Ако ти е уредна бременоста, не значи ништо дека си со инвитро. Само затоа што си имала асистирано оплодување, не значи дека не можеш да имаш сосема нормална бременост и истите правила да важат и за тебе.
Девојки ве молам за совет, бев на заболекар, помеѓу двата заба ми влегувало храна и воспалена била жлебината, ми го исчистија, но едниот заб бил малку расипан и препорачува да го правиме без анестезија. Во рана бременост сум, 7 недела со инвитро. Дали да го послушам стоматологот или прво да се искунсултирам и со инвитро докторот?
Секако да се консултираш со гинеколог. Ако е уредна бременост, тоа што си со инвитро не е битно. Ама ако е само малку расипан забот, ништо нема да смени да почекаш после 12та недела за интервенција, и тогаш да си примиш анестезија без адреналин. Стравот од болка и самата болка се полоши за телото од аспект на стрес во споредба со една анестезија.
Фала на одговорот, наредната недела имам закажан преглед па најпрво и со инвитро докторот да се исконсултирам, и јас така си помислив, барем после 9 та или што велеш 12 недела. Со анестезија на трудници правеле дури после 4 ти месец
Анестезија за трудници не постои. Има анестезија со и без адреналин. Кај пациенти со некаква хронична болест поврзана со срце и крвоток се користи без адреналин, и истата се препорачува кај трудници за да се избегне можноста за тахикардии. Секој стоматолог сам си одредува дали, кога и како ќе третира трудници, немаме едно правило по кое сите се водат. Јас лично избегнувам пред 12та и по 36та недела, но сум работела кога сум морала. Има проблеми кои не можат да чекаат. И во 10 год не сум имала ниеден проблем со пациент. Лично мене ми поправале заби во текот на целата бременост, секогаш со анестезија со адреналин, исто така без компликации. Се е заради претпазливост, веројатноста нешто да се случи не е поголема кај трудница отколку кај просечна жена.
@Spidy молам за совет, забите не ми се сјајни, ама ете оставав после пораѓај да ги средам од пусти страв од стоматолози. Од денес толку ме боли едниот што не можам да гризам на таа страна, го гледам лом ми е. 35+1 сум, дали да одам и да ги правам со без адреналинска анестезија, зашто без анестезија нема ни да седнам на столот или да чекам да ја смирувам болката со парацетамол?
Оди прво што треба да се прави да видат. Можеш слободно и да го снимаш ако треба. Ако е само за пломбирање (што не верувам според описот), можеби ќе можеш да тераш до пораѓај. Поверојатно е за лечење или вадење. И поверојатно е да имаш акутна инфекција која од ден на ден ќе биде полоша. Не можам вака да кажам што може да се прави, зависи од ситуација. Ама јас да сум на твое место, што и да треба би го правела сега одма. Безадреналинската анестезија трае скоро 3 пати пократко од адреналинската. Да бидеш спремна да те боцкаат неколку пати ако треба подолга интервенција. Ама ако е за вадење јас би ти рекла со адреналин да ти стават и да го извадиш, да не дојдеш потечена во 3 сабајле да молиш некој дежурен да ти помага. Реалноста е дека веднаш после пораѓај нема да знаеш кај ти е главата и уште потешко ќе биде да се организираш да одиш на забар, особено ако доиш на секој саат. Оди сега и што и да треба направи го сега, тоа е мојот совет.
Колку убаво што во оваа тема има особа што го работи ова и ни дава најдобронамерни совети, фала ти многу мила Од ова пишаното како што разбрав разликата од адреналинската и безадреналинската анестезија е тоа што дејството на адреналинската трае подолго и ќе поминеш со едно боцкање?
Сега убаво ги истестирав на допир кој заб реагира, и уствари не е оној расипаниот туку умникот. Од него ме боли цена вилица, а на допир посебно само тој. Фала ти, утре се јавувам да закажам да средам преку понеделник.
Да, адреналинот ги стега крвните садови и не дозволува анестезијата брзо да се ресорбира. Зависно на кој заб се боцка, адреналинската трае од 45мин до 2ч, а безадреналинската максимум 30мин.
@Spidy смее ли за време на доење да се вади заб со операција? Треба да вадам 2 осмици и само одложувам, дали сега е право време за тоа или да си почекам да завршам со доење?
Смееш. Само обично пост оперативно даваат антибиотик, ќе напоменеш дека доиш да ти дадат некој кој може да се пие и при доење. И серапептаза често даваат, тоа не смееш. Иначе самата интервенција не е никаков проблем да се направи.
Препорака некоја за суплементи или било што бидејќи имам парадонтопатија втор стадиум. Користам Curaprox најмека четка, парадонтакс и лакалут пасти за заби. Листерин тотал кер и Waterpik. Секојдневно ! И се плашам во бременост да не се влоши ..
Девојки дали некоја од вас имала проблеми со воспалена гингива во бременост. Веќе 3 дена имам неиздржливи болки, краткотрајно ќе се смири и продолжува болката. Бев вчера на забар ми исчисти џеб и гингива, ама пак продолжува болката. Ноќеска не можев да издржам и се напив кетонал, страв ми е пак да се напијам. Користам најмека четка на curaprox, лакалут, испирам со камилица но ништо не помага. Има ли нешто што ви помогнало да пробам? Инаку 26та недела сум
Периоплус земи за плакнење, во Дм го има. 2 недели насабајле и навечер после четкање, од 0.05 или 0.09. После 2 недели ќе направиш пауза, па ќе видиш како е, ако треба пак можеш да го користиш.
12 недела сум и слични проблеми... само што јас имам и парадентоза. Витамин Ц поголема доза и витамин Д. Земи гингивал гел мачкај, парадонтакс паста... инаку не знам дали во бременост смеам ПРП да правам, планирам да закажам. За гингива... многу ми е воспалена..
Devojki edno prashanje. Po vtorata bremenost i zagubata na deteto od teshka depresija i stres dobiv gangrena i morav da izvadam del od zabite. Gi srediv site minatata godina, staviv zirkonium navlaki, odev 7m na zabar, prezadovolna se super. Nemav nikakvi bolki nishto. Sega so tretava bremenost, Poslednive nedela dena imam jaka bolka gore na 7ca i 6ka no SAMO koga pijam neshto ladno ili mnogu toplo. Vaka normalno dzvakam, stiskam na mestoto, plaknam se e ok, ne custvuvam nishto. Nepcata mi krvarat bash tamu. Mozno e zabite da se rasipani pod navlakata a ushte 1god nema pominato od koga gi fiksirav navlakite, ili mozebi nepcata se vospaleni ili pushtil lepakot pa vlaga tecnost gore? Inaku sum rizicna bremenost i ne sum vo moznost sega da odam na zabar, ako e se ok bi mozela posle 28 nedela.