Mi se skrsi umnikot vcera i eve denes imam nepodnoslivi bolki dali smeam da se napijam analgin ili nesto drugo i ako ne mi pomini to da pravam so ogled na toa sto vleguvam 34nedela a za vadenje mi e strav podebno sega koga pred da zabremenam go vadev drugiot umnik i ne mi fati anestezijata pa na zivo mi go vadea.Sovet ve molam
Ne zemaj lekovi na svoja raka, podji kaj tvojot stomatolog ke ti stavi lek koj ke go smiri zabot dodeka da stignes do poroduvanje, no za sekoja intervencija konsultiraj se so maticniot ginekolog.
ддевојче ти препорачувам да си отидеш на стоматолог да ти направи една киретажа да се ,,издушат,, непцата ,ќе те премачка со паста или ќе ти стави дренчиња..ништо страшно, се јавуваат вакви проблеми со непцата за време на бременост поради хормоните...јас и претходно си имав вакви проблеми со непцата па редовно си посетувам стоматолог... миење со мека четка и парадонтакс паста
Моите умници значи уште не ми се излезени и многу тешко излегуваат.....дури не бев бремена немав многу мака но сега во бременоста многу ми се отечени непцата и ми крварат и кога се мијам имам големи нагони за повраќање....Некој совет????
мене многу ми крвареа непцата и почнав со Lacalut acitiv и со четкичка curaprox и сега сум супер пробајте
уф, забите во бременоста... две пломби ми паднаа, па со едната мораше и дел од забот да извадам во 7ми месец со спрејче (анестезија)... се со консултација со мојот гинеколог, кој го сметам за најдобар...најосетливи се забите во бременост, барем кај мене беше така ..
Мамички дали ви дадоа калциум да пиете и кога Јас не пијам, но гледам некако забите почнуваат да ми менуваат боја дали сте имале сл проблем
Скоро секое миење крв има,гледам со конец и усна вода да ги одаржавам добро. Нормално било во бременоста некои промени и со забите крв,пожолтување и сл.
Ve molam itno ako ima nekoja devojka ukluceno nesto momentalno da smiram zabobolka sto da stavam na zabot duri utre da pojdam na zabolekar?????
Не смееш да пиеш никакви лекови, но доколку е отворен забот убаво исчеткај го со паста и четка, доколку имаш гној шмукај и плукај да се ослободи забот од притисок. Не знам каква ти е болката ако можеш опиши ми ја подобро. Пробај можеби со ладна вода ке те смири.
Dobro rascetkaj go zabot neka prokrvari da se oslobodi malku... zaburkaj ladna voda i ladni oblogi...ako imas dupka na zabot mozes i analgin da drzis na mestoto...ne e strasno ne e stetno jas imam pieno vo treti mesec ili cetvrti bese ne pamnam pieno analgin
Никакви лекови не се аплицираат во забот од страна на пациентот. Стоматологот е тој што во консултација на гинекологот ке аплицира што е потребно за да се смири болката. Еве само мал податок за аналгинот(метамизоле)http://www.dd-database.org/pain-pills/metamizole.html
за моментална болка за да се намали на заб,поготово во бременост се препорачува,мала шољичка се става едно кафено лажиче сол и млака(накај потопла)вода,се меша да се соединат солта и водата и се жубурка(од страната на самиот заб,на подолги интервали/секунди,се повторува неколку пати,болката моментално ја снемува,нема никаква штета може колку сакате (колку имате потреба)во денот да го практикувате.
Калциум ми дадоа да пијам одкако дознав дека сум бремена па се до крај советувај се со гинеколог, незнам во мк кога и дали даваат , јас не живеам овде но не е лошо да се пие, бебето зема калциум од мајката па затоа и често се има проблеми со забите