Забранет влез за мажи на Клиника по гинекологија

Discussion in 'Општи дискусии' started by Билјанаозгур, Dec 12, 2023.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Во Мк кога се пораѓав не му дадоа на тој да биде со мене.
    А тука во странство, оти имав закажан царски рез во 9, помина 9 и дојдоа тие и ми викат ајде викни го маж ти да дојде, викам зошто, ми викат па да биде и тој таму. Абе викам не се губете, шо ќе праи он тамо, јас паничам па да почне и он и не дај боже да му се слоши од крвта шо ќе прајте? И не го викнав, дојде отпосле.
    И јас мислам дека маж не треба да присуствува. Едноставно нема потреба од него. Искрено, повеќе подршка мислам дека родилката ќе добие од некој женски член на фамилијата или пријателка отколку од маж. Мажот ќе се исплаши само.

2. Dust

Dust Game Over

Мислам дека секоја жена треба да избере сама дали мажот и ќе биде со неа на прегледи, на пораѓај и општо..

Баш ме боли дали е изводливо или не. Плаќам здравствено не за да се изживуваат врз мене, да забрануваат и сл..
    Прајме муабет за прегледи и пораѓање со БЕБЕ кое колку што е мое, толку е и негово.
    Не правиме муабет за операција на слепо црево..

Нивна работа е да направат да е изводливо, не ме занима колку гужва имаат. Нека си ги организираат термините, нека си направат паравани, апсолутно не ме занима.

1209, noteforself, sj *O* and 31 others like this.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Ама не зборуваме за пораѓај ко што сфаќам. Туку да влезе внатре за прегледот или да седи во чекална.
    На пример, јас прокрварев, на ГАК немаа инекции, сестрата излезе со ливче, праша кој е сопругот на таа и таа, на ти ливче и трчај у аптека купи и право Назад за да ја боцнеме да не го изгуби бебето. Е да не го пуштеа и да морав сама, требаше да одам по аптеки и да барам инекции со крварење.

Кога искрварев, он ме носеше во раце и во количка оти сама не можев да одам. Како да не влезе? Он стоеше до мене додека ме редеа 10 инекции итно и ме тешеше.

Не е гинекологијата само путки. Кога се спасуваш себе си или детето не ти е гајле дали Ордан од Ногаевци ќе ти ја види златната путка. Ти треба помош.

А на пораѓај реално само може да смета. Најголемиот дел се онесвестуваат.

1209, IRBBB, Sofi.ja and 9 others like this.
  4. Билјанаозгур

Билјанаозгур Истакнат член

Јас колку што разбрав комплетно е забранет влез во зградата, не во породилните сали или во просториите за преглед.
    Дури и таму не мора да е нешто забрането за да не се прави. Кој сака може кој не сака не мора. Има луѓе што сакаат да се заедно.
    Но во таа клиника се прават и други прегледи и лекувања освен бременост и раѓање. Не верувам жени да одат голи по ходници. Тие што лежат за ЦТГ се голи на стомакот, значи по истата логика треба да се забрани влез на мажи на кардиологија оти за ЕКГ и ЕХО на срце се лежи гол до половина.

1209, IRBBB, Isabel and 1 other person like this.
  5. Misskirova

Misskirova Популарен член

Ама вие не сфаќате очигледно.
    Во 9ти месец пред СЕ ,е ризично секој кој сака да влага и излага заедно со трудници . Што од болести и вируси што од гужви.
    Незнам зашто толку паничите. Реално нема потреба да дремат таму на преглед и да се праи гужва.
    Кога одев на ГАК ради оваа причина ми беше кошмар. Идеа со цели фамилии,мажи ,деца ,кои идат на школо и по градинки
    На скринизи во приватните ги пуштаат ,иако и Во Ремедика,јас кога одев беше забрането до лани .

simoncelicius and SuperGirl24 like this.
  6. Cka

Cka Форумски идол

Зошто ? У 8ми не е исто?
    Жените на работа одат секој ден, во народ, па проблем било...

7. Misskirova

Е не е.
    Кога ми кажаа да се пазам од сипаници ми нагласија да се пазам во 9ти .
    Во 8ми не се страшни .

simoncelicius likes this.
  8. Cka

Cka Форумски идол

Епа баш мажите пренесуваат сипаници, тие на ГАК што седат.

Иначе:
    Овчите сипаници се многу опасни за бремените жени, особено во првото тромесечие кога вирусот пренесен на фетусот може да предизвика тешки оштетувања на фетусот или дури и прекин на бременоста. Не во 9ти месец кога е завршена органогенезата

9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Сипаници може да се фатат и надвор од болницата.
    И друго исто.
    Не е изговор. :D
    Едноставно, некои жени се анксиозни и паничарки и ќе им значи и присуството на мажите. Кои и треба да имаат право на присуство како идни татковци.

sj *O* and Feminka22 like this.
  10. Misskirova

Тогаш веројатно постручна си од Котларова.

