Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Забрана за движење со детски колички во продавница!!

Дискусија во 'Бебе' започната од Macyyyyy, 12 декември 2014.

1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    ^^
    Ако има знак ќе се почитува и готово, само ако се паметни трговците многу повеќе ќе се трудат околу родители со деца отколку луѓе со кучиња. Од твоето куче корист може да има само некој пет шоп. Децата од друга страна се голема таргет група на производителите, денес им се достапни телефони, компјутери, ги бомбардираат секојдневно со разни реклами кои нивниот мозок ги впива како сунѓер па оди не му купи Елса Фроузен или Спајдермен играчка или нешто со нивна слика пример во бутик кога постојано го гледа дали на тв дали на комп. или телефон. Исто и за мајки со мали бебиња, мислиш дека на некој гајле му е многу што мајката нема каде да го пресоблече детето па затоа направил екстра просторија? Не, тоа го прават за да ги придобијат. Немам услови да седам во твојот кафиќ со бебе, не нудиш комфор, не влегувам. Си имаш и така доволно профит па вишок ти се мајки со бебиња? Ок, стави си знак, ќе го почитуваме, ама ти губиш, како да кажам луѓето не сакаат кога некој дискриминира на било кој начин, и не, тука не спаѓаат животни, не сакам ни да зборам колку не се за споредба. Во ред е да си ја носам козата низ шопинг центар оти исто ми значи колку на друга бебето?

Последна измена: 23 септември 2015
    На bittersweet, merida, ivi1987 и 10 други им се допаѓа ова.
  2. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Mims nesto si mi zbuneta.
    Si me pomesala so nekoja clenka sto se cuvstvuva diskriminiurano zatoa sto pred prodavnica pisuva Zabranesto na majki so kolicka.
    Jas ne se cuvstvuvam taka.Ako sakas pak da napisam uste nekolku pati?
    Ako za mene ne e isto,dali vo restoran ke vlezes so praseto vo soodvetna kolicka ili so bebeto,toa ne me pravi od onie sto ne go razbiraat zakonot na prirodata.
    Ke te zamolam koga vo nesto ne se soglasuvas so necij post,kako vo slucajov sto mene me citiras kako navodno se osekam diskriminirana,iscitiraj kade.
    Vaka samo ispaga deka pisuvas svoe mislenje a pritoa si isprevrtila necii zborovi.
    Ako sakas de,ne deka moras.:)
    Ako ne prodolzi i prevrtuvaj zborovi,ke si se vrtime vo krug,mozeee pa i ke bideme nekomu interesni.

На Eli23 и mims-89 им се допаѓа ова.
  3. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Не бе се зезав, вака требаше да прашам.
    Зашто клавирот на @Cka да има повеќе права од кучето мое? :D

Луѓе дали сте вие сериозни и не читате меѓу редови? :D
    Алудирам на тоа дека забрана треба да се почитува, има и зошто е таа ставена.
    Нема зашто да се осеќате дискриминирани и навредени, избегнете го местото и готово. Како може ја да бидам разбрана, а вие не, што сте вие повеќе од мене? Нити ми сметаат бебиња, ни кози, ни коњи, на улица, у трговски кај сакаат нека бидат... Едноставно почитувајте си ги забраните, одете кај што ви одговара и имате услови за тоа, трговците нека си ги носат последиците...
    @Bridget апсолутно се согласувам со тебе.

На tessie, 1209, Captain-Omni и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.966
    Ти козата, некој ќе посака магарето и во недоглед....замислете ја касата во Рамстор мол :rofl::rofl::rofl:

Сакам животни, не им мислам ништо лошо нормално. Ама па сеа се знае местото на секое суштество.
    Закон на природата е нели и дека посилниот преживува. Па така човекот е посилен од останатите да речеме живи суштества на планетата.
    Нели некој избира да спие со мачки во кревет, или кучето да јаде на иста маса со него, да се лижат по лице и слично, ама за мене е неприфатливо тоа.
    Така да секој си живее по некои свои правила.
    Ако ти си избрал таков начин на живот со миленичето, неможеш и мене да ми наметнеш таков начин на живот. Еве јас отворено си кажувам дека не би влегла да пазарам во продавница, поготово за храна, ако знам дека таму е дозволен влез за животни.

