Здраво решив да се обратам тука бидејќи има многу членови,можеби случајно некој има проблем како мојот,или некое искуство па да ми даде совет. Значи вака имам забрана 5 год за влез во ЕУ бидејќи останав подолг период од 3 месеци во Малта,е сега тие 5 години ми завршуваат сега на 17ти јануари.Па прашањето ми е дали забраната сама се трга од системот или треба некаде да се обратам за да ја тргнат?Многу би ми значел секаков совет
Обрати се во амбасадата на земјата членка на ЕУ која ќе ја посетуваш, значи ако одиш во Германија преку Бугарија тогаш обрати се во бугарската амбасада затоа што првото преминување на границите на ЕУ ќе го сториш преку Бугарија, ако патуваш со авион од Скопје до Германија, тогаш обрати се во германската амбасада, или јавете се во нашето МНР нив ги информираат за сите граѓани кои имаат забрана за ЕУ, па возможно е да се поднесува нешто преку нашето МНР.
Ја мислам дека автоматски се трга од системот и дека наредно патување не би требало да имаш проблем. Но, за најсигурно прашај си во МНР.
Обрати се директно во амбасадата на земјата која што ти ја ставила забраната или во службата за странци ( на Малта) кои ти ја изрекле забраната.
пробај да поминиш на бг или грција може и воопшто ме ти била активирана забраната или активирана е покасно
Во Буарија имам одено бидејки не е во шенген зона па можам да поминам,само треба да потполнам лист каде одам,и колку ќе се задржам,а за Грција немам отидено треба да пробам.
пробај за во Грција Наш пријател му ставија забрана за еу земја 2 години ама он можеше да оде секаде уствари на муабет беше само казната Затоа види и ксј тебе да не било така
Ima taxisti sto nosat na grcka granica odis so niv ti proveruvaat- se znaat so granicarite/policajcite i ti kazuvaat imas zabrana ili nemas ako imas ke te vratat bez kazna .ama sekako taa sama ne se brise odmaa .treba da si podneses baranje
Fala vi na site preeska bev do germanska ambasada...pa sega treba da cekam odgovor dali smeam da patuvam vo Germanija