останеш, без разлика на бременоста, ризикот е незначителен во споредба со маката што ќе ја имаш.
Zdravo Spidy, Imam bolka vo zabot a sum 8mi mesec, nikoj ne se nafaka na snimka i bez anestezija. Da ne imas preporaka za stomatolog???
Страшна болка во забите, бев брза помош ми ставија лек, прашав дали можи да се користи заболекс ми рекоа да, матичниот стоматолог исто а во упатството пишува не се препорачува. Мислење ? Дали некоја користела 32н сум моментално
Смее ли на крај од 9ти да се прави заб? Не знам дали е попаметно да одам сега или да почекам да се породам па да одам.. забот ми е странично скроз црн и ме боли непцето измеѓу 2та заби, забот не ме боли
Dobro vecer mamicki. Vlegov vo 5 mesec ama mnogu mi se ronat zabite.mi se krsat. Dali mozit da odam na zabolekar
Во второ тромесечие може сите стоматолошки третмани да се спроведат. Оди веднаш, нека направат панорама и да средиш се во следните 2-3 месеца.
Панорама е со ртг зрачење, не треба да се прави во бременост никако. Стоматолошки интервенции слободно
Стоматолог сум. Може секако, со оловна престилка. Лично во двете бремености сум снимана. Не создавајте стравови непотребно. Еден лет со авион има повеќе зрачење од дигитална панорама, па трудници секојдневно патуваат без размислување.
Не ми беше намерата да создавам стравови туку да бидеме попретпазливи. Во ред штом ти од професионален аспект тврдиш дека нема зрачење сигурно е така. Јас не би се снимала, ама ете јас си зборам за мене. Секој за себе си одлучува
Зрачење има. Но зрачење има и во храната што ја јадеме, во воздухот што го дишеме. Затоа правам споредба да биде јасно колкаво е зрачењето. Не е исто да правиш класичен ренген на филм на карлица каде дирекно се зрачи и плодот, и дигитална панорама на заби со соодветна заштита на остатокот од телото како што е протокол. Истата заштита се става на сите, не само на трудници. А со летање во авион исто така има зголемено зрачење зошто во висина се губи заштитата од атмосферата. Па не сум слушнала некој да препорача трудници да не летаат заради тоа. Сите само викаат да не се патува при ризични бремености или при крај на бременоста. А еден лет до Париз е исто како една панорама. Ама во Париз идеш да се шеташ, а панорама на членката погоре и препорачувам зошто има здравствен проблем со забите. Пак не може да се споредува ако дискутираме дали е потребно зрачењето. Нормално дека никој нема да се снима од мерак баш во тие 9 месеци, ама нажалост многу проблеми со забите се јавуваат во бременост и тоа станува неопходно. Само сакам сите трудници да знаат дека нема потреба да го ставаат своето здравје во втор план за време на бременоста зошто при уредна бременост од 4от до 8от месец нема стоматолошка интервенција која не е дозволена.