Штетни се и во 9ти исто како и во првите 3.
    :)

simoncelicius likes this.
  11. Билјанаозгур

Сфаќам јас, прво затоа што сум лекар сфаќам колку е ризично инфективна болест во време на бременост, ама во исто време сфаќам дека е апсолутно невозможно да се изолира и комплетно да се заштити една бремена жена. Начинот за намалување на гужвите не е забрана за влез на мажи во зградата туку создавање на ред и капацитет за прием на пациенти за да ја нема таа гужва. Оти дали ќе се мажи или жени кога станува збор за инфекции нема некое големо влијание, освен ако не се сексуално преносливи .
    На некои од прегледите пациентките добиваат страшни вести за смрт на плод, за неуспешни операции, за неуспешни забременувања, за тешки дијагнози итн. Значи не зборуваме за “каприци” како присуство на таткото за да се радува на раѓањето. И на такви тешки прегледи редно е човек да не е сам.
    Во секој случај мене многу ме стресира шовинистичкото и дискриминациско решение баш за мажи, а не на пример за мајки на пациентките или сестри итн.

WarriorAngel, 1209, ZAHRA and 10 others like this.
  12. јolene

јolene Популарен член

Воопшто не се сложувам.
    Искуството маж ми да биде цело време со мене во болницата беше за мене и за него непроценливо.
    Од моментот кога ми пукна водењакот, па болки, па прегледи и на крај пораѓај, за двајца најубав момент во животот. Бебе штом се роди да може да си го види веднаш.
    Поддршката шо ми ја даваше. Да си ја види жена му во едно друго светло, не направи да сме уште поблиску еден до друг. Нема ништо страшно во тоа. Најприродно нешто.
    Јас сум се одлучила за тој човек, и само од него имам очекувања и треба да биде за тука за мене, се додека сме и сакаме да сме заедно.
    За мене ете несфатливо е како бе да не смеат татковците да дојдат. Сегде во светот е дозволено, па не гледам дека бебиња и трудници умираат од зарази. Тоа што нас не не бива, па ај од се има ризик. Еве не влегуваат мажи, а пак инфекции куп и за жал уште бебиња и родилки губиме.
    Кај нас уште бебињата ги двојат од мајката по по раѓањето, наместо да се форсира бондинг. Незамисливо ми е.

Од прва секунда од како се роди бебето е нон стоп со нас двајца. Он беше на првата обука со бабицата, оти јас не можев после пораѓај..истошена бев.
    И не, ништо интимно не се смени помеѓу нас.
    Не постои човек кој може да ми биде поголема поддршка од него..а камо ли во моментот кога дете му раѓам.

И во болницата каде што се пораѓав, нормално сите мажи беа таму. Да имаше гужва, ама на никој не му пречеше. Секој е таму за својата жена и дете, не дошол никој сеир да фаќа или во други да зјапа.
    И после оти сме како што сме. По мое да види маж низ што проаѓа жена за да му роди дете, ќе има и повеќе почит. А не жена дома со бебе, а он по кафана. Жената аксесоар и за низ дома со свекрви да се оправа. Абе ај. Никогаш нема да се оправиме, за жал.
    Секоја чест на исклучоците, пред да ми скокнете, ама темата со свекрвине друго кажува. Жално што и млади вакви размислувања имаат.

Last edited: Dec 12, 2023
  13. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Само за мажи или за сите придружници независно од пол?
    Општо ми е малце глупаво, проблемот со хаосот го туркаат под тепих. Од друга страна, имам видено цела потесна и поширока фамилија со жената на преглед, свекрви, золви.. тоа ми е уште поглупо. Се знае, еден придружник и терај.
    А за приватноста, не сакам ни Митра да ми ја гледа, не само Митре..
    Доктор, помошен персонал, пациент. Ни придружник внатре ни други пациенти ни нивните придружници не е прифатливо.

14. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Абе те сфаќам, мислам дека секоја жена треба да си има избор. Исто како и за царски или природни, епидирал или без... моето мислење е дека не ми треба маж за пораѓај. :)
    Едит: ова за во странство зборам, а за доле во Мк , Бог нека ни е напомош

SummerGirl likes this.
  15. Билјанаозгур

Колку што разбрав е за мажи не за придружници. Значи јас можам на преглед да појдам со цела фамилија и сите комшивки ама не со брат ми пример.

16. Cka

Cka Форумски идол

Не знам, јас икопирав од гинеколог статија :) ама ти викаш НАЈШТЕТНИ. се во 9ти . Океј :))))

Дискриминација не смее да има. Придружба ако сака, жената мора да има.

17. VDT2906

VDT2906 Популарен член

За прегледи беше со мене, јас фатив период кога уште пуштаа. Ама за пораѓај искрено не би може дури се болките ама баш на чинот јас не би сакала. Со второто беше цело време додека беа болките бидејќи дома бев кога стигнавме за 20 мин се породив, некако полесно ги поднесував.

18. Misskirova

Ама јас не знам кај живеете...и кај раѓате.
    Во Чаир тој ред е одамна.
    А исто и во Ремедика

La-loca likes this.
  19. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Леле леле леле, се напна ебаго од прееска

20. Билјанаозгур

Јас раѓав во Бугарија, таму е незамисливо во било која болница независно од профилот да е забранет влез за мажи или жени. Ајде ќе речеш Европска унија па не смеат да дискриминираат. Сега живеам во Турција и исто е нечуено и незамисливо да биди дискриминиран човек по пол за влез во болничка зграда. Незнам по чија иницијатива е таа забрана за влез ама е нелогична. Ако е за гужва би се дозволило еден придружник не цела фамилија. Ако утре забранат жени да одат на Урологија ?! Можи мажот ми или татко ми или комшијата забога има потреба од придружник?!
    Таква забрана во моментов постои во Иран, Авганистан и Македонија.

Last edited: Dec 12, 2023