На <3 pleza4e <3 и galapce им се допаѓа ова.
  5. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Што не е јасно!

d_1.jpg

На tessie, referentka, okcenzi и 2 други им се допаѓа ова.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    @mims-89
    Kako ocekuvas da ti citaat megu redovi,koga ti ne im gi citas ni redovite na istite? :D
    Ete koj pravi diskriminacija.:P

Sala na strana,seuste ne mi se razjasni kade me najddde megu diskriminiranite.:wasntme:

7. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Затоа има забрани што треба да се почитуваат нели? Оти ако не ги почитувавме ќе беше таков хаос како што си замисли во првата реченица од твојов коментар. На тоа мислев цело време.
    Значи да живееш во еден град што имав прилика да го посетам ќе гладуваше зашто насекаде се шетаа со кучиња, у секој можен маркет за храна, у трговски центри, имав прилика и у бутик Манго конкретно да чекам ред за гардероба со куче пред мене. :D

@galapce се извинувам што сум те вмешала во тие што се осеќаат дискриминарано, така муабетот го завлеков бидејќи почнавме за животните да збориме... А и во понатамошниот мој текст во коментарот напишав дека не мислам на тебе лично туку дека пишувам општо иако беше цитирана за првиот дел од коментарот.

На MacenceEna, galapce и Eli23 им се допаѓа ова.
  8. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.966
    Не ти реплицирав со мислење, туку у исто време едноставно ги пуштивме мислењата.
    Јас сум прва за почитување на правила, се согласувам со тоа.
    А за тој град што си го посетила, не би рекла дека ќе гладувам. Мора да се согласиш дека културата на сопствениците на миленици кај нас и во странство не е на исто ниво. Има кучиња на кои им сјае влакното да ти е мерак да ги гледаш. Но има и џукели (може да е и расно де, сум чувала и џукели), кои се утепуваат од чекање, влакното им е заплеткано до болка, па ги шетаат низ град гордо. Има разлика едното и другото куче да ги шеташ, нели?

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.977
    Допаѓања:
    133.551
    Тупите за нешто непостоечко. Знакот е:

ЗАБРЕНЕТО ЗА КОЛИЧКИ И МИЛЕНИЦИ!

а не е :

ЗАБРАНЕТО ЗА ДЕЦА И МИЛЕНИЦИ!

Ако за вас дете= количка, тогаш имате голем проблем.

На SuperGirl24, tessie, Avokado и 13 други им се допаѓа ова.
  10. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    Стварно преувеличувате за се.
    Никој не ве дискриминира вас со вашите деца, туку само забрането е да се влегува со колички во одредени објекти.
    Аман стварно го отупевте, треба и вие малце да имате осет.
    Забраната за мене е сосем ок, никој не ви ги брка децата, туку стварно во некои продавници нема места за колички и тоа е тоа.
    Ако толку се осеќате дискриминирани и не сакате веќе нигде да влагате, започнете дома со шиење на ваши креации :whew:

На SelinaKyle и koritsaki им се допаѓа ова.
  11. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Досега не сум пишала во темава, ама гледам дека пак се разгорила дискусијата, па решив да оставам едно мислење, иако сум од оние „бездетните“ :wasntme:

Ниту еден газда на бутик, маркет, кафич, ресторан и сличен локал, не сака да си ги брка муштериите. Газдите на угостителските локали да можат би дозволиле и пушење внатре, само за да привлечат луѓе што ќе седнат таму. Така што, верувам дека тие забрани не се ставени од нечиј инает или аздис, туку затоа што стварно имало потреба. Конкретно во Певекс стварно е тесно, да не се повторувам и јас сега. Не би било логично да стават таква забрана во огромни маркети и продавници, ама во овие малечки дуќани ни без количка не можеш да се разминеш.

Кога веќе ги спомнавте кучињата, @Eli23 точно е дека културата на сопствениците е поинаква, ама ми се чини дека и односот на останатите луѓе е поинаков. Јас се изнавозев во метро и трамвај со кучиња, ама ете не забележав на некој да му пречат, некој да се мршти, да се туфка, да се расправа и слично. Некако, како луѓето да си ги прифатиле тие правила, па без разлика на тоа дали сакаат кучиња или не, не реагираат бурно ако некој со куче застане до нив. А за тоа дека кога е храна во прашање зависи дали кучето е чисто или не, не би се согласила. Колку сака нека е чисто кучето, влакно си е влакно. Туку ај да не терам толку оф топик :)

На anuskaNESTLE, Edie.S, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.966
    Tocno, drugo e hrana. Se soglasuvam. Site dr pravila bi gi prifatila. Kako za site taka i za mene.

