Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Забрана за движење со детски колички во продавница!!

Дискусија во 'Бебе' започната од Macyyyyy, 12 декември 2014.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.285
    Еден впечаток се добива кога ќе прочиташ тинејџерче, а друг 17 год. кој е на година од полнолетство.

Ама ај, далеку сме од темата.

2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.638
    Допаѓања:
    35.279
    Жити се :o Јас дека од планина симната, па не знаев до сега.
    Не ми ја сфати поентата на муабетот, ама има време...

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SwanMay

SwanMay Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.674
    Добро ја сфатив. И нема потреба од цинизам кога ќе слушнеш мислење различно од твоето. :)

4. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    Заборавивме дека вие сте се родиле возрасни, а некои уште од роџење сте мајки :rofl: Вие не сте биле "девојчиња" :D

На CameliaMiller, Marossa, De-lovely и 3 други им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.638
    Допаѓања:
    35.279
    Summer, ова од искуство го пишав, не туку така. Токму затоа што и јас размислував слично. Ама... терајте си бре како сакате. Ваша работа.
    Не оправдувам насилство, ама ова со Анина и тоа како го разбирам. Не дај Боже да се случи некој само да ми го чепне детево, не знам во афект како би изреагирала. Сигурна сум дека 90% од мајкиве размислуваат како мене. Тоа не ги прави некултурни, насилнички и не знам што не, туку едноставно мајки. Прашајте си ги мајките како они би изреагирале во дадената ситуација.

На kjukli, leona83, Glasna и 4 други им се допаѓа ова.
  6. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    ЈАС го разбирам револтот на оваја мајка посебно ако се работи за бебенце мало мислам дека е апсурдна забраната,притоа ако се работи за поголемо детенце а знајме какви се деке трчат на сите страни претурат во рафтовите прават метеж итн,и те како родителот треба да си го фати детето за рака да не го испушта и повеќе контрола да има врз него,а сега на овие деца све му е дозволено дури и отповеќе е таквите родители неможам да ги сватам,сепак каде и да се оди треба да се има некаков ред,а и маркетите да се снабдат со кошници за пазарења каде што можат и деца да се сместат...
    Една случка да кажам лична,значи фино лепо во веро на каса седам и чекам ред,пред мене една жена пред неа друга со оние количињата заедно со кошница што одат за пазарење нормално детето седи во самото количе и притоа урла на касата,а зад мене чекат еден куп луѓе,таја наместо да му подвикни на детето уште се смеј го гали се лигај на каса и ние киниме живци,тоа вришти се дрецка отворими чоколадо се дери,таја фино лепо дреми на каса сезанимава со детето му отвара чоколадо и незнам што назад луѓето фучат и нормално касиерката му вели госпоѓо вемолам го држитередот,значи што да кажиме за вакви мајки без апсолутно никаков осет?па страмота е во редот имаше и стари луѓе и сега ние да чекаме да се лигај таја со детето на каса,апсурд жено подвикниму на детето тргниго настрана и правете што сакате па сега сегде треба да има златна средина јас сум за тоа дека треба да се има осет а не сум за никакви забрани,бидејќи секој човек кај и да оди излегва од дома за заврши рает работа и за парче мир...

На Daydream, okcenzi, Dust и 3 други им се допаѓа ова.
  7. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Имам само еден или два поста на таа тема за децата од маалото и моето дете. За тоа дека не се тепа и не се кара. Колку проблеми ми изброи ти? Сакаш да се префрлиме на таа тема?

8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Денес секој сака да е родител, а никој не е едуциран како да се воспита детето. И ова е кажано во врска со болдот. И не скокајте одма како пијавици.

9. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.213
    Допаѓања:
    139.816
    Аууу, каква дискусија.... :D

Искрено, не бев свесна дека некому би му пречела количка во продавница. Особено ме чуди што станува збор за маркет, кадешто секако се пазари со количка, па и нема некоја разлика дали е бебешка или количка од маркетот. Не знам што е разликата меѓу мајка со детска количка, или некој друг со количка за пазарење, кога и едните и другите можат да те турнат или зафаќаат исто место. И не можеш секогаш да имаш на располагање некој кај кој можеш да го оставиш детето да ти го причува.

