Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Забрана за движење со детски колички во продавница!!

Дискусија во 'Бебе' започната од Macyyyyy, 12 декември 2014.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.729
    Допаѓања:
    322.849
    Прво , имам бебе и не бистрам политика туку зборам точно како што е.
    Ако некому не му одговара што не го пуштаат со количка, нема не им влага во дуќанот.
    Количките во маркетите се наменети за мајки со деца кои се самостојни во седење.Мајката нема освен таа количка да бутка упте една,туку ке ја полни постоечката.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.729
    Допаѓања:
    322.849
    Толку од мене во оваа рубрика
    Дискутирајте си, Ве оставам раат да си вреѓате и да си креирате муабети какви вам ви одговараат
    Очигледно е зошто некои ставија етикета ЗАБРАНА.
    Чиаос8)

На Nausicaa, mims-89, Daleron и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. 2013

2013 Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    28
    Секаде луѓето се луди што тоа го почитуваат само кај нас се најпаметни па им сметаат мајките...епа затоа само ќе гледаме турски серии и ке си останеме таму кај што сме

На ennaz, mariz, Sky-butterfly и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Добро кај сте виделе мајка сама со количка и плус да влече метална количка, каде е логиката на такво нешто?
    Јас кога сум сама ја полнам количката од децата одоздоле, правам гужва да, со дуплата количка ама и ние треба да јадеме и да сум со мм едниот од нас бутка ја бутка количката од децата, другиот ја бутка количката од маркетот, немам на кој да ги оставам децата а на комшика или такв нешто да оставам 6 месечно бебе за туѓа комоција не оставам.
    Ми се случува и да си се шлајам низ шопинг центар кога врне или кога е многу топло:P, децата сакаат да излезат од дома друго погодно место на такви временски услови нема, до сега тука не сум слушнала да ми искоментира зошто се шетам всушност и не сум само јас еден куп мајки со мали деца, а досега децава не ми се разболеле од кашлачите по продавници.;)

На sabatini, ennaz, green.eyes и 6 други им се допаѓа ова.
  5. 2013

2013 Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    28
     едноставно за вакво нешто нема шо да се дискутира, најнормално нешто аман количка...луѓето со свашта секакви направи не ни знам како се викаат ги шетаат своите бебиња па сега за количка се дига узбуна хахахаха немам зборовиии

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.263
    Допаѓања:
    76.317
    Bravo mamicke :)
    A logikava so kolicka za bebe i metalna kolicka ne saka da ni ja objasni feminkata... i jas i go postaviv prasanjeto, ama fino lepo si se odjavi od temava :P

На bittersweet и referentka им се допаѓа ова.
  7. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.729
    Допаѓања:
    322.849
    Па како пазариш Мариз во маркет ?
    Или за една мастика 2 часа четаш низ годоли и на сите им сметаш?
    Во што ги ставаш продуктите ?
    Остави ти Битерсвит е во земја која е пред Мкд 1000 години...

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Добро па сите вие нели имате мажи.
    Сигурно на големо кога пазариш нема да одиш сама, ете ја Битер пример со 3 деца.
    Со количка одиш земаш најнеопходно и заминуваш, сигурно нема да одиш да се шлаеш во Базаро.
    Забрана и налепница има само на Базаро, а не насекаде.

На bittersweet и referentka им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.263
    Допаѓања:
    76.317
    Nie nemame seuste 40 dena i seuste ne sme iskocile :) a koga pazaram vekje koga te interesira, zavisi po sto sum otisla ili korpa ili kolicka si zimam... A izvini pa za mastiki sigurno ne vlagaat majkite, pa edni pampers, sampon, vlazni nad 1000ka trosis odma, pa ne im pravis taka steta na marketite :)

10. 2013

2013 Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    28
    Dobro referentka ti kako pazaris Stom si tolko protiv kolickite, eve daj ni sovet, mene na primer nema koj da Mi ja gleda malata, ni majka ni Tattoo ni svekrva ni svekor imam nitu drugi rodnini..znaci zemjite koi se napredni tamu e ok a kaj nas ne e :) pa zatoa i nie nema da odime nikako napred a ne pak da zalicime na edna od naprednite hehehhe cccccc

11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.729
    Допаѓања:
    322.849
    Ке ја оставиш на таткото и ке одиш да пазариш или ке оди тој сам
    ваљда знае што се пелени и влажни да купи сам
    незнам како ви се влага со дете од 40 дена во маркет ??

плус незнам што ве возбуди толку ако не е дозволено влагаање со количка во Базаро ???
    Таму сите знаеме што се продава...

12. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.729
    Допаѓања:
    322.849
    Ме изморивте бре !!

Приватен си е , оценил дека не му треба таква клиентела и крај !!

13. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    2.015
    Не гледам кај е проблемот што во Базаро или Певекс или каде и да е ставиле забрана за со колички. Нивно право. Јас не влегувам таму со количка и толку, ама не гледам кај има забрана за во маркети или трговски па толкава голема ја направивте. Јас бебуш го шетам од како е роден каде сакам дали во кенгур, дали во количка гледам мене како ми одговара повеќе и по трговски и во маркети и во парк и немам забележано до сега дека сметам на некого, ниту пак мене ми сметаат мајки со колички кои си бркаат работа. АМА ми смета и тоа многу кога некој што вчера отишол во странството нивно кажува како ние тука живееме во турско, како немаме култура и слично само затоа што на некоја мајка и се шета во Базаро со количка(facepalm). Ние живееме сами со мм и детето, и моите и неговите се далеку од нас, а комшивките ми ги нема по цел ден, си ги чуваат внуките, мм има таква работа што често е на терен или дежурен или го викаат инцидентно, па јас 9 месеци не останав гладна. си земам дете со мене и си пазарам најнормално. И во Македонија исто има посебни места за преоблекување на бебе, има лифтови по трговските за количките, има колкички има бебиња има мајки кои живеат и функционираат НОРМАЛНО

На Nausicaa, darcy, do-re-mi и 6 други им се допаѓа ова.
  14. 2013

2013 Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    28
    Немам никој еве сама сум а базаро баш и не ме интересира, ама да одам да си купам леб шо се вика и некој да ме избрка епа нема да ми е сеисто

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Нема врска дали си во Мк или на друго место, продуктите ги ставаш под количката или над неа, кај делот што се отвара, затвора за сенка.
    Нема да одиш сама за големо пазарење, неизводливо е ама за помалку продукти можеш слободно да ја наполниш одоздоле количката.

Кај мене нема миедна продавница што е така тесна како Базаро, не би ни влегла во таква продавница која не ми овозможува комодитет да шетам со количка, нема ваљда надвор да ги оставам децата за јас да шетам.

На green.eyes и Daleron им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.263
    Допаѓања:
    76.317
    Ne se razbavme ubavo, korpa ili kolicka od marketot si zimam, a bebeto ne sum go odnela vo market seuste :) ima koj da mi go cuva i za ponataka, epten ako sum sama i ako moram da odam do prodavnica kje go zemam so mene... Samo ti pogore navede deka majkata pokraj nejzinata kolicka, butka i metalna kolicka od marketot... Toa objasni ni go :)

17. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    2.015
    не бре битер ти не разбираш, во Македонија количките немаат таков дел. Тука мајките со колички со една рака ја туркаат количката за пазарење во која има леб, а со друга количката со бебе. и пола маркет е зафатен, и 100 души од страна коментираат за тоа каква мајка е таа што отишла со детето да си купи леб, нема ли кој да и купи :x

На referentka, Sky-butterfly, bittersweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Да не претеравте малце? Ни една жена не земе голема количка за еден леб. Сигурно оди со причина и затоа зема голема количка ја полни зашто мора. Не знам мене не ми е тоа толку симптоматично ко што го напраивте.
    Се имам на доооолго изјаснето на тамава уште кога беше ептен жешка тема и ќе кажам уште еднаш дека се е до толеранцијата. И од страна на мајките со деца и колички и оние без деца. Луѓе сме со зборови се разбираме не со гримаси, викотници и турканици.

На artemidis, Daleron и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  19. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.767
    Икеа да не им се праи гужва над шопнг количките има лежалка за бебе а за големите место во шопинг количката со испужени ножиња од надвор накај тебе свртено да седи. И секоја продавница за облека на пр, си има најмалку една соблекувална за мајки со колички, посебни тоалети и сл. Секој маркет тука мора да има влез најмалку широк колку дупла количка да влезе, и истата да шета низ рафт. Ако има скали има и лифт или поплочено е за со колички за мајки или инвалиди да се истуркаат. Не знам јао ајде сега вака така не идете со колички почтувајте си. Порано за порано денес за денес, како се иде напред мора сите да се во тек и секој да е испочитуван. Јас и со и без количка сум одела и јас знам сама оти неможам секој ден да пазарувам како ми е со 7-8 кеси и мало дете. И да си најмиме асистент да ни испазарува кога сме крш со време поради смените на мм? Ајде ви се молам, само во Македонија што не ќе чуеш. Затоа никогаш напред нема да се стигне со бош размислувања и фрустрации.
    Кога бевме Мк, сама унапред знаев кои се мн мали продавници и избегнував да одам со мали, ама тоа кога имав на кого да го оставам, инаку? И шетањево по шопинг центри со мали деца, па коментарите кога врнело, кај да одат? Имаат секое право да влезат во мол како и сите др. Култура ни фали и обзири,тоа е. Од обете страни

На zuto, Kitten, bittersweet и 4 други им се допаѓа ова.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.633
    Допаѓања:
    35.241
    Не мислев на тие колички, туку на оние колички кои може да ги возат децата.
    Нели ти рече дека деца нема што да бараат во маркети бидејќи не биле детски градинки, јас само те демантирав.
    Инаку... култура т.е некултура е во прашање, ништо друго. Страшно ми смета окарактеризирање на одредена група граѓани (во случајов мајките) како непожелни, неподобни и сл. а остатокот може?
    Како што има некултурни мајки кои мува не ги лази има и некултурни луѓе кои се распослале со количката за пазарење низ цел пролаз и не им текнува дека можеби сметаат, па ти мисли му ја. Или, ќе си застанат двајца пензионери, тинејџерки, женички или што и да е и ќе си разврзат муабети на сред пролаз, а останатите треба да кружат одоколу. Еден куп вакви примери имам. Како што реков погоре до културата е, а не до одредена категорија на граѓани.

На joy1, bittersweet, ennaz и 4 други им се допаѓа ова.