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Навистина не можам да сфатам едно, како може, како може баш секоја тема поврзана со мајчинство и бебиња на овој начин да се вулгаризира. Не зборам за ставови за или против, на тоа секој има право, зборам за дискусија под секое ниво. Дискусија од мајки - идни и сегашни. Не можам да сфатам дека жена која е природно предодредена за мајчинство, да води дискусија за бебиња и деца ко тоа да се предмети. Па уште се прават паралели со клавири и други глупости. Многу сте интересни...
    Абе од сите бљувотини, перверзиии, смрад. Од цел овој општествен трулеж, општа духовна регресија- тука 5 страни се водат дискусии за каките на бебињата???А мајкава мора се брани ко којзнае какво злодело да направила.

На bittersweet, ivi1987, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  14. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    И јас сум за почитување на забраните, станува невиден хаос со само една количка а не па ако влезат две три. Покрај тоа што се прави гужва мислам дека и детето се малтретира. Почекај нека биде сопругот дома, свекрвата, свекорот, мајка, татко и сл.па остави го детето со нив па после оди на раат во шопинг.
    За миленици нема потреба од коментирање.

На tessie, LivingGlam, Cka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.076
    Допаѓања:
    66.896
    Следниот член што ќе постира оф-топик добива бан од темава, да не речете не сум ви кажала. :)

На Captain-Omni, Nausicaa, Jordanovska-K и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Па не им е јасен натписов на овие. Количка е широк поим, може да биде онаква со торба за пазарење на неа, може да биде детска, може да биде инвалидска. Треба конкретно и јасно да напишат, иако се подразбира.
    Реин, може едно офтопик прашање ама пак е во граници на темата?

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Абеја не го тупи. Всушност и темата потекнува од оваа забрана, затоа мајката била револтирана кога и рекле да го напушти Базаро со количката за дете.
    Е сега секој има различни ставови и гледишта во однос на ова.
    Ако фирмата го истакнала ова сигурно си има причина. Забраните се забрани за да се почитуваат, исто како правилата во сообраќај, ако не се почитуваат те казнуваат.

18. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Еве сега ќе го наострам, за да не биде туп веќе :D
    За темата се изјаснив, а на твојот пост ја коментирав сликата одн.забраната и дека не е јасно напишана. Тоа е пропуст и може да се толкува на милион начини. Количка автоматски не значи и детска количка, затоа треба да се обмисли тоа што ќе се напише.
    Ако некој напише"стави ми го" а не напише ништо друго, секој ќе си го протолкува на свој начин, кај сака и кој сака да му го стави, на пример износот на негова или нечија друга сметка во банка :smirk:

19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Вчера си одам јас во блискиот супермаркет КАМ да испазарам со количката. Голем е и има пристап за колички ако е на повисоко. Кога камион дошол роба да растовара и баш кај пристапот за колички паркиран и спуштено тоа од позади за растоварање. И дремам, се мислам што да правам. Дали да чекам или да дојдам покасно. И доаѓа човекот што растовара, постар чичко, ми вика ајде ајде по скали дојди, јас ќе ти ја кренам количката. Викам добро за кревање, ами за спуштање после кога ќе си одам? Ми вика па тука ќе бидам, извини што блокирам, ама тука е магацинот. Ми ја крена човекот количката. Кога си одев пак ме виде, ја остави неговата количка, дојде и ми помогна. Никаква непријатност, ни фаца правење, ни коментар што бараш ти со количка, маж ти кај е да пазари, ништо ништо.
    Можеме сите луѓе да бидеме, само треба малку трпение и толеранција. Нити јас нагодував што се паркирал таму, ниту тој што јас доаѓам во супермаркет со количка.

На cresa-jagoda, victoria, duffi и 11 други им се допаѓа ова.
  20. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    За забраните за влез со колички мислам дека треба да се почитува правилото, независно дали ни се допаѓа или не. Сигурно забраната е ставена со причина. Никогаш не влегувам со количка ако самата сметам дека е тесно, па дури и да нема забрана.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.