Јас сум пазарела со количка по маркети и никогаш не сум имала проблем. Во едната количка доле имав место за артикли, па наместо да носам дополнителна корпа таму ги ставав. Никогаш не сум имала проблем некој да се пожали, или децата да фатат и да турнат некој производ од рафт.

По продавници за облека не сум шетала со количка. Генерално, не одам со деца по продавници за облека, освен нели ако треба нешто за нив да купам, па мораат да пробаат. Комплицирано е и не сум имала потреба. Досадно им е, а јас не сум раат. Кога се мали не можеш да влезеш во гардероба. Затоа, имам потреба од купување, ги оставам на чување некаде.

Во секој случај, ваква забрана е под секоја критика и искрено не знам која е потребата воопшто да постои. Ако некој скрши нешто, треба да си го плати, па без разлика дали бил со или без количка.

Но, исто така не го оправдувам однесувањето на некои мајки кои поради тоа што се со деца мислат дека можат да се распостелат низ цела продавница. Само за жал, не се само мајките во прашање, туку генерално, многу дрзок, невоспитан и нетолерантен народ живее во Македонија и станува се полошо.

На CameliaMiller, kjukli, calliope и 16 други им се допаѓа ова.
  10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Обрати се во Комисијата за заштита од дискриминација.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Не е тоа цинизам. Немој да ме сфатиш погрешно, ама она што иритира во врска со твоите постови е тоа што цитираш две-три реченици од нечиво мислење и наддаваш како на лицитација. На изминативе ноколку страни нема ни едно цело твое мислење туку се само нешто цитирано а ти како Баба Ванѓа толкуваш. Не го пишувам ова со цел да те навредам туку да ти посочам зошто сите се „возбудуваат„ на твоите коментари

12. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    @chocolade Што зборуваш, знаеш? Каква заштита од дискриминација.
    Еве јас пушам и има знак забрането пушење и што сега да се обратам дека сум дискриминирана?
    Јасно е прикажано и истакнато што е забрането и тоа строго треба да се почитува.
    Од памет не го ставиле сигурно, туку како мерка за заштита од некоја си немила случка.

Последна измена: 15 декември 2014
    На Daydream, calliope, Joi и 3 други им се допаѓа ова.
  13. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    И сладоледот не го заборавај!
    Барем @Cka не е дискриминирана, со клавирот секако може да влезе :lol:

На tessie и Daleron им се допаѓа ова.
  14. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    А бе рошна Далеронка на темава и се замина в туѓина :rofl:
    @darcy и тој со овцата може да влезе

15. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.986
    Допаѓања:
    10.243
    Добро ај баталете ја случката со Анина и тинејџерот, веќе сме оф топик 3 страници, башка нема никаква врска настанот со насловот на темава, колку и да е исправна или погрешна постапката.

На zuto, Enamena и anina им се допаѓа ова.
  16. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    Не сум девојче, напротив постара сум и од дел од мајките кои пишуваат тука но мило ми е ако со постовите и ставовите делувам помладо :) Во секој случај, напишаното ти го сваќам како комплимент а не како затскриено умалување на вредноста на моето мислење поради погрешно претпоставената возраст.

Последна измена: 15 декември 2014
  17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.638
    Допаѓања:
    35.279
    Епа сега, според твојот пост не се приметуваат твоите години, напротив... Едно ќе беше да кажеше дека веќе си се нашла во таква ситуација и си изреагирала како што напиша, а сосема друго е да претпоставуваш како би се однесувала во дадена ситуација и притоа некој кој што веќе се нашол во истата да го навредуваш, а да го оправдуваш тинејџерот и уште одозгора да тврдиш дека бил покултурен од Анина? Се надевам не си сериозна? Те молам! Животот до сега требаше да те научи дека не секогаш работите се случуваат како што сме мислеле и посакувале ;)

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    Тинејџерот никаде не го оправдувам! Неговото однесување е за секоја осуда и тука нема дискусија околу тоа но Анина ја читам на Форумов, ми има оставено впечаток на разумна жена и од неа воопшто не очекував таква постапка.
    И да, многу сум сериозна со ставовите што ги пишувам тука, исто како што стојам зад оние зборови кои ќе ги кажам во ријл лајф. Доволно сум возрасна, доволно сум паметна и доволно се познавам себе си за да знам како би реагирала по определена ситуација. Не викам дека животот нема начин да ме демантира но сакам да верувам дека на овие години се знам себе си -сепак имам доволно животно искуство, кое добро кое лошо за да знам отприлика што да очекувам од себе си во определена ситуација. За среќа, досега се немам непријатно изненадено себе си, се надевам дека така ќе биде и во иднина.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.638
    Допаѓања:
    35.279
    Ова баш не ми личи на осуда.
    Мило ми е што си толку сигурна во себе си. Ти посакувам така да продолжиш и никогаш да не се најдеш во ситуација каде што би се изненадила од себе си.

На leona83, Glasna и zuto им се допаѓа ова.
  20. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Лелеле муабетиве....ај малце reality check

Во последно време (кај нас, во светот од поодамна, ама тоа е нормално нели, касниме со развојот) се' повеќе има места, објекти и делови од просторот кои се стриктно означени за ''бремени жени и мајки со колички/деца''.
    Викате со потомокот наш не сме биле за во супермаркет? Ја мајката, затоа има специјално дизајнирани коли/колички за деца, па дури и за бебиња на количките за пазарување? Во нив кучето да не треба да го ставам? :rofl: А имате ли видено и дека, НЕВЕРОЈАТНО, ама вистинито, има и специјална каса САМО за бремени и мајки во новите супермаркети??
    Имате ли инфо колку кафичи/ресторани почнаа да никнуваат со игротека во нивни склоп? Колку од постоечките импровизираат со по една лулашка и лизгалка, како тие на кеј?
    Слушнавте дека има сега и студио за вежбање, како и студија за јога и пилатес, каде условите овозможуваат мајката да си го донесе детето и да вежба заедно со него или да го остави да и' го чуваат бесплатно во тој 1 саат на нејзина релаксација?

Што мислите, зошто е така? Кој најчесто го контролира и планира, а богами и троши, семејниот буџет? Ако ја исклучиш мајката од потрошувачкиот свет, како што повеќето од вас сакаат, знаете што ќе им остане на трговците? Среќа постојат паметни луѓе кои децата ги прифаќаат оберучке во своите објекти, па тоа им се враќа тродупло.

Читам спомнувате Џамбо како место во кое не смее да се пазарува со мали деца....значи, како да кажам не знам, а да не звучам идиотски, ама ако во продавница која 70% е опремена со играчки, гаџети и облека за бебиња и деца, не отидете со дете, тогаш не знам каде треба да одите :rofl: Новогодишните и велигденските украси се привремени во тој објект, а домаќинските фино одделени на вториот спрат. Проблем солвед, ама не, на вас децата и во продавница за играчки ви сметаат :rofl:
    Имате ли заприметено колку списанија за мајки и бебиња има во последно време? Колку има за тинејџерки и млади жени? Мислите ќе постоеја ако не се продаваа?
    Трговски никнуваат со цели спратови наменети за деца, со огромни игротеки кои згрижуваат додека мајките купуваат...посебни паркинг места за родители со колички и деца најблиску до влезовите, посебни ВЦ-а за деца на секој спрат. Се' во служба на комфор на мајките, зошто ако тие не се задоволни - цела фамилија дома ќе седи, аш трошење :D
    Не се фалам што сум мајка, јас сум благословена и на секоја жена и' ја посакувам оваа состојба, чисто заради чувството на комплетност и среќа, не за да речам Еве да видите како ни беше на нас. Јас не се чувствувам никаде дискриминирана, ниту омаловажена, ама во исто време и не ми е гајле за муабетите од страна. Моето дете е воспитано, небитно што некои членови од овде мислат врз основ на мајката и нејзините мислења на форум :P и го носам секаде каде што сметам дека ќе се чувствува пријатно и среќно.
    Во конкретнава продавница не влегував ни сама кога бев, а не пак со дете, така да ич не ме тангира натписот. Времето ќе покаже колку ќе опстои со ваква политика :)

На kjukli, НаталиЛили, Nova и 15 други им се допаѓа ова.